Beyaz sirke geleneksel olarak, şeker pancarı, pekmez, patates, peynir altı suyu gibi ürünlerin fermantasyonundan elde edilmiştir. Günümüzde ise çoğunlukla etanolün (tahıl alkolü) fermantasyon edilmesiyle yapılır.
Beyaz sirke, genellikle şeker kamışı, mısır veya diğer tahılların fermente edilmesi sonucu elde edilir. Sirke yapımında temel süreç, mayalanma işlemidir. Bu süreçte, şekerler maya yardımıyla önce alkol haline getirilir. Daha sonra bu alkol, asetik asit bakterileri tarafından asetik asite dönüştürülür.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır. Peki beyaz sirke nerelerde kullanılır; turşularda ve salatalarda beyaz sirke kullanımı yaygındır.
Renkleri benzeyebildiği için iki sirkenin de aynı olduğu düşünülebilmektedir; ama elma sirkesi elmadan yapılır, beyaz sirke ise farklıdır. Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesi sonucu elde edilen beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir ve bu nedenle dezenfektan olarak da kullanılabilir.
Genellikle % 4-7 asetik asit ve % 94-95 su içeren şeffaf çözeltiye beyaz sirke denilmektedir. Bazı beyaz sirke türlerinde asetik asit farklı oranda olabilir. Bunun nedeni endüstriyel amaçlı olmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır.
BEYAZ SİRKE VE ELMA SİRKESİ
Renkleri dışında beyaz ve elma sirkesi arasında birkaç fark vardır. Elma sirkesi, %5-6 arasında asetik asit içerir. Ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 asetik asit içerir ve tahılın fermantasyonundan elde edilir.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor. Cilt sağlığına da iyi gelen beyaz sirke, cildin ışıl ışıl gözükmesine destek oluyor. Cildi sivilce, siğil, tırnak mantarı gibi birçok sorundan koruyabiliyor.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
Dikenlerle kaplı, ortalama on metre boyundaki ağaçlarda yetişen alıç meyvesi toplanarak sirke yapılır ve bu ürün alıç sirkesi adını alır. Toplanması bir hayli zor olan meyve, bu özelliği ile sirkesini de değerli kılar.
Ülkemizde çok fazla sirke çeşidi yer alıyor. Yurt dışında da beyaz sirke tercih edilir Mısır ya da şeker pancarının fermente edilmesiyle ortaya çıkan beyaz sirkenin alkol oranı yüksektir. Vücut ve eşya temizliğine kadar her alanda etkili olan beyaz sirke salatalara da farklı aromalar veriyor.
Ancak tüm sirkeler aynı değildir. Temizleme sirkesi ile damıtılmış beyaz sirke arasındaki fark , asitlik seviyeleridir. Beyaz sirkenin asiditesi %5 ve temizlik sirkesinin asitliği %6'dır Aradaki sadece yüzde birlik bir fark olmasına rağmen, temizlik sirkesi çok daha güçlü beyaz sirkedir ve %20 daha güçlüdür.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Kan Basıncını Düşürür
Elma sirkesinin önemli bir faydası, yüksek tansiyonu düşürmesidir.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Mace) buyurduğu sirke birçok konuda hayatımızda yer alır.HZ MUHAMMED SİRKE İLE YIKANMIŞ MIYDI: Rasûlullâh Efendimiz (S.A.V.) kendisine yapılan büyüyü sirkeyle yıkanarak değil, Muavvizeteyn (Felak ve Nas Sureleri) okuyarak geçirmiştir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onu isteyip: “– Sirke ne güzel katıktır.” diye yemeye başladılar. Câbir -radıyallâhu anh-; “Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'den bu sözü işiteli beri sirkeyi severim.” demiştir.
Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor. 4- Sirkeye tuz atılmazsa şarap ya da alkol olması mümkün değil.
NASIL KULLANILIR? Şampuanınıza 2 çorba kaşığı sirke ekleyerek iyice çalkalayınız. Her kullanmadan önce şampuan şişesinizi çalkalayarak sirkenin şampuan ile iyice karışmasını sağlayın. Saçınızı şampuanlarken iyice masaj yapınız ve durulayınız.
Beyaz sirkenin içeriğindeki asetik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasına destek olur. Bu nedenle beyaz sirke cilt leke çeşitleri üzerinde etkilidir. Bu madde cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
Deterjan ve sabun artıklarından korkmayın!
Bu noktada da bulaşık makinesine sirke koymak, etkili çözümlerden biri haline geliyor. Yine beyaz sirke bu konuda içinizin rahat etmesini sağlayacak en doğal malzeme olarak karşınıza çıkıyor.
Beyaz sirke ile zemin temizliği yapmadan önce zemini süpürge ile iyice süpürün. 3 litre kadar ılık suya yarım çay fincanı beyaz sirke ekleyin. Bu suyla yüzeye paspas yapın. Sirkeli karışımı zeminden durulamanıza gerek yok ancak sirke kokusu sizi epey rahatsız ediyorsa paspası sıktığınızdan emin olun.
Beyaz sirke doğal bir temizlik maddesi olarak kullanıldığından anti-mikrobik özellikler de gösterir. Yemeğinize beyaz sirke eklerseniz asetik, laktik, sitrik, propionik ve tartarik asit gibi organik asitler sayesinde vücuttaki zararlı bakterileri öldürür.
Sirkeli su da diş eti iltihaplanması üzerinde etkili olabilen ve evde kolaylıkla hazırlanabilen gargaralardan biridir. Ancak bu işlemi uygulamanıza ve diş eti iltihaplanmasının üzerinden 4 ila 5 gün geçmesine karşın halen diş eti iltihabı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir diş hekimine görünün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri