Kornişon, biber ve mor lahana, en çok turşu yapılan sebzeler arasındadır. Bu sebzelerden turşu yapılırken de beyaz sirkenin tercih edilmesi damak zevki ile ilgilidir. Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Örneğin beyaz sirke turşu ve salatalarda çok fazla kullanılmaktadır. Diğer yandan ev temizliği, bireysel bakım, bahçe işleri ve bunun gibi çeşitli yerlerde de beyaz sirke yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
Soyulmuş sarımsakları ikiye bölüp içine atıyoruz ve aynı işleme devam ediyoruz, tuzu sirke içinde eritiyoruz, biberlerin üzeri kapanana kadar sirkeyi dolduruyoruz ve ağzını sımsıkı kapatıp bir hafta daha lezzetli olmasını istiyorsanız 10 gün sonra açıp tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Malzemeler: Yeteri kadar gök domates (olgunlaşmamış) 1 su bardağı sirke (üzüm)
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Billur tuz diye bildiğimiz sofra tuzları, turşunun erimesini sebep olabilir. Ben 1 kg lık kavanoz için 1 su bardağı sirke kullandım fakat daha az ekşi seviyorsanız 1 çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesindeki hassasiyetimiz, söz konusu yeşillikler olunca daha da artmaktadır. Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Bu sorunun cevabı özellikle evde yapmayı tercih edenler için oldukça önemlidir. Evde beyaz sirke yapımı için mısır, şeker pancarı ve şeker kamışı içeren tarım ürünleri gerekir. Bu ürünleri fermente ederek beyaz sirke elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri