Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan beyaz sirke, inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalsiyumun kemikler tarafından daha yüksek oranda emilmesini sağlar. Düzenli olarak beyaz sirke tüketimi beyin dokularının gelişimini sağlar ve aynı zamanda bilişsel yeteneği geliştirir.
Temizlik ve hijyen açısından oldukça etkili bir ürün olan bu sirke içinde yer alan asetik asitten dolayı yiyeceklerin şekere dönüşmesini yavaşlatır. Diyabet hastaları için oldukça faydalı olan bu besin kolesterolü düşürür. Hatta inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmekte de etkilidir.
İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir. Bunun dışında, işlemlerden geçirilen ve endüstriyel olan beyaz sirke, aynı zamanda doğal bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, beyaz sirke 'doğal sirke' olarak tanınmaktadır.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Beyaz sirke, su gibi saydam sıvı bir maddedir. Özünde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermantasyonu ile elde edilir. Kimyasal birleşim olarak %5 oranında asetik asit içermektedir. Tamamen doğaldır.
İlgili 32 soru bulundu
Uzun süreli açlıkların önüne geçerek tokluk hissi sağlar. Güçlü antioksidan içeriği sayesinde vücudu arındırırken ödem atmanızı kolaylaştırır. Mide rahatsızlığı bulunmayan bireylerin güne başlarken 1 bardak suya ekleyeceğiniz beyaz sirke ile zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Dezenfektan bir temizlik maddesi olan elma sirkesi ve beyaz sirke, meyve ve sebze temizliği dışında metal, fayans, cam ve kumaş gibi bazı malzemelerin kirini de silmenize yardımcı olur. Sirkeyle temizlik yaptığınız takdirde, zararlı kimyasal ve toksinlerden kurtulmuş olursunuz.
Beyaz sirkenin direk içilmesinden ziyade su ile karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı sirke ekleyerek yemeklerden önce veya sabahları aç karnına tüketebilirsiniz. Kan şekeri düzenleyici özelliğinde dolayı tokluk hissi verir ve kilo kaybetmenize yardımcı olur.
Alkol İçermez. Beyaz şarap sirkesi, üzümden üretilen beyaz şarabın fermantasyonu sonucunda elde edilen açık sarı rengindeki sirkedir. Fermantasyon işlemi sırasında, hava ile temas eden kırmızı şarabın içindeki alkol oksitlenir ve mayaların da katkısıyla asetik asite dönüşür.
Beyaz sirke diğer sirkelere göre biraz farklıdır. Özellikle kokusu daha güçlü ve tadı daha keskindir. Bu yüzden beyaz sirkenin içilmesi tehlikeli olabilir. Beyaz sirkeyi suya karıştırıp içebilirseniz ama 1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı beyaz sirke atmanız tavsiye edilir.
Uyuz tedavisinde sirke pamuğa döküldükten sonra vücuda iyice uygulanır. Sirke pamuk yardımı ile cilde uygulanır. Ayrıca bu sirke yaklaşık 5 dakika cilt yüzeyinde de bekletilir. İşlemin sonunda ise cilt ılık su ile yıkanmalıdır.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
BULAŞIK MAKİNESİ
Birçok kişi bulaşık makinesini temizlemek için beyaz sirke kullanımını doğru buluyor ancak aslında bulaşık makinesini temizlemede çok az etkisi bulunuyor. Ek olarak beyaz sirke makinenizin borularına ve lastik parçalarına da zarar verebiliyor.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile kısa sürede yok edilmektedir. Elmanın kabuğunda ve kendisinde bulunan pektin, vücuda giren iltihaplar ile savaşarak bu durumu çözer.
Anti mikrobiyal özelliği ile güçlü bir dezenfektan ve bakteri yok edici bir üründür. Aynı zamanda cam ve aynalar parlatmak ve içinde kireç birikmiş çaydanlık ve su ısıtıcıları için doğal ve etkili bir çözümdür. Elma sirkesi de beyaz sirke ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir.
Genişçe tencereye süt boşaltılır ve orta ateşte ısınmaya bırakılır. Kaynamaya yakın sirke ilave edilir ve bir iki kez karıştırılır. Bu esna da sirkenin etkisiyle peynir tortuları oluşmaya başlayacaktır. Bu şekilde 5 dk daha kaynatılıp, ocaktan indirilir.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Yemeklerde kullanılan beyaz sirke saç bakımında da tercih ediliyor. Pek çok kişinin yaşadığı saç dökülmesi, matlaşma ve cansızlık sorunlarında beyaz sirkeyi kullanabilirsiniz. Su ile beyaz sirkeyi seyrelterek saçlarınızda kullanabilirsiniz. Beyaz sirke zayıflayan saçların toparlanmasına yardımcı olur.
Bağırsakları çalıştırır. İçerdiği doğal maddelerle insülin direnci ve şeker metabolizması için yararlıdır. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı olur.
Boğaz Sorunlarında Etkilidir
Boğaz sorunları da olmak üzere birçok hastalık için şifa kaynağı olarak gösterilen beyaz sirke, suya atılacak bir çay kaşığı atıldığı takdirde boğaz sorunlarınız için de çözüm olacaktır.
Sirke kandaki potasyum seviyesinin düşmesine de neden olabilir ve bu durum özellikle yüksek tansiyonu olanlar için oldukça tehlikeli olabilir12, 13. Bunun yanı sıra sirke tüketiminin diş erozyonuna da neden olabildiği araştırmalar sayesinde kanıtlanmış durumdadır14.
Elma sirkesinin zayıflamaya olan etkisini test eden tek araştırma Japonya'da yürütülmüş. Araştırmada 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş. Diyetleri benzermiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sirke, fazla tüketilirse içindeki asit nedeniyle yemek borusu, diş minesi ve mide çeperi başta olmak üzere dokularınıza zarar verebilir. Cilde doğrudan uygulanması halinde ise kızarıklık, yanma, tahriş gibi sorunlar yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri