Beyaz Tutkal: Beyaz tutkal kağıt, karton, kumaş ve çocuk el sanatları gibi gözenekli hafif malzemeler için en kullanışlı tutkaldır. PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır.
Aplike tutkalı, kumaşı kumaşa yapıştırmak için kullanılan özel bir yapıştırıcıdır. Yapıştırdıktan yaklaşık 24 saat sonra kumaş tersinden 5 dakika ütülenerek fikse edilmelidir. Daha sonra 30 derecede yıkanabilir. 120 cc'lik ambalajdadır.
Bunun yanında beyaz tutkal dolgu amaçlı olarak da şık bir seçim olacaktır. Kullandığınız alanlarda beyaz tutkal yüzeye çok güçlü bir şekilde etki eder. Bu sayede kullandığınız her alanda güçlü yapıştırma sağlayarak etkili sonuçlar ortaya çıkarır.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir. Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için daha kalın tabakalar halinde sürülür.
İlgili 37 soru bulundu
Kumaş Aplike, yani kumaş tutkalı, kumaş ürünleri birbirine yapıştırmak için kullanılan özel bir mediumdur. Bu ürün yalnızca pamuklu kumaşlarda etkisini gösterir.
Sıvıyı emici özelliğe sahip bu bez parçasını elma sirkesine batırarak kumaştaki tutkal lekesinin olduğu bölgeye sürmek gerekir. Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır.
Mesamatlı yüzeylerde tutkal bir yüzeye sürüldükten sonra hemen yapıştırılmalı ve sertleşinceye kadar bekletilmelidir ( takriben 2 saat). Yoğun yüzeylerde üstüne tutkal sürülen satıh mamül tahtaya yavaş nüfuz ettiği için bekletilmelidir.
Pratik ve güvenilir bir ürün olduğu için hayatın her alanında birbirinden farklı birçok yapıştırma işleminde kullanılan beyaz tutkal kuruma süresi bakımından da avantajlıdır. Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Tutkalın daha hızlı kuruması için üfleyebilirsiniz ancak bunu çok uzun süre yapamayacağınız için size çok bir zaman kazandırmaz. Saç kurutma makinesini kullanarak soğuk hava vererek hızlıca kurutabilirsiniz. Vantilatör gibi hava üfleyen başka aletler açıp hava akışını sağlayabilirsiniz.
Undan yapıştırıcı yapmak için: bir kabın içerisine 1/4 bardak soğuk su ve 1/4 bardak unu koyulur ve karışana kadar iyice çalkalanır. Kabı ocağın üzerine alınarak kaynatılır ve içine ½ çay bardağı şap ilave edilir, sonra 3/4 bardak sıcak su katılır. Orta ateşte tekrar kaynayıncaya kadar karıştırılır.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
Tutkal hattı sıcağa, soğuğa, neme ve kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda bile kalıcı esneklik.
Keçe Yapıştırıcısı
Tekstil yapıştırıcısı, sıklıkla kullanılan bir yapıştırıcı türü. Bu yapıştırıcıların en önemli özelliği, kumaşa zarar vermeden ve istenilen formda yapıştırmanın kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi.
Diğer taraftan teflon, kumaş, polietilen, polipropilen ve silikon yüzeyler için Japon yapıştırıcıları uygun değildir.
Tekstil Ürünleri, Pamuk, Keten, Jean Gibi Kumaşlar İçin Uygun Bir Yapıştırıcıdır.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir. Temizleme işlemine başlamak için bir kase içine 2 yemek kaşığı kadar tuz koyun ve üzerine bir miktar sıcak su ilave edin.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Yapıştırıcı bulunan bölgeye 2 ya da 3 damla aseton dökün. 1 veya 2 dakika boyunca bölgeyi yavaşça ovalayın. Yapışkanlık özelliğini kaybetmeye başlayınca yapıştırıcıyı cildinizden yavaşça çekin. İşlem tamamlandığında elinizi bol su ve sabun ile yıkayın.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Her Türlü Ahşap, Kağıt Karton, Keçe Kumaş ve Marangozluk İşlerinde Kullanılabilir.
Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu karıştırarak evde yapabileceğiniz bir yapıştırıcı hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri bir tencereye alın ve iyice karıştırın. Daha sonra, kısık ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. Nişasta tabanda toplanabilir, ancak karıştırmaya devam ederek tutkalı homojen hale getirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri