Un grupları, bebeğiniz 7,5-8 ay civarı tadımları bitirip, menülere geçtiği dönemde kullanılmaya başlanır. Krep, kek, muffin, pancake, poğaça, kurabiye, çorba gibi her tarifte kullanıldığı gibi bazı unlar (rüşeym gibi) direkt yoğurda karıştırılarak da bebeklere sunulabilir.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Buğday içeren tüm ürünleri bebeklere dikkat ederek vermelisiniz. Buğday gluten içeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
İlgili 39 soru bulundu
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Tam buğday unu ile beyaz un arasında birkaç fark bulunur. Bu farkları hemen sizinle paylaşalım! Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir.
Ek gıdalara başladığımız zaman bebeğimize vereceğimiz ilk tahıl mutlaka pirinç olmalı. Çünkü pirinç tüm dünyada bebek beslenmesindeki en güvenli kabul edilen tahıl olarak biliniyor. Bebeğiniz 6'ncı ayına girdiğinde pirinci sebze çorbasına ekleyerek katı gıdaya geçebilirsiniz.
8. aydan itibaren bebeğinize mama şeklinde Eti Cicibebe Vitaminli Kızarmış Ekmeği verebilirsiniz.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Un grupları, bebeğiniz 7,5-8 ay civarı tadımları bitirip, menülere geçtiği dönemde kullanılmaya başlanır. Krep, kek, muffin, pancake, poğaça, kurabiye, çorba gibi her tarifte kullanıldığı gibi bazı unlar (rüşeym gibi) direkt yoğurda karıştırılarak da bebeklere sunulabilir.
Muşmula, diğer adıyla yeni dünya meyvesi Kasım ayından itibaren tüketilebilir. Muşmula bebeklere 6 aydan itibaren verilebilir. İlk aylarda haşlayıp ezerek muşmula püresi verebilirsiniz. 1 porsiyon muşmula (90 gr) yeni dünya 7 adettir.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Eğer “enerji gereksinimini” kolay ve ucuz yoldan çözmek açısından bakılırsa, beyaz un tabii ki önemli bir besin maddesi. Ama tıpkı şeker ve tuz gibi onun da gereğinden fazla tüketilince sağlığa zararlı olabileceği anlaşılıyor.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yapısında insan sindirimi için faydalı olan kepek, rüşeym ve protein barındırıyor. Ek gıdaya geçişte tercih edilen en temel un olması nedeniyle elinizin altında bir tam buğday unu bulundurmanızda fayda var.
Beyaz un ise tahılın endosperm (nişasta içeriği yüksek olan kısım) denilen kısmından üretilir. Tam buğday unu ile beyaz un arasındaki fark buradan kaynaklanır. Tam buğday unu lif içerir. Lif sindirim sistemi için önemli bir gıda bileşenidir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri