Gerileme: Kişi zorluklarla karşılaştığında ve baş edemediğinde bilinçdışı bir şekilde gelişimsel olarak gerileme özellikleri gösterebilir. Bu durum çocuklarda kolaylıkla görülebilir. Kardeşi olan bir çocuğun gerileme yaşayarak altına çiş kaçırması veya parmak emmesi bir örnek olabilir.
Gerileme, kişinin kendisini ifade etme biçimlerinde olduğunda buna biçimsel gerileme denir. İlkel ifade ve temsil şekilleri alışılmış şekillerin yerine geçer. Örneğin seansta çocukluğunun söz öncesi dönemine inen bir hasta eyleme dökerek kendini ifade ettiğinde gerilediği anlaşılır.
Regresyon; gerileme, geri çekilme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme olarak tanımlanır. Çocuklar, çoktan geride bıraktığı davranışları özellikle stres ve zorlanmaya bağlı olarak tekrar göstermeye başlayabilir. Kazanılmış becerilerde gerileme ya da becerinin daha az gelişmiş hale gelmesiyle görülür.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Gerileme; zorlanma durumlarında, ruhsal gelişimin vardığı noktadan, daha önceki dönemlere geri dönülmesidir. Bu geri dönüş, nesne ilişkileri, libidinal gelişim evresi ya da benliğin gelişim düzeyi üzerinden olur. Psikoseksüel gelişim sürecinde değişimler aşamalı olarak gerçekleşir.
İlgili 34 soru bulundu
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi, Osmanlı tarihinde Karlofça Antlaşması'ndan (1699) başlayarak, Yaş Antlaşmasına kadar (1792) geçen süreye denir.
Bir olayın kişiyi çok rahatsız ettiği durumda o ortamdan kopmasıdır.
Psikolojide çocukta görülen bu gerileme davranışları çocuğun başa çıkamadığı duygusal gerilim, stres ve kaygının sonucudur. Çocuk farkında olmaksızın kendini güvende hissedebilmek ve rahatlamak için erken psikoseksüel döneme geri dönüş yapmaktadır.
Toplumsal gerileme, bireylerin hayata, kurumlara olan inançlarını, coşku ve motivasyonlarını kaybetmelerine yol açar. Sorumsuzlukların, kurnazlık ve yozlaşmışlıkların sorgulanmadan haklı çıkarılması, cezalandırılmaması, toplumun moralini, ideal bir sosyal düzene katkıda bulunmak isteyen kişilerin ruh sağlığını bozar.
Anna Freud'un yaş regresyon teorisi insanların stres altında kendilerini daha güvende hissettikleri duygusal bir zaman dilimine psikolojik olarak gerilemesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Gelişim Geriliği; biyolojik veya çevresel koşulların yetersizliği nedeniyle bireyin sosyal duygusal, dil, fiziksel ve zihinsel gelişim alanlarında yaşıtlarına göre geri kalması durumudur. Bu durumu erken farketmek ve eğitimle beraber tedavi sürecine başlamak çok önemlidir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun "Gerileme Dönemi" olarak adlandırılan devri, 1699 yılında imzalanan "Karlofça Antlaşması" ile başlar ve 1792 yılında imzalanan "Yaş Antlaşması" ile de son erer.
Osmanlı gerileme tezi veya Osmanlı gerileme paradigması (İngilizce: Ottoman Decline Thesis), Osmanlı İmparatorluğu'nun dünyanın o zaman gelişmiş kabul edilen ülkeleri ile kıyaslandığında bilim ve endüstride geri kalması ve ürünler ortaya çıkaramaması sonucu, dış ülkelere bağımlılığını tarif etmek amacı ile ortaya ...
Gerileme, kişilerin kaygı verici durumlarda kullandığı bir diğer önemli savunma mekanizmasıdır. Kaygı verici anlarda bir önceki dönemde ortaya çıkan, gelişmemiş, çocuksu davranış biçimlerini ifade eder. Böylece kişi bir önceki dönemde kendisi için güven verici, hoş duygular uyandıran dönemi tekrar yaşamış olur.
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Avusturya, Rusya, Venedik gibi farklı devletler ile yapılan savaşlar sonucunda Osmanlı Devleti yenildi ve 1699 Karlofça Antlaşması ile ilk kez büyük toprak kaybı yaşandı. Bu olay aynı zamanda Gerileme Döneminin de başlangıcı sayılmaktadır.
Psikolojik Yaşlılık: Gelişim sürecinde deneyimlerin artmasıyla oluşan davranış değişiklikleri ve davranışsal uyum yeteneğindeki yaşa bağlı değişimlerdir. Anılarda yaşama, geçmişe özlem, geçmişe takılıp kalma, geçmişten kopamama da bunun içindedir.
Çocukların yaşının gerisinde davranışlar sergilemesi kısaca çocuklarda regresyon olarak tanımlanmaktadır. Bu psikolojik durum genelde en yaygın olarak 2 ve 6 yaş aralığındaki çocuklarda gözlemlenmektedir. Çocukların yeniden bebeksi davranışlar sergilemesi en yaygın regresyon belirtisi olarak tanımlanabilir.
Aynı zamanda tedavi süreci oldukça zor bir hal almaktadır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır. Uygulanan programlı eğitimler sayesinde çocuktaki gelişim geriliği probleminin aşılması mümkündür.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
Büyüme geriliği çocuğun kendi cinsinden yaşıtlarına göre daha yavaş büyümesi ve/veya boyunun büyüme eğrisi üzerinde ortalamadan 2 standart sapma daha düşük bulunmasıdır. Başka bir deyişle boyun büyüme eğrisi üzerinde 3 persentilin altında olması büyüme geriliği olarak tanımlanır.
Savunma mekanizmalarının ilk tanımlandığı zamanlardan beri verilen en klasik örnek, homoseksüel dürtüleri olan kişilerin homoseksüellere aşırı tepki göstermesi, aşağılamasıdır. Ya da yalan söyleyenlerin sürekli yalanı hiç sevmediklerini yerli yersiz dile getirmeleri karşıt tepki vermeye verilebilecek örneklerdendir.
Regresyon kelime anlamıyla 'kaynağa inmek' demektir. Regresyon terapisi ile farklı travmaların neden olduğu ilişki problemleri, korkular ve takıntılar yeniden yapılandırılabiliyor. Peki Regresyon nedir? Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri