Yumurta rengi farklı olsa da besin değeri, lezzeti ve pişme şekilleri bakımından iki renk yumurtanın da içi aynıdır. Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, vitamin ve mineral bulunur. Tabi tavuğun yediği yemin kalitesi ve koşulları ufak farklılıklar yaratabilir.
Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Yumurtanın sarı ve beyaz kısımları farklı içeriklere sahiptir. Beyaz kısım sarıya kıyasla daha yüksek bir protein değerine sahipken sarı kısım yüksek oranda protein, yağ ve vitamin değeri içerir. Bu sebeple tüketiciler, beslenme hedeflerine uygun olarak yumurtanın tamamını, sarısını veya beyazını tüketir.
TAVUĞUN CİNSİ ANA ETKENDİR
Yumurtanın rengini belirleyen etken ise tavuğun cinsidir. Beyaz renkli olan tavuklar beyaz yumurta üretirler. Tüy renkleri kahverengi veya kırmızı olan tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler.
İlgili 28 soru bulundu
Yumurtalarında çeşitli otların kokusu ve etkisi oluşabilir. Organik yumurtalar için belirli bir sayıda olan tavuklar, özel alanlarda büyür. Gezen tavuklar ise köy ve yayla gibi alanlarda rahatça dolaşan tavuklardır. Her iki yumurta türü de besin değeri açısından zengindir.
Yumurta akı, esas olarak% 10 kadar proteinin (albüminler, mukoproteinler ve globulinler dahil) çözündüğü% 90 sudan oluşur. Yağda yüksek oranda bulunan yumurta sarısından farklı olarak yumurta akı neredeyse hiç yağ içermez ve karbonhidrat içeriği% 1'den azdır. Yumurta akı, yumurtadaki proteinin yaklaşık% 56'sını içerir.
Yumurta beyazı bu tarz tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden oluyor, yumurtanın pişme riski yaşanabiliyor. Bu nedenle bu tarz tariflerde yumurta sarısı kullanmak önemli.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Western Üniversitesi bünyesinde hazırlanan incelemede özellikle yumurta sarısının kalp ve damarlara en az sigara kadar zarar verdiği belirlendi. Uzmanlar protein, vitamin ve yağ oranıyla vücudun birçok ihtiyacını karşılayan yumurtanın kalp tıkanıklarına sebep olduğunu açıkladı.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Yumurta beyazı, sarısına oranla daha düşük kalori içerir ve aynı zamanda cilt sağlığı için de maske yapımında kullanılır. Yumurta akı sayesinde cildiniz için doğal botoks etkisi sağlayabilir; aynı zamanda fit beslenme rutininize az kalorili bir besin kaynağı kazandırabilirsiniz.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Yumurtanın sarısı ve beyazının protein içeriği.
Bununla birlikte yumurta sarısı yumurtanın içerdiği protein miktarının yaklaşık yarısını içerir. Yaklaşık 7 gram protein bulunan büyük bir yumurtada, sarıdan 3 gram ve beyazdan 4 gram protein gelir.
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Yumurta beyazı, su ve katlanmış protein liflerinden oluşur. Çırpma işlemi, bu protein liflerinin açılarak birbirlerine bağlanmasını ve geniş bir protein ağının oluşumuna yardımcı olur. Yumurta beyazında bulunan proteinler, çırpma işlemi sayesinde havayı toplayıp köpük oluşmasını sağlar.
Başta protein olmak üzere yumurta akında, A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminleri vardır. İçindeki mineraller arasında ise, fosfor, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum, manganez ve demir bulunur.
1 adet haşlanmış yumurta beyazı yaklaşık 17 kalori içermektedir.
Kas ve kemik gelişimi bakımından oldukça güçlü bir besin kaynağı olan yumurta, sağlık için tüketilmesi gereken olmazsa olmaz yiyeceklerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri