Yünlü beyazlar için en ideal ısı 40 derece, program ise hassas çamaşırlar programıdır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Yine de yıkayacağınız beyaz çamaşır, yün ya da ipek gibi hassas yapıda bir kumaş ise en fazla 30 derecede yıkamak gerekiyor.
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Sıvı çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıyı birlikte kullanarak mis kokulu ve tertemiz yünler elde edebilirsiniz. Yıkamanın ardından iyice kurutmayı ve taramayı da unutmamalısınız. Kuruduktan sonra dolaşan yünleri parmaklarınızla açarak havalandırmalısınız.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Hava alan yünler daha kolay yıkanacak ve daha iyi sonuçlar elde edilecektir. Günümüzde birçok çamaşır makinesinde yün yıkama programları yer alıyor. Bireyler programları aktif şekilde kullanarak, kolayca yıkama işlemlerini yapabiliyor. Yün yıkamak için soda ve deterjan kullanımı oldukça önemlidir.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Çoğu yünlü ve narin çamaşırlar elde yıkamaya ya da çamaşır makinelerindeki özel hassas programlara uygundur. Yünlü deterjanları, düşük yıkama sıcaklığında bile etkili bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Su 30°C sıcaklığını aşmamalıdır. Sadece hafif kirli giysiler için 20°C'de soğuk yıkama zaten yeterlidir.
Kışın habercisi: Yünlüler
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
Yapmanız gereken kullanmadığınız bir tencereye 2 litre suyu kaynatın içine limon ekleyin ardından tuz ve çamaşırın rengine ve dokusuna uygun çamaşır deterjanı ekleyin. Deterjan olarak Rinso önerebilirim.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Yünlü/narin çamaşırlarınızı yıkamak için bu programı kullanın. Çamaşırınızın etiketine uygun sıcaklığı seçin. Çamaşırlarınız, zarar görmemeleri için çok narin hareketlerle yıkanır. Sıcak hava ile hijyenik yıkama (program süresi 58 dk.)
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır. Zorlu lekeleri çıkarmada işe yarıyor olsa da, kıyafetlerin çok kirli değilse çamaşır suyu kullanmamalısın.
Çamaşır suyuyla çalışırken daima lastik eldiven tak ve çamaşır suyunu gözlerine yaklaştırmamaya dikkat et. ¼ su bardağı (60 ml) çamaşır suyunu 4 litre suyla birlikte lavabonun ya da küvetin içine dök. Giysilerini de koy ve 5-10 dakika ıslanmasını bekle. Zaman dolunca, suyu boşalt ve beyazlarını her zamanki gibi yıka.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri