Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Prostat büyümesine karşı çalışan en önemli destek elemanlarından bir tanesi. Günde 1 adet taze kırmızı kapya biber veya 2-3 yeşil biber, 1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler, 1 fincan kuşburnu çayı, mevsiminde 1-2 kâse turuncu kırmızı meyvelerin yenilmesi sizi prostat hastalıklarına karşı koruyacaktır.
Bir çeşit palmiye ağacı olan ve saw palmetto (cüce palmiye) olarak bilinen bitki, prostat tedavisinde en çok kullanılan bitkisel kaynaklardan biridir. Prostat büyümesi için hazırlana ilaç ya da kapsüllerde bulunan cüce palmiyesi özellikle idrara çıkma isteğini azaltıcı etkiye sahiptir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Araştırmaya göre günde 6 bardak kahve içen kişilerde prostat kanseri görülme oranı yüzde 20 daha düşük. Kahve tüketimi, prostat kanserinin daha ölümcül olan bazı türlerine yakalanma oranını ise yüzde 60 azaltıyor.
Elmada bolca bulunan kimyasal bir madde, prostat şişmesinden kaynaklanan pelvis ağrısını gideriyor.
Erkeklerdeki prostat sorununa da iyi gelen muz libidoyu arttırır. Muzun içindeki yüksek potasyum orgazma da yardımcı olmaktadır. Ayrıca muz erkek üreme sistemi için de faydalıdır.
- Limon suyu deniz canlıları ve et üzerine sıkıldığında bakterileri öldürür. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarını önler. - Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını giderir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
Alim Koşar, prostat kanserinin en önemli düşmanının közlenmiş domates ve yeşil çay olduğunu ve erkeklerin bol bol tüketmesi gerektiği söyledi. Medical Park Antalya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Alim Koşar, 40 yaş üzeri her erkeğin prostat hastalığına aday olduğunu ve her yıl muayene olunması gerektiğini söyledi.
Erkeklerin korkulu rüyası olan ve tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen 'prostat' hastalarının bol bol su tüketmesi gerektiği bildirildi. Üroloji Uzmanı Dr. Ali Rodoplu, "Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.
Kullanıma hazır hale getirilen sarımsak preparatları, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Prostat kanserine olumlu etkileri, anti-enflamatuar, antioksidan ve genel kanseri inhibe edici etkileri ön plana çıkmaktadır.
Benzer şekilde Kolin (et, süt ürünü ve yumurtada bulunur) alımı arttığı zaman yine prostat kanseri riski artmaktadır. Yumurta kolin içeren en zengin kaynaktır. Bir çalışmaya göre haftada 2, veya daha fazla yumurta tüketen erkeklerde ölümcül prostat kanseri riski %81 artmaktadır (7).
Antioksidan özellikleri bulunan sebze ve meyveleri tüketmek prostat kanseri riskini düşürmeye yardımcı oluyor. Nar, elma, kırmızı üzüm, greyfurt, portakal, şeftali ve kivi gibi meyveler tüketebilirsiniz. Yumurtada bulunan selenyumun da prostat kanseri riskini %50 oranında azalttığı ortaya çıktı.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz.
Domates içeriğindeki antioksidan likopen ile prostat sağlığını destekler. Domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, patates, muz ve kabak içerdikleri potasyum ile yüksek kan basıncını azaltıp kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı koruma sağlarlar” dedi.
Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.
Prostat hastalarının alkollü, gazlı içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kafein içeriği bulunan bazı içeceklerde idrarınızdaki sıvının artmasını sağlar, bu sebeple kola, kahve, enerji içeceği, çay gibi içeceklerin tüketimemesi önerilmektedir.
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, bira içmenin yol açtığı göbek bölgesindeki yağlanmanın prostat kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor. Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.
Yaz-kış soğuk suya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bilecen, şu uyarılarda bulunuyor: "Soğuk, prostat iltihabının en önemli sebeplerinden biridir. Soğuk suda yüzmenin yanı sıra acı gıdalar ve alkol de prostat şikayetini artırır.
ABD'de alternatif tıp konusunda yapılan çalışmalara katılan ve tedavi yöntemlerini Türkiye'de uygulamaya başlayan Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Baş, erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri tedavisinde, zeytinyağının yüzde 75 oranında başarı sağladığını söyledi.
Uzmanlar, uzun süre aşırı miktarda içilen içkinin yalnızca sindirim, sinir ve metapolizma sistemlerine değil, prostata da zarar verdiği uyarısında bulunuyor. Bu nedenle erkeklerin içkiyi fazla kaçırmaması, özellikle prostat hastalarının içkiyi tamamen bırakması gerekiyor.
Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol, güçlü bir antioksidan. Yapılan çalışmalar; özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor.
Harvard Üniversitesi'nde 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat büyümesi ve idrar şikayetlerinin azaldığı gösterildi. Yine İtalya'da yapılan başka bir çalışmada 3 ay boyunca düzenli yürüyüş yapanlarda kronik prostat enfeksiyonlarının hafiflediği ortaya kondu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri