Felç geçirmeye yol açıyor Boyun damarlarında oluşabilecek bir daralma veya tıkanma da beyne ihtiyaç duyduğu kanı taşıyamayınca, göz kararması, unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozuklukları gibi şikayetler başlıyor. Daha ileri daralmalarda bayılmalar görülebiliyor.
Yürümede güçlük: Beyin pıhtısı kol ve bacak hareketlerinde azalma ve kayba veya denge ve koordinasyonda bozulmaya neden olabilir. Ayrıca ani baş dönmesi nöbetleri de görülebilir.
Denge; gözlerden, iç kulaktaki denge organlarından, kas ve iskelet sisteminden gelen bilgilerin beyin tarafından değerlendirilmesi sonucu sağlanır. Bu sistemlerden birinde ortaya çıkacak bir bozukluk bu sistemler arasındaki uyumu bozar ve dengesizlik veya baş dönmesi yakınmalarına neden olabilir.
Santral baş dönmeleri: Merkezi sinir sistemindeki problemlerden kaynaklanır. Özellikle beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı baş dönmeleri bu grupta incelenir. Bu organlarda ortaya çıkabilecek kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz (MS) gibi bir takım hastalıkların bir belirtisi olarak vertigo görülebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Baş dönmesi denge duyumuzdaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Denge algı organımız olan iç kulak ve beyne kadar olan sinir yolunda ortaya çıkan problemler baş dönmesine neden olur. Beyin tümörleri ve iltihapları, iç kulak iltihabı gibi nedenler çok az görülür. Çoğunlukla baş dönmesinde iç kulağın fonksiyonu bozulur.
Bana sorarsanız şu durumlarda daha dikkatli davranmanızda fayda var: Baş dönmesinin sık sık tekrarlaması, giderek şiddetinin artması, bulantı-kusma, ateş, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi belirtilerle birlikte olması durumu ciddiye almanız gerektiğini düşündürmeli.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Özellikle vertigo hastalığına bağlı baş dönmesi durumunda nöroloji ve kulak burun boğaz polikliniklerinde yapılan testler teşhisin konulmasında etkili olmaktadır.
Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir.
Beyin damar tıkanıklığı, genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Daralma ve tıkanıklıktan en fazla iç karotis, orta serebral, vertebral ve baziler arterler etkilenir.
Beyinde damar tıkanıklığı geçici veya kalıcı felce neden olabilir. Geçici olanlara "Geçici iskemik atak" denir; hızlı tedaviyle iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak kalıcı inme, vücut tansiyonu düzeltemediği için veya beyne atan pıhtı erimediği için konu 24 saatten fazla devam edebilir.
Yine de, hastaların büyük bir çoğunluğunda etkilenen damara, tıkanma ya da kanama olmasına, hastalığın derecesine, bazı faktörlere bağlı olarak Beyin damarı tıkanıklığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Baş ağrısı Bulantı- kusma. Bedenin bir yarısında kolda ve/ya da bacakta kuvvet kaybı, duyu bozuklukları
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
Kalp pompa vazifesi görerek düzenli ve sürekli şekilde tüm vücuda kanı pompalar bunu da kendisine bağlı olan damarlar aracılığıyla yapar. Kalbin pompa görevini tam olarak yapamadığı kalp yetersizliğinde iç kulaktaki denge organına ve beyine yeterince kan gitmez ve baş dönmesi ortaya çıkar.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Vertigo Tanısı
Daha sonra altta yatan nedeni bulmaya yönelik olarak merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testler yapılır. Beyne kan akışı yetersizliğinden şüphelenilirse doppler ultrason, BT anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi (MR) veya kateter anjiyografi yöntemleri uygulanabilir.
Su içmek: Susuzluk da baş dönmesine neden olabileceği gibi, dehidrasyonu engellemek için günde en az 8-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Elma sirkesi ve bal: Beyne giden kan akışını rahatlatma özelliği bulunan elma sirkesi ve bal birlikte kullanıldığında baş dönmesine iyi gelir.
Baş dönmesi yaşandığında 1 bardak su kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Bazı kişilerde açlık ve susuzluk nedeniyle de baş dönmesi yaşanabilir. Bu gibi durumlarda içilmesi gereken şeyler şunlardır; 1- Bir bardak su içerek kan şekerini ve akışını dengeleyebilirsiniz.
Vertigo yani baş dönmesi, insanın kendisinin ya da etrafındaki eşyaların hareket ettiğini sanması olarak tanımlanıyor. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan hastalığın tedavisi de buna göre değişiyor. Özellikle denge kaybı ve düşme hissi yaşayanların hemen bir hekime görünmesi gerekiyor.
Ayağa kalkıldığında yer çekimi kaynaklı kan bacağa doğru hareket edince bu durum tansiyonun düşmesine neden olur. Bu esnada da kalp daha fazla kan pompalamak için hızlı atmaya başlar ve kan damarları kanın bacaklarda toplanmasını engellemek için daralır.
Nörolojik ya da sinirsel olarak adlandırılan vertigo, vestibüler sistemde ya da beyindeki nöronlarda ortaya çıkan sorunlardan kaynaklanan bir denge bozukluğudur.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Bazen tansiyon düşüklüğü baş dönmesine neden olabilirken diğer yandan baş dönmesi kafa içindeki bir tümörün ilk belirtisi olabilir. Dolayısıyla, baş dönmeli hasta mutlaka hekime başvurmalıdır.
Uzmanlar, baş dönmesinin kan şekerinin düşmesine bağlı kısa süreli kendini gösterebileceği gibi iki saat krizler halinde ya da haftalarca-aylarca kendini tekrarlayarak ciddi hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında bulunuyor. Politzer Derneği (Uluslararası Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği) Başkanı Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri