Doppler ultrason çekimi için özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Hasta muayene masasına uzanır, doktor tarafından sürünen jel ve prob yardımıyla çekim başlar. Bu sırada ekran üzerinde kırmızı ve mavi renkler belirir. Renkler, damarlardaki kanın hızını ve akış yönünü göstermektedir.
Beyin ödemi, beyin damarlarında daralma veya tıkanma, beyin ölümü, beyin kan akımı yetmezlikleri (baş dönmesi, bunama, migren vs) gibi durumlarda yapılmaktadır.
Yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.
Doppler Nasıl Yapılır? Görüntüleme özel tasarlanmış ultrason başlığını kullanılmaktadır. Başlık çekim yapılacak bölgede gezdirilir. Gerekli durumlarda ultrason başlığı farklı alanlarda da dolaştırılarak kan akışının sorunlu olduğu bölgeler tespit edilir.
Doppler ya da diğer adıyla doppler ultrason, normal ultrasona benzeyen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem, radyo dalgaları ya da diğer adıyla ses dalgalarının kullanılmasıyla vücudun iç yapısının görüntülenmesine izin verir.
İlgili 42 soru bulundu
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
Pelvik renkli doppler usg yapılırken eğer üstten ultrason dediğimiz yöntem kullanılacaksa hastanın işlem öncesinde bol su içmesi, mesanesinin sıkıştırılması istenir. Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Transfontanel ultrason sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir.
Bu inceleme ile kafa kemiklerinin henüz kapanmayan alanları pencere olarak kullanılarak beyin yapıları, damarlar, beyin omurilik sıvısı ve beyin zarları değerlendirilir. Yeni doğan bebeklerde özellikle prematürite olması durumunda beyin gelişiminin normal olup olmadığı değerlendirilir.
Ultrason görüntülemesi kısa bir sürede yapılır. İşlem sonrası günlük aktivitelere devam edilir. Ultrason sonucu genel olarak aynı gün veya ertesi gün çıkar.
Hastanın işlemden önce 1 lt kadar su içilerek idrara sıkışık olması istenir.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Bazı ultrason tetkikleri için ön hazırlık gerekebilir. Örneğin karın bölgesine yönelik bir inceleme yapılacaksa, genellikle hastanın 8 saat aç olması tercih edilir. Bazı incelemeler için idrar torbasının dolu olması gerekir. Bu durumda ultrasona girmeden önce bir litre kadar su içerek idrara sıkışılır.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
Transfontanel ultrason
Transfontanel ultrasonografi bıngıldağı henüz kapanmamış bebeklerde beyin dokusunu radyasyon kullanmadan, zararsız bir şekilde incelemek için yapılan bir tetkiktir. Özellikle erken doğmuş bebeklerde kafa içinde çok küçük kanamalar olabilmektedir. Sıklıkla bu nedenle istenir.
Transkranial ve transfontanel ultrason, kranial ultrason, beynin ve beynin derin kısımlarında bulunan beyin omurilik sıvısı ile dolu ventriküllerin ses dalgalarını kullanarak görüntülerini elde eder. Bu görüntüleme tetkiki en çok bebeklerde yapılır.
Özel hastanelerdeki ayrıntılı (renkli) ultrason güncel ücretleri şöyledir: İstanbul'da Renkli Ultrason Fiyatları 650 TL – 1,800 TL arasında değişmektedir. İzmir'de renkli ultrason fiyatları 600 TL – 1,500 TL arasında değişiyor. Ankara'da renkli ultrason fiyatları 550 TL – 1,400 TL arasında değişiyor.
Ultrason Kaç Dakika Sürer? Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.
Bebeğinizde bir sağlık sorunu olup olmadığını önceden öğrenerek bazı tedbirler alabilmeniz ve tedavi için şartları uygun hale getirebilmeniz renkli doppler aracılığı ile mümkün olacaktır. Her hamilelikte yapılması şarttır gibi bir durum olmasa da, doktorunuzun talep etmesi durumunda yaptırmaktan kaçınmamanız gerekir.
Doppler ultrasonografi kişiyi zararlı radyasyona maruz bırakmayan ve kesi içermeyen ağrısız bir işlemdir. İşlem herhangi bir risk taşımaz ve çoğu kişi işlem sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmediğini belirtmektedir.
Adet döneminde hormon salgılanma sürecindeki birtakım değişiklikler nedeni ile meme dokusunda da birtakım değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle adet döneminde mamografi çekilmesi önerilmemektedir.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri