9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Her iki böbreğin üzerinde iki katmanlı olarak yerleşmiş olan böbrek üstü bezleri bulunur. Adrenal bezler olarak da adlandırılan böbrek üstü bezleri, hormon üretimi ve salgılanmasında görevli olan endokrin bezlerdir. Adrenal bezler öz bölgesi (medulla) ve kabuk bölgesi (korteks) olmak üzere iki katmana sahiptir.
Böbreküstü bezi (adrenal bez) 2 tane olup, karnın arka bölgesinde heriki böbreğin üst iç tarafında yerleşmiş birçok hormon salgılayan endokrin bezlerdir. Nörmal böbreküstü bezleri yaklaşık 4-5 gr ağırlığında, 5x3x1 cm boyutlarında bezlerdir. Her iki bezde 3 grup ince arter (atar damar) ile beslenir.
Açık veya kapalı (laparoskopik, robotik) olarak ameliyat edilir. Genellikle böbrek üstü bezi tamamıyla alınır. Ameliyat açık teknikle 10-18 cm büyüklüğünde ameliyat kesisiyle yapılırken laparoskopik ya da robotik teknikle 0,5 cm-1 cm deliklerle ameliyat yapılır.
Böbrek üstü bezi adrenal bez, sürrenal bez diye de adlandırılır. Her iki böbreğin üst kısmında bulunan vücudumuzun idamesi için çok önemli hormonlar salgılayan korteks ve medulla olarak iki bölümden oluşan üçgen şeklinde sarı renkli bezlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır.
Sürrenal Emar, böbrek üstü bezlerinin incelenmesinde, tanılanmasında ve teşhis edilmesinde kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemidir. Tıp dünyasının gelişmesi ve alanında başarılı işlere imza atması sayesinde hastalıklarla ilgili önceden bilgi almak ve buna göre müdahale etmek daha kolay hale gelmiştir.
Yaklaşık 2 ya da 3 gün içerisinde hastalar evlerine dönebilirler. Bununla beraber ameliyat sonrasında oldukça az ağrı ile karşılaşılır. Böbreküstü bezinde kitlesi olan herkes ameliyat edilmemektedir.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir.
Bu belirtiler arasında aşırı yorgunluk, güçsüzlük, karın ağrısı, kas ve eklem ağrıları, tuz yeme isteği, baş dönmesi, bulantı ve kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.
Vücudun her organında olabileceği gibi bu yapılarda da kitle oluşabilir. Bunların büyük bölümü iyi huylu kitlelerdir ancak ayrıntılı inceleme ve yakın takip gerektirir. Bir kısım böbreküstü bezi kitleleri ise fazla hormon salgılamasına bağlı olarak vücutta düzeltilemeyen hasarların oluşumuna neden olabilir.
Böbrek kistleri eğer belirli bir süreç içerisinde büyüme eğilimi gösterip, ağrıya sebebiyet veriyor ise cerrahi işlemler ile alınması uygun görülebilir. İyi huylu olan kistleri bir süre izlemek ve kendiliğinden kaybolmasını beklemek gerekebilir. Bu sıklıkla karşılaşılan ve olağan bir durumdur.
Her iki adrenal bezin alınması durumunda hormon eksikliğine bağlı olarak adrenal yetmezlik görülebilir. Belirtileri arasında en sık olarak yorgunluk, tuz ihtiyacı, kilo kaybı, bulantı, kusma ve karın ağrısı bulunur.
Dolayısıyla da tercihen bir endokrin cerrah tarafından ameliyat edilmesi gerekir. Sonuç olarak böbrek üstü bezindeki kitlenin boyutu bağımsız bir ameliyat endikasyonudur.
Radikal nefrektomi ameliyatları büyük dikkat gerektiren ameliyatlardır. Bu yöntem ile gerçekleştirilen böbrek kanseri ameliyatı yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Tümör boyutu 10 cm'den daha büyük olan hastaların ameliyatları 120 dakikaya kadar uzayabilir.
Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo alımı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı, kusma ve göbekte çatlaklar oluşması gibi belirtileri bulunan böbrek üstü bezi kanserinin tedavisi ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavileri olarak uygulanabiliyor.
Böbreklerde olan kistler varsa tümörler belirtilmeli, hangi yapılarla ilişki halinde ise rapora yazılmalıdır. Böbrek Üstü Bezleri: Yani adrenal bezi böbreğin üstünde yağlı dokulardır, normalde ultrasonda görülmezler. Büyümüş böbrek üstü bezleri ultrasonda görülebilir.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Kan şekerini düzenlemek, elektrolit dengesini sağlamak ve böbreküstü bezlerini desteklemek hedeflendiğinden daha sık beslenmek (Örneğin 4-5 saatte bir) gerekebilir. Elbette tüketilen gıda önemli. Potasyum, sodyum, magnezyumca zengin sebzeler, sebze suları, kuruyemişler tercih edilmeli.
Karnın birkaç noktasından çok küçük (yaklaşık 1 cm) kesiler yapılarak buradan takılan uzun aletler ve kamera sistemiyle böbreküstü bezinin ameliyatlarının yapılmasıdır. Kitle nedeniyle böbreküstü bezinin alınması işlemine Laparoskopik Sürrenalektomi veya Laparoskopik Adrenalektomi ismi verilmektedir.
Böbrek üstü bezi kitleleri adrenal bezlerde oluşan çoğu iyi huylu kitlelerdir. Genellikle başka bir sebepten dolayı yapılan görüntülemeler sırasında rastlantısal olarak saptanır. Endokrin sistemin bir parçası olan adrenal bezler vücudumuzdaki hemen hemen her organ ve dokuya talimat veren hormonları üretir.
Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu durumunda 3-6 cm arasındaki çaplarda kanser riski başlar. Çoğu çalışmada kanser riskinin 4 cm'in üzerinde başladığı gösterilmiştir. Bu çapta 8 adet iyi huylu tümöre rastlanırken, ancak bir adet kansere rastlanır.
İşlem esnasında hasta muayene masanın üzerine sırt üstü olarak yatırılır. Hastanın MR çekilene kadar kımıldamaması gerekir. Damardan verilen kontrast madde ile üreterler, idrar torbası ve böbreklerin görüntüsü alınır.
“Sürrenal nedir?” sorusu konuyla ilgi merak edilenler arasındadır. Sürrenal olarak adlandırılan bu durum, böbrek üstü bezinde kontrolsüz bir şekilde çoğalan hücrelerin kitle oluşturması ile görülür. Sürrenal tümörler, iyi ya da kötü huylu olarak oluşum gösterebilir ve başka organların metastazı ile de oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri