Şerefnur Öztürk, halk arasında beyin kanaması olarak bilinen inmede, ilk 4,5 saatin kritik eşik olduğunu belirterek, "İnme hastası bu sürede hastaneye gelebilirse trombolitik (damar açıcı) tedaviyle erken başvuru oranına göre 3-9 hastadan biri kurtarılabilecekken, bu durum sağlanamadığında büyük oranda hasta ...
Beyin kanaması acil bir durumdur ve özellikle travma sonucu ve kendiliğinden oluşan beyin kanaması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Beyin Kanaması Ne Kadar Sürer? Beyin kanamasının tüm olgularının oluşumu ortalama olarak 1 veya 2 gün sürebilir.
Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir. Bu bakım süreci hastayı yaşatmaya yönelik değildir. Hasta kaybedilmiştir. Bu bakımdan amaçlanan organ bağışında bulunulursa organların bir süre daha yaşatılmasıdır.
Beyin kanaması geçiren hastalarda cerrahi tedavi sonrası hasta kendini iyi hissederse 2 ila beş gün sonra, endovasküler tedavi sonrası ise bir ila iki gün sonra taburcu edilir. Hasta anevrizma kanaması geçirmiş ise bu süreler yedi günü bulabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Beyin kanaması vakalarında ölüm riski yaklaşık olarak %50'dir. Vakaların %10-15'i hastaneye ulaşmadan kaybedilmektedir. Beyin kanamasının erken döneminde hastalar kafa içi basınç artışının etkisine girer, geç dönemde ise beyin kan damarları büzüştüğü için felç olurlar veya hayatlarını kaybederler.
Beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık 40'ı ilk bir ay içinde ölürler. Beyin kanaması sonrası hayatta kalan hastaların yarısında ise ciddi engellilik durumu oluşur.
Beyin kanaması sonrası koma ne kadar sürer? Komanın ne kadar süreceğini doğru bir şekilde söylemek mümkün değildir. Şu anda koma süresini kısaltacak herhangi bir ilaç yoktur. Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir.
Beyin Kanaması Ameliyatı
Kanamayı durdurmak ve şişliği azaltmak amacıyla cerrahi işlem yapılması gerekebilir. Şayet damar baloncuk yırtılması sonucu olan bir kanama ise ve hastanın klinik durumu da uygunsa yani derin komada değilse ameliyat yapılır.
Beyin kanaması ameliyatı, kanamanın nedeni, büyüklüğü ve kanamanın gerçekleştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. Her beyin kanaması cerrahi müdahale gerektirmemekle birlikte genellikle beyin kanamaları acil tıbbi müdahale gerektirir. Beyin kanaması sonucu beyin üzerinde baskı oluşabilmektedir.
Son derece riskli olan beyin damar hastalıklarını açık cerrahi kullanmadan, endovasküler yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Kalp anjiyosunda uygulandığı gibi çoğunlukla kasıktaki atardamardan girilerek hedeflenen damara ulaşılır.
Özellikle kafa travmaları nedeniyle meydana gelen subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla oluşur. Bu damarlardaki basınç nispeten düşük olduğu için belirtileri olaydan iki dakika ila iki hafta arasında dahi ortaya çıkabilmektedir.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi ve hafif bulantı gibi hafif bir düzeyde görülür. “Kafa travması kaç saatte belli olur?” sorusunun yanıtı travmadan hemen sonra veya birkaç saat olarak verilebilir. Bu belirtiler genellikle kendi başlarına hafif düzeydedir ve zamanla düzelme eğilimindedir.
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Entübasyon, endotrakeal tüp adı verilen ince bir tüpün ağızdan solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemidir. Bu yöntem sayesinde hasta ventilatör adı verilen bir cihaza bağlanmış olur. Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Uyaran ortadan kalktığı zaman uyumaya devam eder. ve kuvvetli uyaranla gözlerini açar. Uyandığında uyaranlarayavaş ve yetersiz yanıtlarverir. uyaranların farkında değildir.
Nöbet (epilepsi) – Beyin kanaması geçiren hastalarda nöbet görülme olasılığı %15 kadardır.
Suni komanın uygulanmasındaki amaç doğal olarak hastayı korumaktır. Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Beyin kanaması olan tüm insanların yarısına kadarı ciddi hayati risk taşır.. Genellikle beyin kanaması komasına bağlı komada hastanın komadan çıkıp çıkamayacağı ilk 48-72 saatte belli olur... Bazı hastalar aylarca hatta yıllarca komada kalabilir ve bilinci geri gelmeyebilir.
· Derece II: Hastada çift görme, yutma güçlüğü, yüz felci gibi bir bulgu veyahut da şiddetli baş ağrısı ve şiddetli ense sertliği vardır. · Derece III: Kol veya bacakların sadece birinde güçsüzlük veya felç gelişmiştir veyahut da hastada şuur bulanıklığı vardır.
Hematom, kan damarının yırtılması sonucu kanın damar dışına çıkması şeklinde tanımlanan kanamanın doku içinde birikmesidir. Kafa içi hematom boşaltılması ameliyatı, hematomun yerine göre kafatasına bir ya da birkaç delik açılmasıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri