Eleştirel düşünme akıl yürütme, analiz ve değerlendirme gibi zihinsel süreçlerden oluşan bir düşünme biçimidir. Eleştirel düşünme yerine kimi zaman tartışma mantığı ya da biçim dışı mantık terimleri de kullanılmaktadır.
Kritik ve analitik düşünme zihinsel işlevlerin kullanıldığı bilişsel bir aktivite olarak tanımlanabilir. Bu bakış açısıyla bakıldığında, kritik ve analitik düşünmeyi dikkat, hafıza, muhakeme, algılama ve çıkarsama yapma gibi bir dizi zihinsel surecin eşgüdüm içinde etkileştiği bir süreçler bütünü olarak düşünebiliriz.
Akılcı Düşünme (Critical Thinking), yaratılışımızdan getirdiğimiz çıkarım gücümüzü geliştirerek aklımızı daha etkin kullanmamızı destekler. Elimizdeki veri ve analizlerin gücünü ve geçerliliğini anlamamıza yardım ederek işimizde (task), ilişkilerimizde (people) ve kendi fikirlerimizde (self) berraklaşma sağlar.
Kritik düşünme becerisi kısaca analiz etme, akıl yürütme ve değerlendirme gibi süreçlerden oluşan bir düşünme biçimi olarak tanımlanabilir. Kritik becerisi iyi olan kişiler, kendi düşüncelerine nört olmayı ve ön yargılardan uzak durmayı başarırlar. Kritik düşünmenin pek çok faydası var.
Kritisizm, şüphecilik ile dogmatizmi birleştiren felsefi bir disiplindir. Bu disiplin ampirizm (deneycilik) ile rasyonalizm (akılcılık) akımlarının da bir sentezi kabul edilir. Ampirizm akımına bağlı filozoflar her bilginin deney ve gözlem yoluyla elde edebileceğini savunur.
İlgili 35 soru bulundu
Kritisizm, doğru bilgiye ulaşabilmemiz için deney, gözlem ve aklın bir arada bulunması gerektiğini savunan bir öğretidir. Felsefesini, doğru bilgiye sadece akılla ulaşılabileceğini iddia eden rasyonalizm ve duyularla elde edileceğini söyleyen emprizmi eleştirerek oluşturmaktadır.
Kritisizm, Alman düşünürü Immanuel Kant'ın öğretisidir. Kant'ın bu felsefesi genel olarak eleştiricilik, eleştiri felsefesi veya kritisizm (critisisme) olarak adlandırılmaktadır.
Bir düşünceyi, bir eseri, bir yargıyı inceleyerek doğruluk veya yanlışlığını ortaya çıkarmak ve gerçek değerini belirtmek, tenkit etmek.
Özetle, Kritik düşünürler, doğaları gereği şüphecidir. Sözlü anlatımlara olduğu gibi metinlere de aynı şüphecilikle ve kuşkuyla yaklaşırlar. Kritik düşünürler, pasif değil aktiftir.
Kritik ve analitik düşünme zihinsel işlevlerin kullanıldığı bilişsel bir aktivitedir. Dikkat, hafıza, muhakeme, algılama ve çıkarsama yapma gibi bir dizi zihinsel surecin eşgüdüm içinde etkileştiği bir süreçler bütünüdür.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
1.Hipotetik düşünme:
Günlük hayatta veya eğitim öğretimde karşılaşılan bir sorunu çözmek için olası çözüm yolları geliştirip bunları belli bir düzene göre yapmayı sağlayan düşünme sürecidir.
Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmesinin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlarda çokça rastlanır.
Analitik zekaya sahip kişi bir konu hakkında karar vermeden önce gözlemler ve akabinde etrafından veri toplar. Topladığı bu verileri kafasında önce analiz eder ve akabinde çözüm üretilmesi gereken “hedef” konu doğrultusunda bu verileri sentezler ve ona göre konuşur ya da kararlar alır.
İstemsiz Düşünmenin Özellikleri
a. İnsan zihninin sürekli, sıradan bir davranışı şeklindedir. Aklın ve zekânın doğal, istemsiz bir eylemidir. b. Yapılandırma gereği duyulmadan kendiliğinden gerçekleşir, kendiliğinden geçer.
KRİTİK ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Eleştirmek ve incelemek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle kıritik etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kritik etmek şeklinde olmalıdır.
Kritik karar sınırları (kısaca karar sınırları), belirli hastalıklarda hasta popülasyonundan elde edilen veriler ile belirlenir ve tek bir değeri işaret eder. Bu sınırın üstü veya altındaki değerlerde hastalık için karar verme, tanıya yönelme açısından kullanılmaktadır.
Kritik Düşünme
Bilgiyi değerlendirme, içindeki değerli potansiyeli keşfetme, bu potansiyelin anlamını açığa çıkarma ve başka bilgi ya da fikirlerle bir araya getirerek yeni bir şey ortaya koymak, başarımıza hayati katkılar sağlar.
ANALITIK DÜŞÜNME (ÇOK YÖNLÜ DÜŞÜNME) (Ortalama okuma süresi 1 dakika, 26 saniye.) Bireyin çok yönlü olarak bilgiyi ayrıştırması becerisidir. Bir olayın durumun ya da konunun tek bir boyutu ile değil çoklu boyutları ile alınması ve kritik edilmesidir.
ciddi. Eğlendirme amacı gütmeyen. Önem vererek, gerçek olarak.
KRİTİK KELİMESİNİN ANLAMI
Ciddi. Eleştiri. Nazik anlamına gelir. Bu kelime genellikle kıritik, kiritik şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Kant, akıl dini olarak tanımladığı kendi din anlayışını, vahyedilmiş din olarak gör- düğü Hıristiyanlığın karşısına koymaktadır. O, vahyin imkânını kabul etmekte, ancak tarihsel gerçekliğini reddetmektedir. Ona göre, Hıristiyanlık ancak ve ancak akıl dinine uyduğu sürece makbuldür.
Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir. Düşünmek aynı zamanda çıkarımda bulunmak, sonuca varmak için de tek geçerli yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri