Tüm alt üst olmuş ruh haliniz ve stres hormonlarınız beyindeki uyarılma mekanizmaları ve stres hormonları ile ilişkilidir ve bu ikisi de beyindeki dopamin miktarını arttırır ve romantik tutkunun kimyasını ortaya çıkarır. Yine de aşk bize geldiği zaman en uygun andır.
Bilimsel açıdan baktığımızda, aşk duygusuna neden olan temel hormonlar ve kimyasallar olarak karşımıza sinir büyüme faktörü, testosteron, östrojen, dopamin, norepinefrin (noradrenalin), serotonin, oksitosin ve son olarak vazopressin çıkmaktadır.
Aşk bir beyin işlevidir. Ünlü beyin cerrahımız Gazi Yaşargil'in deyişiyle 'sevginin kaynağı beyindir'. Aşk duygusu, beynimizdeki korteks ve limbik merkezde oluşur. Beynimizin emriyle salgılanan kimyasallar, kalbimizin etrafında hissedildiği için sevgilimizi kalbimizde sanıyoruz.
Beynimizdeki aşk işlevini genlerimiz kontrol ediyor. Dolayısıyla aşkın temelinde aslında genlerimizin kontrol ettiği sinir hücrelerimizin olduğunu söyleyebiliriz. Aşık olunacak kişiyi genetik miras belirliyor. Aşk beyinle başlıyor, kalple bir alakası yok" diye konuştu.
Beynin her bölgesi farklı işlevleri organize eder. Duygulardan ve sevgiden orta beyin sorumludur. Yani sevgi orta beyin tarafından algılanır. İnsan sevdiğini görünce orta beyin kalbin daha hızlı ve güçlü atmasına neden olan kimyasalları salgılattırır.
İlgili 24 soru bulundu
Şurada Paylaş! Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Aşık olduğumuzda beynimizde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanır. Dopamin, aşık olduğumuz kişiyle aramızdaki o özel bağı oluşturur.
Yüzyıllardır kalp aşkın simgesi olarak kullanılır; ama aşkın merkezi beyindir, aşk beyinde başlar. Kadın ve erkekten birisi veya her ikisi birbirlerini ilk görüşte beğenirse; beyin tarafından salgılanan maddeler, tüm bünyeyi etkiler.
Bunun sebebi salgılanan adrenalin hormonudur. Şöyle ki adrenalin (epinefrin), böbrek üstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur. Sevinme,heyecanlanma,korkma gibi durumlarda salgılanır. Aşık olduğunuz kişiyi görünce de yüksek ölçüde heyecan ve mutluluk duyarsınız.
İnsan kalbi birçok komplike kasın bir araya gelmiş halinden oluşmaktadır.Temiz kanı vücut içinde dolaşması için ve kirli kanın akciğerlerde temizlenmesi için pompalanması görevini yerine getirir.Buna karşın kalp ne düşünebilen ne de zekası olan bir organdır.
Kalbin üç tabakasının her birinin altında pleksus adı verilen küçük lenfatik ağlar bulunur. Bu ağlar, kalbin yüzeyindeki ventriküller arasındaki olukta yukarı doğru giden ve yukarı doğru çıktıkça daha küçük damarları alan, ana sol ve ana sağ gövdede toplanırlar.
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Dopamine bağışıklık ve aşkın sonu
Yapılan araştırmalara göre aşkın ömrünün 18 ayla dört yıl arasında olduğu ortaya çıktı. Bu süre sonunda kişiler dopaminin yarattığı güçlü etkiye bağışıklık kazanıyor ve heyecan ile birlikteliğin verdiği haz da azalıyor.
Bu doğrultuda aşk, limbik sistemdeki Singulat girus'un uyarılması ile oksitosin ve vasopressin hormonlarının salgılanması sonucu oluşan bir duygu durumudur. Aşık olan kişinin beynindeki değişimler, hormonal bir değişimin sonucudur ve başrolde de mutluluk hormonu olarak adlandırılan, dopamin hormonu rol oynamaktadır.
Ayrıca, aşk ile kalp ve damar sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Aşk, sevgi gibi güzel duygular, sadece beynimizin etki kapsamında değildir, kalp sağlığı üstünde de ciddi etkisi vardır.
Aşırı hormon salgılaması sonucu uykusuzluk oluşur.
Enerji ve pozitif duygular hissettiren hormonlar aşık kişiyi dinç tutar. Dr. Seuss boşuna dememiş; 'Aşık olunca uyuyamazsınız, çünkü nihayet gerçeklik rüyalarınızdan güzel hale gelmiştir' diye.
Dopamin salınımı, kişiyi bir “iyi hissetme'' haline sokar. Dopamindeki artış, iştah ve ruh hali ile bağlantılı bir nöro-modülatör olan serotoninin azalmasına sebep olur. Aşık olduğumuzda iştahımızın kesilmesi, uykusuzluk gibi durumlar işte bu serotonin azlığından kaynaklanır.
İşte erkekte aşkın ömrü!
Online bilim dergisi Scientifiz Reports'da yayımlanan araştırmaya göre kadınlarda ilişkiye bağlılık süresinin 14 yıl, erkeklerde ise sadece 7 yıl olduğunu tespit edildi.
Yapılan araştırmalara göre bireyler cinsel kimliklerini keşfetmeye başlamaları ile birlikte âşık olma davranışlarını göstermeye başlar. Çocukların cinsel kimliklerini keşfetmeye başlama yaşı ise genellikle 5-6 yaşlarıdır. Bu nedenle bir çocuğun âşık olma davranışını 10 yaşında göstermesi sürpriz sayılmaz.
Erkekler, kadınlara kıyasla daha kısa sürede âşık oluyor
Bununla birlikte bilim insanlarına göre “gerçekten âşık olmak” ortalama olarak iki hafta ila dört ay arasında bir zaman alabiliyor.
Aşk, insanın derin yapısına yakınlık ihtiyacı olarak kodlanmıştır. Bu ihtiyaç giderilmediğinde yalnızlık, reddedilme, engelleme, sürüklenme ve donup kalma temalarını deneyimleriz. Aşık olduğumuzda daha enerjik daha odaklı oluruz. Psikolojik büyüme için, aşk, hayatın temel besin kaynaklarındandır.
"Yapılan araştırmalarda kalbin aşkı algıladığı ve beyin aracılığıyla endorfin, oksitosin, feniletilamin gibi mutluluk veren hormonların salgılanmasını sağladığı ortaya çıkmıştır. Kalp ve beyin birlikte çalışarak sağlıklı bir aşk hayatının dolayısıyla da sağlıklı bir vücudun oluşmasını sağlamaktadır.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri