Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Beyin Ölümü Gerçekleşen Kişiler Herhangi Bir Şey Hisseder mi? Beyin ölümü beyin sapındaki fonksiyonların işlevini tamamen yitirmesi olarak açıklanır. Bu sebeple beyin ölümü gerçekleşen kişiler muayene sırasında ağrı, acı veya buna benzer herhangi bir şey hissetmezler.
Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Beyin ölümü, tıbbi olarak ölümü ifade eder. Beyin ölümünün geliştiği durumda kalp, böbrekler, akciğer ve karaciğer solunum ve ileri yaşam desteği yapılması durumunda kısıtlı bir süre daha fonksiyon göstermeye devam eder. Ancak bu desteklerin durdurulması durumunda bir süre sonra tüm organ fonksiyonları kaybedilir.
Beyin Ölümü Tanısı Nasıl Konur? Beyin ölümü tanısı almış vakalarda sadece kalp atışı vardır. Bir başka deyişle nabız hissedilebilir ve monitörde kalp atımları gözlenebilir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir ayrıntı daha: Ölüm de “kalbin durması” ile değil, “beynin devre dışı kalması” ile başlayan bir süreç. Ve unutmayalım ki duran kalp yeniden çalıştırılabilse de beyin ölümü gerçekleştiğinde böyle bir şansımız yok.
Ruh bedene beyin vasıtasıyla hükmeder. Eğer beyindeki en önemli kısım olan beyin sapı fonksiyonunu kaybederse ruhun beden üzerindeki kontrolü sona erer, ruh bedenden çıkar ve Azrail ruhu kabzeder.
Apne testi ile birlikte hastanın beyin sapı reflekslerinin tamamen yok olup olmadığı kontrol edilir. Beyin Ölümü Gerçekleşen Hasta Tekrar İyileşir mi? Beyin ölümü gerçekleşen hastanın tekrar iyileşme şansı tıbben mümkün değildir. Bu zamana kadar dünya genelinde bir tane bile böyle bir vaka yaşamamıştır.
Hastalarda genel olarak ilk 72 saat çok kritik geçer. Burada çok hızlı cevaplar alınabildiği gibi tedavi sürecinin uzayıp uzamayacağı da netlik kazanır. Hastanızın bu süreçte tüm parametreleri kayıt altında ve takip altındadır. Doktorunuza 72 saat sonra nelerle karşılaşabileceğinizi sorabilirsiniz.
Beyni beklediğinizde bu sayı azalıyor. Aslolan bize göre beyin ölümü. Kalp duruyor, kanın beyne pompalanması duruyor, 20 saniye içinde beyin de kendini kapatıyor.
Bilinci yerinde olmayan ve ölmek üzere olan bir hasta, kendisine söylenenleri "duyuyor" mu? Bu araştırmaya göre evet.
Bu çalışma, bitkisel hayattaki veya minimal bilinç düzeyine sahip olduğu düşünülen hastaların bir kısmında, algılama ve kavrama gibi beyin faaliyetlerinin devam ettiğini ortaya koydu. Bilinci kapalı gibi görünen hastaların artık sesini duyabileceğiz.
Beyin hücreleri oksijensizliğe en fazla 5 dakika dayanabiliyor. Bundan sonra hasar görmeye başlıyor. Ağır ve geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebiliyor.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Bitkisel Hayattaki Hastalar Ağrı Hisseder mi? Bitkisel hayattaki bazı hastalar ağrıyı hissettiklerine dair herhangi bir tepkide bulunmaz. Bazı kişiler ise ağrılı uyaranlar karşısında yüzlerini buruşturma gibi tepkiler verebilir.
Kişi ölmediği halde ölmüş zannedilmesine yalancı ölüm denir. Bu esnada tansiyon ve nabız o kadar düşmektedir ki kişi ölü zannedilmektedir.
Buna karşın, yoğun bakım hastaları için ağrı ciddi bir sorun olup yüksek oranda görülmektedir. Ağrı derecesinin değerlendirmesinde en güvenilir gösterge hastanın kendi ağrı ifadesidir. Ancak, yoğun bakımda özellikle de entübe ve sedasyon altında olan hasta ağrısını ifade edememektedir.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Yine de ülkemizde pek çok diğer ülkedeki gibi 4 uzman hekim ayrı ayrı vakayı değerlendirerek beyin ölümü olduğuna karar verir ve raporu imzalarlar. Bu 4 hekimlik heyet, Bir anestezi uzmanı, bir kardiolog, bir beyin cerrahı ve bir de nörologdan oluşur.
Beyin ölümü gerçekleşen kişiler, organ nakli sırasında herhangi bir acı da hissetmiyor. İddialar bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “uydurma”ya örnek. Diğer yandan yarattıkları etki itibariyle iddiaları bir komplo teorisinin parçaları olarak adlandırabiliriz.
Suni komanın uygulanmasındaki amaç doğal olarak hastayı korumaktır. Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Gerçek: Sevdiğiniz insan, organ bağışı anında beyin ölümü durumundadır ve acı hissetmesi söz konusu değildir.
Bu deney sonucunda ölüm sürecinde beyin 15 dakika boyunca aktif kalıyordu. Thierry ise bu konuyla ilgili ekstrem durumlar yaşayan insanların 6,7,8 ve hatta 10 dakika sonra hayata dönebildiğini, bu sebeple beynin kapanmasının teoride saatlerce sürebileceğini belirtti.
Fransa'da 15 yıl boyunca bitkisel hayatta kalan hasta, boynundaki bir sinir tetiklendiğinde bilincini yeniden kazandı.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bu itibarla ölümün hangi şartlarda ve ne zaman gerçekleştiğinin belirlenmesi, yani ölümü tanımlamak tıbbın alanına girmektedir. Günümüzde birtakım tartışmalar olsa da hem tıp hem de hukuk çevrelerinde genel kanaat, beyin ölümünün “ölüm” olduğu yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri