Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
Beyin tomografisi sonuçları yaklaşık 1 hafta gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.
Tomografi organların kesitler halinde görüntülenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme tekniğidir. Organların ayrıntılı bir biçimde incelenmesine olanak sağlar. Vücudumuzun herhangi bir bölümünde uygulanabilir. Beyin tomografisi kafa bölgesinde uygulanan tomografi işlemidir.
Beyin tomografisi, kafa yaralanmaları, inme, beyin tümörleri ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhis edilmesinde yararlanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Daha detaylı olarak incelendiğinde beyin kanamaları başta olmak üzere kafa yaralanmaları gibi durumlarda da tomografi uygulanabilir.
Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar. Bilgisayarlı tomografi taraması ve diğer radyolojik görüntüleri okuma ve yorumlama konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan radyolog, taramayı inceleyecek ve bunları açıklayan bir rapor hazırlayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Bilgisayarlı tomografi sonucu ne kadar zamanda çıkar? Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Beyin tümörünün tanısı, tıbbi öykü, fizik muayene ve görüntüleme testleri ile konur. Görüntüleme testleri arasında bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) sayılabilir.
Bilgisayarlı Tomografinin süresi taranacak alanın boyutuna bağlıdır. İlerleyen teknoloji sayesinde birçok görüntüleme saniyeler içinde bile tamamlanabilmektedir. Genel anlamda birkaç dakika ile 30 dakika arasında değişen görüntüleme süreleri bulunmaktadır.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
BT yani bilgisayarlı tomografi yöntemi, düşme ve kaza gibi ciddi travmalar sonrası beyin ve vücudun diğer bölgelerinde oluşma ihtimali olan hasarları görüntülemek adına çekilir. Bunun yanında BT genellikle aşağıdaki durumlar için kullanılır: Kemik direncini ölçmek. Kemik kırılmaları ve tümörlerini teşhis etmek.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) ileri bir X ışını teknolojisidir. BT vücudun istenilen bölgesinden kesit kesit (dilim şeklinde) görüntü alınmasına olanak verir. Bu gelişmiş resimler dönen odaklanmış bir X ışını üreticisinin hastanın etrafında dönmesiyle oluşturulur. Vücudun farklı bölgeleri ve organları incelenir.
Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar. Bilgisayarlı tomografi taraması daha geniş alanların çekimine uygunken, emar daha bölgesel çekimler (servikal mr, diz mr benzeri) için uygundur.
Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek. Tabii bu sayı düşük doz kullanılan 256 kesitli tomografi için geçerli. Normal bir tomografide hasta yılda 5 kez yaptırabilir” dedi.
Beyin tümörü nerelerde ağrı yapar? Beyin tümörü, kafatasında içinde oluşarak basınca neden olabilir. Bundan dolayı baş ağrısı, şiddetli olabilmektedir. Bunların yanında kol ve bacaklarda güçsüzlük, dengesizlik ve görme, işitme bozuklukları yaşanabilir.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır. Tümörün olduğu yere göre kol veya bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozukluk, sara nöbeti geçirme, gibi bulgular de gösterebilir.
Beyin tümörlerinin en yaygın belirtisi baş ağrısı ve hastalık nöbetleridir. Daha önce yaşanmayan şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma, görme bozuklukları, işitme azalması beyin tümörlerinde sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasındadır.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin metastazları tedavi edilmezse 1 ila 3 ay arasında hasta yaşamını kaybedebilir.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Beyin tomografisi uzman bir hekim ve teknisyen eşliğinde gerçekleştiriliyor. Hızlı ve güvenli bir sistem olan BT, ilaçlı – ilaçsız tomografi ayrımına sahiptir. İlaçlı tomografide daha detaylı görüntüler elde ediliyor.
Bilgisayarlı Tomografi için uzman doktorlar tarafından hazırlanan rapor 3(üç) iş günü sonrasında sisteme gönderilecektir. Arzu edildiği takdirde hastalarımız e-nabız şifresiyle evdeki bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından kendi sonuçlarına ulaşabilecek ve kendi cihazlarına görüntü ile raporlarını indirebilecektir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri