Özellikle gözlerinizi kırptığınızda lenslerin göz merkezinden kaçıyor olması, göz kapağınızın hareketlerinden aşırı etkileniyor olması veya gözünüz açıkken dahi hareket ediyor olması o lensin kalitesiz olduğuna işaret eder.
Bütün Lens ve Solüsyonların ambalajları üzerinde Barkod ve LOT numarası yer almaktadır. Barkod numarası; Markanın ilgili modelinin ilgili numarasında üretilen tüm ürünleri ifade eder. Örn: Alcon / Airoptix / -2.00 bu üründen üretilmiş örneğin 10 milyon ürünün hepsinde aynıdır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Lens muayenesi göz hekimi tarafından, standart göz muayenesine ilave bazı testler kullanılarak yapılır. Lens muayenesinde; çeşitli muayene cihazları kullanılarak görme keskinliği ölçümü, gözün ön ve arka tabaklarının muayenesi, kırma kusuru ölçümü, kornea tabakasının yapısal özelliklerinin ölçülmesi gereklidir.
İlgili 15 soru bulundu
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Peki, lens solüsyonu ne zaman değiştirilmelidir? Lenslerinizi günlük olarak kullanıyorsanız belirli aralıklarla temizlenmesi için lens solüsyonunun değiştirilmesi önemli etkendir. Fakat aralıklı kullandığınız lensleriniz varsa bu süreyi 15 günde bir olarak planlayabilirsiniz.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Lenslerinizi çıkarttığınızda veya taktığınızda en fazla birkaç saniye içerisinde kendiliğinden eğimli yana dokunuşta bulunduğunuzda lens normal ve düz şeklini almalıdır. Eğer lensleriniz parmak hareketlerinize rağmen yanlış tarafa dönmeye meyilliyse bu kontak lensleriniz düşük kaliteli olduğunun bir simgesidir.
Kontakt lensin ters takılması görüş bozukluğuna neden olacaktır. Bunun yanı sıra ters takılması sonucunda lensin gözde yanlış bir bölgeye baskı yapması olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu gibi nedenlerle kontakt lensi ters takmak gözde ciddi problemlere neden olabilmektedir.
GÖZÜN OKSİJEN ALMASI ÖNEMLİ
Lensten dolayı gözün oksijensiz kaldığını belirten Dr. Muhacir, “Kornea göz kapağı ile temas etmediğinde lensten dolayı oksijensiz kalıyor. Uzun vadede kontakt lensi kabul etmeme durumu daha erken yaşta ortaya çıkıyor.
Dr. Erhan Yılmazkurt gözün çapına uygun, yapısına uygun lensin bir göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılan ayrıntılı muayenesi sonucu verilen reçete ile alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Kaçak satılan lensler yani korsan lens gözün yapısına uymayabilir gözün üzerinde tahriş ve çizme yapabilir.
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
Kontakt lensler normalde şeffaf olarak üretilmektedir. Ancak lenslerin hem gözde kaymasını fark etmek hem de lens temizleme suyunun içerisinde kaybolmasını engellemek için biraz daha buğulu bir şekilde üretilmektedir. Ancak bu buğu asla görme kaybına neden olmamaktadır.
DUŞ ALIRKEN LENSİNİZİ ÇIKARIN!
Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor!
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lenslerin gece uyurken çıkartılmaması göz sağlığını olumsuz etkileyerek hasara neden olabilir. Kontakt lenslerin tüm gece gözde kalması aşağıdaki sorunlara yol açabilir. Göz İrritasyonu: Gözün üstünde kalan lensler gözün oksijen almasını engelleyerek göz kuruluğuna ve tahrişe neden olabilir.
Lens kutusunu yabancı maddeler ve mikroorganizmalar içerebilecek olan suyla temizlemeyin. Ayrıca, lens kutusunu küf ve mikropların birikmesine ortam hazırlayan tuvaletin yakınına veya nemli yerlere koymayın.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Bir kişi ne zaman gözlerini ovuştursa veya çevresindeki bölgeye dokunsa bakteri ve virüslerin enfeksiyona yol açması için fırsat doğar. Lensle uyumak veya uzun süre boyunca takılan lensler de konjonktivit gelişme riskini artırırlar.
1937'de üretime başlayan Canon, her ne kadar 20. yüzyılda fotoğrafçılık dünyasının hakimiyetini Kodak gibi markalara kaptırsa da günümüzde en iyi lens markaları ve fotoğrafçılık ekipmanları söz konusu olduğunda akla gelen ilk isimlerden biri.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Günlük tek kullanımlık lensler, sağlık açısından Günlük lenslerden daha sağlıklıdır. Kontakt lensleri ne kadar çok değiştirirseniz gözleriniz daha sağlıklı ve daha rahat olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri