Doğanın iyilikle donatılmış bitkilerini fincanına taşıyan bu çaylarda, beyin sağlığı için pozitif güce sahip melisa, biberiye, yeşil çay, mate ve zencefil bitkilerini bulabilirsin. Örneğin, melisa içeren bir çay arıyorsan, Sleep Tea, No Stress Tea ve Bodyguard Tea çaylarını deneyebilirsin.
Ginkgo Biloba
Uzun yıllardır yapılan çalışmalar bu şifalı bitkinin beyin hücrelerini yenilemekte ve hafızayı güçlendirmekte yardımcı özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu.
Yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, ıspanak, yaka ve brokoli gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin açısından sağlıklı besinler bakımından zengindir. Araştırmalar, bu bitki bazlı gıdaların bilişsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
– Tatil ve dinlenmeye zaman ayrılmalı. – Beslenmeye dikket edilmeli. Fındık, ceviz, badem, çekirdekli kuru üzüm beyin yorgunluğuna karşı iyidir. Yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, somon ve sardalya balığı, üzüm suyu, kepekli pirinç ve sıcak kakao beyin yorgunluğuna iyi gelen gıdalardır.
E vitamini: beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan birini oluşturuyor. Bu vitamin özellikle tahıllarda bolca yer alıyor. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. Tam tahıllı ekmeği hayatınızdan asla çıkarmayın.
Tatil 10 günden kısa olmaz: Yüzmek ve yürümek beyin için en iyi vitamindir. Beyni dinlendirmek için yılın en az on günü tatile çıkmak şart. İdeal tatil yılda on günle bir ay arasında olur. Nasıl ki bilgisayarınızda biriken e- postaları temizlemek zorundasınız, tatile çıkarak hafızanız dolduğunda temizlemeniz gerekir.
Uzun süreli stres, odalara tıkılıp havasız ortamlarda vakit geçirmek, Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik, Vitamin eksikliği ve Uykusuzluk gibi sebepler beynimizi yoruyor. Beyniniz uyuşmuş gibiyse uzman desteği şart. Beyin yorgunluğu için; Spor yaptığımız zaman hafızamız kuvvetleniyor.
Lahana, ıspanak, brokoli yeşil yapraklı sebzeler K vitamini, lütein, folik asit ve beta karoten gibi beyin dostu besin ögelerince zengin. Araştırmalara göre, bitki bazlı bu yiyecekler, bilişsel zayıflamanın yavaşlamasına yardımcı olabiliyor.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Zihni Temizlemek: Acıma ve Eleştiriden Uzak Durun
Tarafsız ve yorumsuz düşünceler arttıkça zihnimiz rahatlayacaktır. Zihni temizlemek için acıma ve eleştiriden uzak durmak ilk adım olabilir. Olan olaylara kendinizi eleştirerek yaklaşmanız zihninizi yoracaktır.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir.
B6 vitamini
Ayrıca zihinsel yorgunlukla mücadele etmek için de önemlidir. B6 eksikliği belirtileri şunlardır: Sinirlilik, odak ve konsantrasyon kaybı, yorgunluk, hafıza problemi ve kas ağrıları. B6 vitamini için en iyi besinler; Sığır eti, antep fıstığı, ton balığı, hindi göğsü, avokado.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
İnsan beyninin yaklaşık % 60'ı sudur. Çoğumuz düşüncemizi akıcı tutacak olan suyu yeterince içmemekteyiz. Yeterince su içmemek beyine zarar vericidir. Vücudunuzun suyu yetersiz olursa, beyin hücreleri ve diğer sinir hücreleri büzülür ve hücreler arası iletişimle ilgili biyokimyasal süreçlerde yavaşlama olur.
İyi uyumuş ve yeterli beslenmiş bir bedenin beyni ise gerekli beyin egzersizlerini de yapmışsa; en iyi sabah saatlerinde çalışır. 07.00-10.00 arası, öğrenmeye en yatkın saatlerdir. Yemekten sora konsantrasyon düşer ve uyku bastırır. Siesta döneminde beyin az çalışır ve hiç randıman alınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri