Baş ağrısı, baş dönmesi, boyun ağrısı, denge problemi ve yürüme sorunu ve el-ayaklarda uyuşmalar beyincik sarkmasının yaygın belirtileridir. Ciddi bir durum olan beyincik sarkması tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.
İlerledikçe kişiyi, elden ayaktan düşürecek bakım hastası haline getirmekte ve bir süre sonra ise ölümcül durumlara sebebiyet verecektir. Bu nedenle beyincik sarkması hastalık grubunda, cerrahi müdahalelerin uygulanması gerekmektedir.
Beyincik sarkması duruma göre takip altında tutulsa da 10 mm ve üzerinde meydana gelen sarkmalarda cerrahi müdahale yapılması gerekir. Ameliyat olmasına gerek görülmeyen hastaların 6 aylık periyodlarla takip edilmesi gerekmektedir.
Cevap : Chiari hastalığı (Beyincik Sarkması) tedavi edilmemesi durumunda hastalıkta ilerlemeler meydana gelebilir ve solunum ve kalp durması gerçekleşebilir.
Beyincik Sarkması Ameliyatı
Beyincik sarkmasının tek tedavisi vardır, o da ameliyattır. Özel bir ilacı veya fizik tedavi olanağı yoktur. Eğer ameliyattan kaçılır veya gecikilirse hastalık ilerler ve kişiyi bakım hastası haline getirebilir. Hatta solunum ve kalp durması sonucu ölümle sonuçlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Geçmeyen baş ağrıları, yutma güçlüğü ya da baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteren ve doğuştan gelen beyincik sarkması, günümüz cerrahi uygulamalarıyla çözülebiliyor.
Bazen bu beyincik sarkması sadece MR görüntüsüyle ile ortaya çıkar. Hasta tamamıyla semptomsuz olabilir. Beyincik sarkmasından şüphelenilmesi durumunda doktor fiziki muayene yapar. Beyincik ve omurilik tarafından yönetilen fonksiyonlar da kontrol edilir.
Beyincik sarkması ameliyattan sonra tekrarlar mı? Beyincik sarkmasının tedavi edildikten sonra tekrarlaması beklenmez.
Beyincik sarkmasının (Chiari malformasyonu) tek tedavisi ameliyattır. Cerrahi dışında medikal bir tedavi yöntemi veya fizik tedavi uygulamalarına yer yoktur. Sadece bazı sarkmalar ameliyat edilmez, takip edilir. Burada da sarkmanın boyutu ve kişide oluşan şikayetler göz önünde bulundurulur.
Beyincik sarkması, beyinciğin alt uç kısımlarının foramen magnum adı verilen ve kafatasının boyun kısmında bulunan açıklıktan aşağıya doğru yer değiştirmesi durumudur. Fıtıklaşmış doku, beyin omurilik sıvısının (BOS) normal akışını engeller.
Beyincik sarkması, beyinciğin alt kısmının omurilik kanalına doğru sarkması durumudur. Az teşhis edildiği için nadir görülen bir vaka gibi algılanır fakat aksine çok sık karşılaştığımız bir hastalıktır. Diğer adı chiari hastalığı (chiari malformasyonu) olan beyincik sarkması doğumsal bir hastalıktır, sonradan oluşmaz.
Beyincik Sarkma Tip I Belirtileri
Çok Nadiren şu belirtilerde gözlemlenebilir: Kulakta çınlama ve uğultu. Güçsüzlük.
Sinirbilimcilere göre beyinciği hasar gören bireyler denge problemlerinin yanı sıra hatırlama, planlama, aynı anda birden fazla iş yapma, yaratıcı olma ve dili kullanma becerilerinde de sorun yaşıyor. Beyincik diğer insanların duygularını fark etmemize de yardımcı oluyor.
- Genetik Ataksiler
Bu hücrelerde daha aktif çalışan bazı genler mevcuttur. Bu genlerin hücre içindekini işlevini bozan bazı genetik mutasyonlar sonuçta bu hücrelerin kaybına, beyincikte küçülmeye ve ataksi belirtilerine yol açarlar. Bu tür genetik ataksilere “serebellar ataksiler” de denir.
Medicana International İstanbul Hastanesi Prof.
Hasta, hastaneden taburcu olduktan sonra genellikle 2 hafta evde dinlenir. Ameliyattan 2 hafta sonra dikişler alınır, ilk kontrol, birinci ayda yapılır. Sonraki kontroller 3., 6. ve 12. ayda yapılır.
Çünkü operasyon sırasında hastaya özel bir pozisyon veriliyor. Bazen hastanın yan yatıp, kafasının da öne doğru dönük olması gerekiyor. Bu pozisyondaki hastanın da bunları hissetmemesi için derin uyutulması önem taşıyor. Beyin cerrahisinde genel anestezinin gerekliliği de buradan kaynaklanıyor.
Gerek branş eğitiminin ve gerekse pratik uygulamaların zorluğu sebebiyle beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanlarının sayısı azdır. Tıbbın en çok dikkat ve tecrübe gerektiren dallarından biridir. Birçok ameliyatı yaklaşık 5-14 saat sürer.
Kafatasının arka tarafında beyinle omurilik soğanı arasında bulunur. Yapı ve görünüşü beyine benzediği için bu ismi almıştır. Sağlı sollu 2 yarım küreden oluşur ve yüzeyi girintili çıkıntılıdır. Beyincik vücudun denge organı olup düzenli kas hareketlerinin yapılmasını sağlar.
Beyin Emarı (MR)
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır. Aynı zamanda hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılır.
Ameliyatın son kısmında bedenden alınmış veya sentetik bir yama ile duraplasti denilen işlemle açılan dura geniş bir biçimde kapatılır. Ameliyatın amacı beyinciğin sarkması sonucu gelişen beyin sapı ve omurilik basısına bağlı nörolojik kötüleşmeleri ve beyin omurilik sıvısı dolanım bozukluğunu düzeltmektir.
Chiari tip 2 malformasyonu, artbeynin kompleks bir konjenital anomalisidir ve serebellar vermis, medulla ve dördüncü ventrikülün foramen magnum boyunca üst servikal spinal kanala protrüzyonu ile karakterizedir. Bu malformasyon hemen her zaman hidrosefali ve spinal disrafizmle ilişkilidir.
Beyin Sapı İnme
Beyin sapında felç meydana gelmesiyle vücudun her iki tarafının da etkilendiği felç türüdür. Bu, hastayı kilitli bir durumda bırakmaktadır. Konuşma ve hareketlerin boyun altından itibaren mümkün olmadığı vakalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri