Maslahat terimi Türk Hukuk Lügatinde zorunlu, gereken menfaat veya kamu faydası olarak tanımlanmıştır.
Bir aynın kullanılmasıyla meydana gelen fayda, iyi olana ulaştıran şey, zararın karşıtı anlamında İslâm hukuk terimi.
Önem verilen iş ve meseleler ile ilgili olarak maslahat kelimesinin kullanımına rastlanmaktadır. Aynı zamanda uygun, elverişli gibi anlamlara da gelmektedir.
Faydalı olanı elde edip, zararlı olanı defetme. İslâm dininin maksadı; insanların faydasına olanları gerçekleştirmek, bunları korumak ve insanlardan zararı uzaklaştırmaktır. Buna maslahat denir.
Masıahat yarar, iyi ve faydalı olan, kamunun menfaatine olan şey anlamla rına gelen Arapça bir kelimedir. Hukuk terimi olarak ise hukuki hükümlerin ama çlarını vurgulamakta ve hukukun yararını amaç edinmeyi ifade etmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Barış esasına dayalı uluslararası ilişkileri ve bu amaçla yapılan antlaşmaları ifade eden bir terim.
maslahat - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣlḥ kökünden gelen maṣlaḥa(t) مَصْلَحة “iş, umur, meşgale” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṣalaḥa صَلَحَ “iyi oldu, sağlandı, (iş) yürüdü” fiilinin mafˁala(t) vezninde masdarıdır.
Maslahat terimi Türk Hukuk Lügatinde zorunlu, gereken menfaat veya kamu faydası olarak tanımlanmıştır.
Maslahat, şer'i bir delil olarak kabul edilmesi hasebiyle karşılaşılan meselelerde İslam âlimlerinin başvurduğu özel hüküm çıkarma yöntemlerinden bir tanesidir. İslam hukuku tarihinde kapsamı ve hukuk içerisindeki yeri açısından uzun uzun tartışılan maslahat kavramı hakkında birçok çalışma yapılmıştır.
1 Terim anlamıyla teklif, muhatabı (mükellefi) yükümlülük altına almak, yapma ve terk etme yönünden içinde meşakkat bulunan şârinin talebidir. Şâriden hikmet yoluyla gelen hitap kulların fiilleriyle ilişkili bir hitaptır.2 Başka bir ifadeyle teklif, 1 İbn Manzur, Lisânu'l-'Arab, III,“klf” md.
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.
İslam hukukundaki maslahat türlerinden olan mesâlih-i mürsele tam karşılığına gönderilmiş maslahat denilebilir. Mesâlih-i mürsele, 'aslî deliller'den (Kur'an, Sünnet, icmâ ve kıyas) lehinde veya aleyhinde delil bulunmayan maslahatlara verilen isimdir.
Sözlükte “itidal çizgisinden sapmak, bozulmak” anlamına gelen ve salâhın karşıtı olan fesâd kökünden türetilmiş olup “bozulmaya sebebiyet veren, fesat ve zarar içeren” demektir; isim olarak çoğulu mefâsid, karşıtı maslahattır (Lisânü'l-ʿArab, “fsd” md.; Zemahşerî, s. 341).
Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi. Gazzâlî'nin (ö. 505/1111) fıkıh usulüne dair eseri.
Nass (Arapça: نصّ ); Arapça'da "malûm", ya da aşikâr, yasal karar ve kesin emir mânâsına gelen bir kelime. İslami terminolojide ayet ve hadisler, başka bir ifadeyle Kur'an ve sünnet kastedilir.
Maslahat; sözlükte menfaat ve fayda anlamına gelir ki karşıtı mefsedet/zarardır.10 Menfaat ise lezzet ve lezzete ulaştıran yol, mazarrat (zarar, mefsedet) da elem ve eleme ulaştıran şey demektir.
benimsenmiş ve yerleşmiş bir genel kurala kıyâs yaparak vermesi gereken bir hükümden vazgeçip aksi yönde hüküm vermesini gerektirecek bir maslahatı/faydayı göz önünde bulundurarak yaptığı istihsâna, “istihsânu‟l-maslaha/maslahat sebebiyle istihsân” denir.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
Aynı şekilde farz olan bir namazı kılana ahirette verilecek sevabı, terkedenin karşılaşacağı cezayı belirten bir hükme diyânî; zahiri şartların yerine getirilip getirilmemesine göre sahih veya fasid olduğunu bildiren veya terk edene dün- yada hakimin vereceği cezayı bildiren hükme ise kazâî hüküm denir.
Naslardan hüküm çıkarma anlamında fıkıh usulü terimi. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi.
Sözlükte “göndermek, salıvermek, bırakmak” anlamındaki irsâl masdarından türeyen mürsel kelimesi terim olarak “tâbiînden bir râvinin, kendisiyle Hz. Peygamber arasındaki sahâbînin ismini atlayarak naklettiği hadis” mânasına gelir.
Fıkh sözlükte “bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak” anlamında olup bu kökten türeyen fakīh de “bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse” demektir.
Tokalaşmanın Arapça karşılığı olan musâfaha “bir şeyin yan tarafı” anlamındaki safh kökünden türemiştir. Tokalaşmada eller karşılıklı avuç içleri birleşecek şeklinde tutulduğundan buna musâfaha denilmiştir. İslâm'da müslüman kardeşliğini güçlendirmek için selâmlaşma, musâfaha ve güleryüzlülük teşvik edilmiştir.
müsalaha: Anlamı 'sulh yapma, uzlaşma'dır: “Siz muharebeyi yaptınız, bizim de müsalahayı yapmak hakkımızdır.” (RHK/Mİ, 39) Kelimenin doğ- rusu (musalaha)dır.
Musalaha ise davacı ile dava arasındaki husumeti ortadan kaldıran bir akittir. Musalaha taraflar arasında emniyet sağlar ve her iki tarafı da birbirine saldırmaktan men eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri