Kafada ağrılık hissinin nedeni tama olarak bilinmemektedir. Gerginlik, duygusal tepkime, psikolojik sorunlar nedeni ile olduğu düşünülmektedir. Ama tüm bunlar kesin olarak kanıtlanmamıştır. Yüz kaslarının kasılması da kafada ağırlık hissini tetiklemektedir.
Başı çevreleyen adalelerin kasılmasına bağlıdır ve sıklıkla başın tümünde ağrı hissedilir. Ağrı; ağırlık, basınç hissi, sıkıştırma tarzındadır. 5-10 dakika kadar sürebileceği gibi günlerce aralıksız da devam edebilir.
Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir. Boyun, başın arka tarafı veya kulak arkalarında hissedilen şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı hissine neden olur.
Baş ağrısı gündelik hayatı zorlaştırır, hayat kalitesini düşürür. Bu ağrıların bir türü de gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı da en sık görülen baş ağrıları türlerindendir. Baş, yüz, boyun çevresinde hafif ila orta şiddette ağrılara neden olur.
Stres, yorgunluk, uyku eksikliği, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hormonal değişiklikler ve göz problemleri gibi nedenler bölgede ağrıya sebep olabilir. Şakak ağrısına neden olabilen durumlar şu şekilde sıralanabilir: Gerilim tipi ağrı: Gerilim baş ağrısı başın her iki tarafında ve şakaklarda hissedilen bir ağrıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Peki, bu ağrı neden oluşur? Kesin bir nedeni olmasa da stres, yorgunluk, uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, aşırı gürültüye veya sese maruz kalma gibi durumların bu gerilim tipi baş ağrısına yol açabildiği bilinmektedir. Ağrı genelde alın ve/veya ensede olur. Baş bölgesinde bir basınç ve ağırlık hissi söz konusudur.
Kafa içi basınç artışı beyin herniasyonuna neden olabilir. Kitle etkisi nedeniyle artan basınç beyin dokusunu yer değiştirmeye zorlar. Bu durum iskemiye neden olarak beyinde yapısal hasar oluşturur. Her şey yapılsa bile yaşamsal fonksiyonların kaybı ya da ölümle neticelenebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Psikolojik baş ağrılarının genel özelliği ağrıyı başınızın sürekli aynı yerinde hissetmenizdir ve buna ek olarak ağrının inatçı ve gün boyu sürüyor olmasıdır. Psikolojik baş ağrısını sık rastalanan başka bir sebebi ise günlük baş ağrısıdır.İkisinin birbirinden ayırt edilmesi gerekmektedir.
Özen Yetkin, sinir, kaygı bozuklukları, korku ve endişe nedeniyle oluşan, stres ve baskı altında kalındığında nükseden, öğleden sonra daha sık yaşanan baş ağrılarının gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırıldığını belirtti.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır.
İkincisi ise anevrizmanın patlamasıyla ortaya çıkan, ilkine göre daha şiddetli, kanama bulgularıdır. Şiddetli baş ağrısı, kanamaya yol açmış beyin anevrizmasının ilk belirtisidir. Hastalar, baş ağrısının daha önce yaşamadıkları şiddette geliştiğini belirterek, “Kafamın içinde sanki bir şey patladı” der.
Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise daha seyrek olarak görülür, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak (Beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi) hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır.
Genel Tanıtım. Gerilim tipi baş ağrısının genellikle stresten dolayı oluştuğu düşünülür, fakat stres sadece ağrıyı tetikleyen faktörlerdendir. Gerilim tipi baş ağrısında, başın etrafında bir bant varmışçasına basınç hissine sebep olur. Gerilim tipi en sık görülen tiptir ve nedenleri henüz bilinmemektedir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
İntrakranyal boşluğun %80'ini beyin, kalanını da eşit olarak kan ve BOS doldurur. Kafa içi basıncı genellikle BOS ve kan miktarı ile dengelenmektedir. Bos veya kan hacminden herhangi biri arttığında diğerinin miktarındaki azalma ile kafa içi basınç dengelenir yada dengelenmeye çalışılır.
Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Gerilim tipi baş ağrısı, başın çevresini bir bant gibi saran, alın-şakak bölgelerinde ağırlık ve omuzlarda gerginlik oluşturan bir ağrı türüdür.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Beynin içinde ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının arttığı durumlarda sürekli bir başağrısı ortaya çıkar. Bu başağrısı ataklar şeklinde değil, günler, haftalarca devam eden bir ağrı şeklindedir. Yatınca daha da artabilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri