Pıhtı atması sonucu oluşan felçten sonra ortaya çıkan hafıza sorunları, bilişsel sınırlamalar ya da konsantrasyon zorlukları, vasküler demansın en önemli belirtileri arasında sayılıyor.
Hızlı müdahale edilmezse felç oluşabilir. Beyne pıhtı atması, bilişsel düzeyde algılama bozukluklarına ve algı kaybına, şuurda bozulmalara da yol açabilir. Bu gibi olası sonuçlar gerekli fizik tedaviler ile desteklendiğinde hastada iyileşme görülebilir.
Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına hatta bazen ölüme yol açabilir.
İnme hastalarında bilişsel becerilerde kayıplar meydana gelebilir. Bu hastalar unutkanlık nedeniyle isimleri unutabilirler, bir şeyleri kaybedebilirler veya önemli görevleri ihmal edebilirler. Daha önce anlayıp çözebildiği basit sorunları çözmekte güçlük yaşayabilirler.
Hafif vakalarda genelde tam düzelme olur ama orta ve ağır vakalarda konuşma bozukluğu az ya da çok kalabilir” dedi. Yıllardır bu şekildeki hastaların tedavisi için konuşma terapisi uygulandığını anlatan Prof. Bahadır, TMS tedavisinden bahsetti.
İlgili 15 soru bulundu
En hızlı iyileşme genellikle felçten sonraki ilk üç ila dört ay içinde gerçekleşir. Bununla birlikte, iyileşme birinci ve ikinci yılda da devam edebilir.
Konuşma becerisinin ne kadarının geri kazanılacağını beyindeki hasarın derecesi belirler. Hastanın yaşının küçük olması tedavi için avantajdır. Ancak yaşı ilerlemiş hastalar da gerekli gayreti gösterir ise konuşma becerisini tekrar kazanabilir.
İnmeden sonra, hafıza ve konsantrasyon sorunları çok sık yaşanır. Bunlar bilişsel problemler olarak da bilinir. İnme geçirmiş kişiler, ilk başta çok şaşkın hissederler, ama çoğu için bu durum ilk haftalarda iyileşir.
Aşırı unutkanlık neyin belirtisi? Unutkanlık bazı sebeplerden dolayı geçici olarak görülebilir. Bunların yanında aşırı unutkanlığın temelinde vitamin eksiklikleri, hormon dengesizlikleri yatabilir. Yaşın ilerlediği durumlarda ise Alzheimer ya da demans olarak ortaya çıkar ve aşırı unutkanlığa sebep olur.
Kan pıhtısının yeri belirtilerin şiddetini belirleyecektir. Beyni besleyen bir kan damarında pıhtı geliştiğinde, beyin dokusunun oksijen ve besin alması engellenmektedir. Beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde veya azaldığında inme meydana gelmektedir.
İlaç verilişi ortalama 12 saat sürer. Tedavi sırasında kanama gibi riskli durumlar gelişebileceği için hasta yoğun bakım birimine gönderilir ve burada takibi yapılır.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlere sahip kişilerde artar. Yaşın ilerlemesi, ailede benzer sağlık sorunları öyküsü ve bazı genetik faktörler de riski yükseltebilir.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
“Damar sertliğine neden olmayacak şekilde hipertansiyon ve diyabetten uzak kalmak çok etkili. Kardiyolojik muayeneleri muntazam yaptırmak gerekli. Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir.
Felcin iyileşme döneminde hasta tarafta hareketler yavaş yavaş düzelirken, konuşma da hareketlerle eş zamanlı olarak düzelmeye başlar. Bu sebeple konuşma terapisi ve fizik tedavi eş zamanlı olmalıdır. Hafif vakalarda tam düzelme görülürken ağır vakalarda konuşma bozukluğu kalıcı olabilir.
Unutkanlığı giderek artan, unutkanlık dışında yol bulamama, aritmetik yapamama, içe kapanma, canlı hayaller görme gibi ilave bulguları olan, ailesinde Alzheimer hastası olan, felç geçiren, ciddi kaza geçiren kişilerde unutkanlık daha ciddiye alınmalıdır.
Yoğun stres altında çalışmak veya çok fazla dikkat edilmesi gereken durumlara maruz kalmak unutkanlığa neden olabilir. Ayrıca bazı ciddi hastalıklar da unutkanlığa neden olur. Bu nedenlere bağlı olarak unutkanlık hastalığı yaşayanlar psikoloji ve nöroloji bölümlerinde muayene olması gerekir.
Hafıza kaybı, beyin hasarına bağlı olarak birkaç dakika – birkaç gün – birkaç ay veya yıl sürebilir. Genel olarak travma sonrası hafıza kaybı, koma süresinin 3-4 katı kadar daha uzun sürmektedir. Örneğin 3 hafta boyunca komada kalan bir kişide hafıza kaybı 10 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Geçici global (genel) amnezi ise genellikle en fazla 24 saat içinde düzelen geçici bir hafıza kaybıdır. Bu durumdaki kişi yakın zamanda olan olayları unutmasının yanı sıra yeni bilgileri belleğine kayıt edemez.
Beyne pıhtı atmasında başlıca görülen belirtiler şunlardır: Ani güçsüzlük veya felç: Vücudun tek tarafında, genellikle yüzde, kolda veya bacakta aniden güçsüzlük, uyuşukluk veya felç görülebilir.
İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur.
İnme sonrası hastaların % 40' ında iletişim bozuklukları görülür. En sık görülen iletişim bozuklukları afazi ve dizartridir (2). Afazi akut dönem inme hastalarının % 21-38' inde görülür ve akut dönemde afazik olan hastaların % 40' ı ilk bir yıl içinde düzelir (3, 4).
Beynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besinden yoksun kalmasına bağlı inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri