Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır. Diğer seçim türleri için kullanılan oylar geçerli olacaktır. Zarftan birden fazla muhtarlık oy pusulası çıkması halinde bu muhtarlık oy pusulaları hesaba katılmayacaktır.
OY HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR? Mührün oy kullanma yerinin dışında zarf, pusulanın arka tarafı, aday fotoğrafının üzeri gibi durumlarda oy geçersiz sayılır.
- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları. - Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları. - "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış oy pusulaları.
Kapalı oy verme yerlerinde, köy ve mahalle seçimleri için oy pusulası olarak kullanılacak beyaz kâğıtlar bulundurulacaktır (298/75, 76).
Oy kullanma işlemi sırasında, seçmenin birleşik oy pusulalarını katlayarak zarfa koyması ve zarfı yapıştırması gerekir. Daha sonra seçmen, mührü sandık kurulu başkanına iade eder ve oyunu sandığa atar. Seçmenler, oy pusulasını zarfa koyduktan sonra zarfı yapıştırıp sandığa atmaları gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar
Pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılmaması. Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlara geçmesi. Mührün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Yerel seçimlerde seçmenler en az 4 farklı oy kullanacak. Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası beyaz olurken il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu olacak. Belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkli olacak.
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerdir. 1393 belediyede yapılan seçimlerde belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenmiştir.
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının “Seçme seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” başlıklı 67. maddesinde, “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
Seçmenlere dört farklı renkte oy pusulası verilecek. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası beyaz, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula turuncu, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası mavi, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise sarı renkte olacak.
Kağıda basılı oy pusulası kullanımında seçmenler pusulayı işaretleyerek tercihte bulunurlar. Genellikle işaretleme için de Türkiye'de kullanıldığı gibi özel bir kaşe, veya daha önceki uygulamadaki gibi belli bir ifade yazılı mühür vb. araçlar kullanılır. Bu tür pusulalarda adayların adı muhakkak yer alır.
Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan seçmenler oy kullanabilir. Milletvekili Genel Seçimi Cumhurbaşkanı Seçimi ile birlikte her beş yılda bir yapılır. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan seçmenler oy kullanabilir. Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır ve o yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür.
Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.
Yerel seçimlerde, tüm pusulaların tek zarfa konulacağı belirtiliyor ve toplamda 3 adet oy pusulası kullanılacak. Bu pusulaların renk ve amaçları şu şekilde belirlendi: Büyükşehir Belediye Başkanlığı için: Beyaz renkte bir oy pusulası kullanılacak. Belediye Başkanlığı için: Mavi renkte bir oy pusulası kullanılacak.
Yerel seçimler için 31 Mart'ta 61 milyon 441 bin 882 seçmen sandık başına gidecek. 34 siyasi partinin katılacağı seçimde en uzun oy pusulası 97 santimetre , en kısa pusula ise 4,5 santimetre uzunluğunda olacak. 2024 seçiminde oy pusulasında birinci sırada AK Parti, ikinci sırada İYİ Parti, üçüncü sırada ise Sol Parti ...
Seçim sistemi
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Evet, Türkiye'de oy kullanmayanlara ceza var. 2972 sayılı Seçim Kanunu'na göre, seçmen kütüğüne kayıtlı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunan kişiler, meşru mazeretleri olmaksızın mahalli idareler genel ve ara seçimlerine katılmadıkları takdirde ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile ...
Tüm oy pusulaları (muhtarlık dahil) tek zarfa konulacaktır. Seçmene oy pusulaları ile birlikte sadece 1 (bir) adet mavi renkli zarf veriniz. Görme engelli seçmenlere, şablon ile oylarını kullanabileceklerini hatırlatınız. Sandık kurulu başkan ve üyeleri engelli seçmenlere yardım için oy kabinine giremez.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Oy kullanacak vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Ancak kişinin nerede hangi sandıkta oy kullanacağı seçmen kağıdında yazılı olduğu için seçmen kağıdının çıktısı olmasa bile e-devlet üzerinden nerede oy kullanacağını öğrenmesi gerekmektedir.
SEÇİMLERDE GEREKLİ BELGELER NELER? Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri