Vücudumuzu sürekli olarak tetikliyor, uyarıyor. Telefon hemen yanımızdayken sağlıklı bir uyku geçirmemiz mümkün değil. Kaliteli uykuya geçilemeyince melatonin hormonu da az salgılanıyor ya da salgılanmıyor. Bu da bedenin direncini zayıflatarak kansere yakalanma riskini artırıyor.
Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi yapılan araştarmaya göre cep telefonunun en az 10 santimetre, modemin ise 25 santimetre uzakta tutulması gerekiyor. SDÜ Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr.
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir. Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
İlgili 42 soru bulundu
Telefonlarını uzun süre kullanan kişilerin uyku kalitesinin düşük olduğu belirlenen araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar akıllı telefon kullanımı uykuya dalmada güçlük çekme, uyku süresinin azalması ve gündüz yorgunluğuna neden oluyor.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Telefonunuzu günde bir saat kapatmak sağlığınızı artırabilir. Telefonunuzu yatmadan bir saat önce kapatmak, mutluluk ve zindeliği artırmak için basit bir müdahaledir. Telefonunuzu günde bir saat kapatmak aynı zamanda uyku kalitenizi ve cinsel yaşamınızı iyileştirir.
Siz uykuya dalsanız da telefonunuzun yaydığı elektronik dalgalar uykuya dalmaz ve size zarar vermeye devam eder. Bu dalgaların radyasyon etkisi kalp ritmini, biyolojik saati, stres düzeyini, kanser oluşum riskini olumsuz yönde etkiler.
Yeni yapılan araştırmalara göre en çok radyasyon yayan akıllı telefonun Motorola Edge olduğu ortaya çıktı. SAR değeri için en üst sınır 0.1 W/kg iken, Motorola'ının Edge modeli tarafından yayılan radyasyonun oranı 1.79 W/kg. Oldukça yüksek olan bu SAR değerini ikinci sırada ZTE Axon 11 5G, 1.59 W/kg takip ediyor.
-Cep telefonları, özellikle ilk arama yaparken en yoğun radyasyon yaydığı için birini aradığınızda iletişim sağlanmadan telefonu kulağa götürmemeliyiz. -Cep telefonlarını cepte değil, çantada taşıyıp mümkün olduğunca vücuttan uzakta tutmalıyız.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
Kitapta, batıl inanışlar ve ne amaçla yapıldıkları şöyle açıklandı:" Çıkarılan çorabı yastık altına koymak: Çorap yastığın altına konulup yatıldığında korkunç ve kötü rüyalar görüleceğine inanılır.
Telefon kılıfları, cep telefonlarını olası darbelere ve çizilmelere karşı korumaktadır. Kaliteli telefon kılıfları telefonları olabilecek en üst düzeyde güvence altına almaktadır. Bu nedenle kişilerin telefon kılıfı seçerken dikkatli olmaları gerekmektedir.
Bilindiği üzere cep telefonları radyasyon yayıyor, radyasyonun vücudumuz üzerindeki olumsuz etkileri ise malum. Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor. Yani şarj %100 olduktan sonra telefona herhangi bir enerji gitmiyor.
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.” “Kitap ve sporun olmazsa olmaz…
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Uykusuzluk, bağışıklık sisteminizin güçlerini oluşturmasını engeller. Yeterince uyumazsanız, vücudunuz istilacılarla mücadele etmesi zorlaşır ve ayrıca hastalıktan kurtulmanız daha uzun sürebilir. Uzun süreli uykusuzluk, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlar için riskinizi de artırır.
Stres ve uykusuzluk, uyku apnesi gibi başka bir uyku bozukluğuna da neden olabilir. Kronik strese maruz kaldığımızda vücudumuz daha yüksek seviyelerde kortizol üreterek uyku düzenimizde bozulmalara yol açar. Böylece uykuya dalmakta veya gece boyunca uykuda kalmakta güçlük çekeriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri