Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Beyin ölümü, tıbbi olarak ölümü ifade eder. Beyin ölümünün geliştiği durumda kalp, böbrekler, akciğer ve karaciğer solunum ve ileri yaşam desteği yapılması durumunda kısıtlı bir süre daha fonksiyon göstermeye devam eder. Ancak bu desteklerin durdurulması durumunda bir süre sonra tüm organ fonksiyonları kaybedilir.
Sağ beyinliler daha doğal, spontane ve dürtüseldirler. Ayrıca ziyadesiyle buluşçudurlar (inovatif). Kalıpların dışında, sıradışı düşünmek sağ beyinlilere has tipik bir özelliktir. Duygularının farkındadırlar ve duygularını ifade etmede zorlanmazlar veya mimikleri, yüz ifadeleriyle duygularını belli ederler.
Sağ beyni gelişmiş kişiler ise yüzleri tanıma, müzik becerileri, sanatsal beceriler, renk ve şekil algısı, duygusal anlayış, algısal bütünlük, uzamsal beceriler ve beden dili kullanma konularında sol beyinli kişilere göre daha başarılıdır.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
İlgili 18 soru bulundu
Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve bütünsel öğrendiği; bu yüzden bilgileri sırayla işleyen sol lobun aksine daha hızlı ve etkili olduğu anlaşılmıştır.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir. Bu da demektir ki, estetik zekâ yani mimari ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır.
Akademik ve bilim alanındaki başarılar beynin sol lobunun yani sayısal zekanın ürünüdür. Sözel Zeka ise beynin sağ bölümünün işleyişi ile ilgilidir.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
El yazısıyla yazmak insanların en uygun kelimeyi bulmalarını sağlayarak kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı oluyor. Elle yazı yazmak, beynin daha fazla kısmını çalıştırdığı için yaratıcılığı da artırmış oluyor.
Sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği gelişmiştir. Yani estetik zeka için sağ beyine ihtiyaç olmaktadır. Mühendislik, mimarlık, yazarlık, müzisyenlik gibi mesleklere sahip kişilerin sağ beyin özelliklerinin baskın durumda olduğunu önemle vurgulayan Dr.
Sağ beyin duygusaldır!
Koruyucu, tutucu ve savunucudur. Oysa sağ beyin farklılıklara gebedir. Deneme yanılmayla karar verir. Duygusal alanlarla ilgili olduğu için istekleri hemen olsun ister.
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir. Felç beyindeki bir kan damarı tıkandığında veya patladığında meydana gelir.
Solaklar, beyinlerinin sağ lobunu daha yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle solakların zekası konusunda bilim dünyasında kabul gören iki farklı varsayım öne çıkıyor. Bunlardan birincisi “Bilişsel Kalabalık Kuramı”. Kuram, solakların mantık ve matematiksel becerilerde daha düşük performans sergilediklerini söylüyor.
- Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
modeli, beynin yapısı ve özelliklerini temel alan üç temel anlayışa sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının sağ beyni daha çok sözel olarak yorumladıkları, sol beyni ise sayısal-matematiksel- mantıksal yeteneklerle ilişkilendirdikleri anlaşılmıştır.
Konuşma ve dil merkezi sol yarım kürededir. Dili doğru kullanma, mantık yürütme, matematiksel işlemler, analiz etme ve sıralama beynin bu bölümünün fonksiyonlarıdır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lop aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Parietal (yan) lob: Beynin sağ ve sol bölümlerinde iki tane bulunur. Okuma – yazma ve aritmetik becerileri yönetir. Duyu organlarından elde edilen bilgileri yan loblar birleştirir.
Sol taraf felçte (sağ beyin yarım küresi hasarında) duygusal dalgalanma, anksiyete, müzik yeteneğinde bozulma gibi belirtiler daha yaygındır. Sağ taraf felçte (sol beyin yarım küresi hasarında) ince motor becerilerde fonksiyon kaybı, konuşma bozukluğu, depresyona eğilimin artması gibi belirtiler görülür.
Bu nedenle sol beyni baskın olan kişilerin daha mantıksal ve objektif insanlar oldukları; sağ beyni baskın olan kişilerin ise daha düşünceli ve yaratıcı oldukları ifade edilir.
Frontal lobun sol yanı “lisan ağırlıklı”dır. Sağ taraf ise daha ziyade lisan gerektirmeyen becerilerden sorumludur. Bu bölgedeki hasarlar, eleştirel düşşünce ve problem çözme yeteneklerinde bozukluklara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri