Günümüzde kültür, sanat, iş ve eğlence merkezi olan Beyoğlu İlçesi, Bizans döneminde yerleşim alanı olmayan, bağ ve bahçelerle kaplı bir yerdi. İstanbul yakasında bulunan Bizanslılar buraya 'karşı yaka' anlamına gelen 'Pera' adını vermişlerdir.
Süleyman döneminin Venedik elçisi Andrea Gritti'nin, Rum bir kadınla evlenmesi sonucunda dünyaya gelen oğlu Luigi Gritti'nin Taksim dolaylarında bir konakta oturmasından dolayı bu Beyoğlu adının kullanılmaya başlanıldığını belirtir. 1925 yılında Pera kullanımı resmî yazışmalardan çıkarıldı ve Beyoğlu ismi kullanılmaya ...
Bizans döneminde yerleşim alanı olmayan bu kesime; karşı yaka öte anlamına gelen Pera'dan kaynaklananPeran Bağları deniliyordu. Geçen yüzyılda, özellikle yabancılar, Beyoğlu yerine Pera adını kullanmışlardır.
Pera ya da günümüzdeki adıyla Beyoğlu, kurulduğu dönemde Üsküdar kırlarını, Büyük Saray'ı kapsayan geniş bir panaromaya sahip, çok güzel konumda bir dış mahalle idi. Semtin isminin Yunancada “karşı yaka”, “öte” anlamındaki “Pera” kelimesinden geldiği bilinmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
İstanbul yakasında bulunan Bizanslılar buraya 'karşı yaka' anlamına gelen 'Pera' adını vermişlerdir. İmparator Jüstinyen GALATA'da sonradan bir çok bina yaptırdığından buraya “Jüstinyana” da denilmektedir. Türkler ise Pera'yı 'Beyoğlu' şeklinde adlandırıp daha geniş bir alanı kastetmişlerdir.
Beyoğlu kıyıları da Boğaz'ın en değerli yeridir. Tümüyle yapılaşmış bu bölge aslında kentliler tarafından algılanmasa da bir yanında Haliç, diğer yanında da Boğaziçi ile çevrilmiş coğrafyasıyla denize uzanan bir yarımadadır.
Beyoğlu'nun eski adı olarak da bilinen Pera isminin anlamı genel olarak öte taraf olarak yanıtlanmaktadır. Aynı zamanda karşı tarafa geçmek olarak da bilinmektedir.
Pera Müzesi, Tepebaşı, Meşrutiyet Caddesi üzerinde İspark'ın karşısında, Odakule'nin hemen yanındadır. Yenikapı-Hacıosman metro hattı Şişhane durağında inerek ulaşabilirsiniz. Otobüs kullanacak ziyaretçilerimiz ise Tarlabaşı Bulvarı, İngiliz Konsolosluğu önündeki durakta inebilirler.
Pera, 2008 yılında Gökhan Mandır ve Hakan Ünalan tarafından kurulmuş Türk rock grubudur.
Peki ama Pera kimdir, hikayesi nedir, isminin anlamı nedir? Pera isminin anlamı nedir? Pera karşı taraf öte taraf anlamına gelmektedir.
Pera isminin kökeni Yunancadır. Ancak Yunancaya ise Latince kökeni olan, 'Petra' üzerinden geçmiştir. Ayrıca İbranice üzerinden de bir anlamı bulunduğunu söylemek mümkün. Yani farklı diller üzerinden değişik anlamlara sahip en güzel isimler arasında yer alıyor.
Türkiye'de Pera ismini kullanan 427 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Pera ismini kullanan 229 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Pera ismini kullanan 26 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Pera ismini kullanan 33 kişi bulunmaktadır.
18. yüzyılda önce Avrupalı devletlerin sefaretlerini Galata civarına inşa etmeleri, akabinde 19. yüzyılda imparatorluğun da desteklediği batılılaşma hamleleri ve Levantenlerin bölgedeki varlığı ile Galata'nın uzantısı olan Pera'da yeni bir kentli yaşam ve eğlence kültürü oluşmuştu.
Karaköy, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı semt.
1990 yılında, kendisine açılan yan sokaklarla birlikte motorlu araç trafiğine kapatılarak tamamen yaya yolu haline getirildi. Yaklaşık 7 ay süren bu çalışmayla nostaljik tramvay da cadde boyunca işlemeye başladı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı
Pera karşı taraf öte taraf anlamına gelmektedir.
2008 yılında Ankara'da kurulan Pera; Gökhan Mandır (vokal-gitar), Kaya Sevinç (gitar) ve Hakan Ünalan'dan (davul) oluşuyor.
Petra antik kenti Ürdün ülkesinde yer almaktadır. Ürdün'ün Lut Gölü ve Akabe Körfezi arasında yer alan toprakların üzerinde bulunmakta olan bir antik kenttir. Hemen hemen her yıl yerli ya da yabancı pek çok sayıda kişi tarafından Petra antik kenti ziyaret edilmektedir.
LALİN İSMİNİN ANLAMI
Lalin isminin anlamı eski dilde kırmızı renkli olan anlamına gelmektedir. Yakut kırmızısı anlamını da taşımaktadır.
İsveç kökenli olarak Türkçeye geçen Lavin ismi, son dönemlerin en popüler adları arasında yer almaktadır. Özellikle kız çocukları için kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Lavin ismi 'çığ' ve 'heyelan' anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Kürtçede 'güzel' olarak da bilinir.
Kasımpaşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Güzelce Kasım Paşa'nın, Padişah tarafından burada oturmayla görevlendirilmesi sayesinde bu adı almıştır. Güzelce Kasım Paşa, semte yaptırdığı cami (Cami-i Kebir), medrese ve diğer eserlerle yöreyi kalkındırmıştır. Kasımpaşa'nın bir diğer adı da Pegai'dir.
,İlçemizin 2018 yılında 230.526, 2019 yılı 233.323,2021 yılı 233.322, ve 2022 yılı itibariyle ise nüfusun 116.370'i erkek ve 109.549'u kadın olmak üzere toplam 225,920 kişiden oluşmaktadır. Nüfusun %50,51 'ini erkek , % 48,49'ini kadınlar oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri