Tukaç, Astrahan ağzında halka şeklinde çörek; tugaç/ tukaç Sibir diyalektinde ekmek veya halka çörek anlamındadır.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.19. yy. da Hollanda'da buğday temeline dayanan maya bulunmuş ve kullanılmaya başlanılmıştır. Orta ve diğer Avrupa ülkelerine ekmek daha sonraları güneyden yayılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Konuya âşinâ olmayan pek çok kişinin kanaati, (Moğol asıllı kabul ettikleri) “Tatarlar”ın XIII. asırda Cengiz Han ordularının Karadeniz'in kuzeyindeki ülkeleri istilâsıyla buralara yerleştiği ve bilâhare bu insanların Kırım yarımadasındaki kolundan günümüze intikal ettiği şeklindedir.
Kırım Tatarları, Kırım yarımadası ve Ukrayna'nın bozkır kesimlerinde oluşan Türk kökenli Ukrayna'nın yerli halkıdır.
Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlüğünde; Tataristan'da, Batı Sibirya'da ve Rusya Federasyonu'nun değişik bölgelerinde yaşayan Türk soyundan bir halk ve bu halktan olan kimse denilmektedir (TDK, 2005: 1918).
Türkiye'deki Kırım Tatarları Kırım, Dobruca, Bulgaristan ve Bucak bölgelerinden Türkiye'ye göç etmiş olan Kırım Tatarları ve Romanya Tatarları'dır.
Moğol-lar'ın XIII. yüzyıldaki istilaları sırasında Anadolu'ya gelen ve Tatar diye adlandırılan Doğu Türkleri ile tamamen Türkleşmiş olan bu Moğol toplulukları, çoğunlukla Eski-şehir bölgesinin de dâhil olduğu Orta Anadolu bölgesine yerleşmeyi tercih etmişler-dir.
Bir kavim adı olarak “Tatar” kelimesi ilk defa Orhun Yazıtlarında geçmektedir. Tatar adı, çeşitli tarihlerde Türk ve Moğol kabileleri için müşterek bir ad olarak kullanılsa da başlangıçta Moğolları ifade etmiştir. Moğol kabilelerinden Tatarlar, en kalabalık ve güçlü kabileydiler.
İslam, Tataristan'da çoğunluk inancıdır. 1990'da sadece 100 cami vardı ama bu sayı 2004'te 1000'in çok üzerine çıktı. 1 Ocak 2008 itibarıyla, Tataristan'da 1055'i Müslüman olmak üzere 1398 kadar dini kuruluş kayıtlıydı. Tataristan'daki Müslümanların çoğu ibadetlerini yerine getiriyor.
Tatarca veya İdil Tatarcası (Tatarca: татар теле veya татарча), Türk dillerinin Kıpçak grubuna bağlı bir dildir. Aynı aileden bir lehçe olan Kırım Tatarcasından ayırmak için “Kazan Tatarcası” olarak da adlandırılır. Çoğunluğu, Rusya Federasyonu içindeki Tataristan'da yaşayan Tatarlar tarafından konuşulur.
Orta Asya'da bir Türk kavmi. Çoğunluğu Polonya ve Litvanya'da yaşayan bir Tatar grubu. Batı Sibirya'da kurulan Türk-Tatar Hanlığı. Rusya Federasyonu'na bağlı özerk devlet.
1920-1930 yılları arasında Tatarlar Kırım'da nüfusun yüzde 25-30'unu oluşturuyordu. 1930'dan sonra Sovyet rejimi Tatarlar ve diğer halklar üzerinde baskı kurmaya başladı. Önce Rusya'nın kuzeyinde yaşayan Tatarlar sürgüne gönderildi ardından 1932-33 yıllarında kıtlık yaşandı.
Kırım, İslam dini ve Türk dilinin Kuman nüfusunun "Tatarları" adını alan bir üstünlükle, yarımadanın çok etnikli konglomerasını pekiştirme süreci başladı ve bu da Kırım Tatar halkının ortaya çıkmasına neden oldu.
Tataristan Cumhuriyeti (Tatarca: Tatarstan Cömhüriyäte, Rusça: Респу́блика Татарста́н), Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.
dünyaya yayılmış büyük tatar ailesinin sayıları her geçen gün azalmakta olan soylu ve çalışkan üyelerinin adı.
Eskişehir-Ankara ve Bolu-Düzce-Zonguldak arasında yaşayan Orta Asya Türkleri ve Türkleşmiş Müslüman Moğollardan oluşan topluluğa Selçuklu ve Osmanlı Döneminde "Karatatar Türkmenleri" de denilmekteydi.
Rus Ortodoks Kilisesine bağlı olan Tatarların bu kesi- mi, Rusça “vaftiz edilmiş“ veya “vaftizli” anlamına gelen “Kreşin” adıyla bi- line gelmiştir. Müslüman olan Tatarlar İdil-Ural bölgesinde İslam'ın güçlü temsilcisi olarak görülmüşlerdir.
Kaban Gölleri, Nurulla Cami, Soltan Cami, Aziz Peter ve Paul Katedrali. Tüm Dinlerin Tapınağı, Ulusal Kültür Merkezi; Tataristan'da gezip görülmesi gereken tarihi yerlerdir. Tarihi Bolgar Festivali, Tataristan'ın en önemli ve büyük festivalidir.
Şırbörek (çiğbörek), köbete, burma (kol böreği), üyken börek, saraylı kırma böreği, sarı burma, cantık (yantık), şagaraklı şoban kobete (bacalı kıymalı, patatesli börek), baklalı erişte, kaş kaş, çubar bakla, kıyık, mantı, samsa.
Kazan Hanlığı'nın ortadan kaldırılmasından XIX.yy'a kadar Osmanlı Devleti Rusya'dan çok göç aldı. Mültecilerin (Tatarlar bunları muhacir olarak adlandırıyordu) neredeyse tamamı Tatar'dı. Birçok Tatar öğrenci erkek ve kız olmak üzere XX.yy'ın başında Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'da tahsil görmekteydi.
Kırım Tatarcası, Türk dilinin Kıpçak grubuna (Kumuk, Kırım, Karaim, Özbek dillerinin somut lehçeleri, Orta Çağ Kıpçak dilleri, Kuman dili) dâhildir. Adı geçen dil, ses özellikleri ve kısmen de söz varlığı bakımından Oğuz grubunun etkisinde kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri