Uzun yıllar tarihe tanıklık etmiş olan beyaz ve cumbalı konakları ile ünlüdür Beypazarı… Beypazarı güveci ve Beypazarı kurusu gibi geleneksel lezzetleri, telkari ve dokumacılık gibi çeşitli el sanatları ile öne çıkan Beypazarı, tüm kültürel değerleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
Beypazarı kurusu, ev yapımı tarhana, cevizli sucuk, havuç lokumu ve havuç suyu gibi onlarca yöresel ürünün yanı sıra ilçenin ünlü kuruyemiş ve baharatlarını da satın alabileceğiniz Beypazarı Çarşısı'nda Ankara keçisi kılından yapılan el yapımı halı ve kilimleri de kesinlikle incelemenizi öneririz.
Beypazarı kurusu, Ankara'nın Beypazarı ilçesine has bir kurabiyedir. 2017 tarihinde coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir. Malzemeler; un, süt, tereyağı, yaş maya, tuz, margarin, tarçın ve tercihe göre mahleptir.
Beypazarı seyahatinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ise; Eğriova Yaylası ve Tabiat Parkı, İnözü Vadisi, Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, Hıdırlık Tepesi, Tekke Dağı Milli Parkı, Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi yer almaktadır.
Beypazarı, Ankara'nın görülmeye değer ilçelerinden bir tanesidir. Tarihe tanıklık etmiş olan bu ilçe beyaz ve cumbalı evleri ile ünlüdür. Burada Beypazarı güveci ile Beypazarı kurusu oldukça ünlü olan yiyeceklerdir. Telkari ve dokumacılık gibi el sanatları da yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Beypazarı ilçesine, tarihte ilk kez Luwi'lerce "Kaya Doruğu Ülkesi" anlamına gelen "Lagania" ismi verilmiştir. İlçe, Roma döneminde İstanbul-Ankara-Bağdat gibi önemli merkezlerin geçiş yolları üzerindeydi. Kentin adının bu dönemde Anastasiopolis olarak değiştirildiği tarihi eser ve haritalardan anlaşılmaktadır.
mineral bakımından oldukça zengin, rahatlatıcı ve içimi kolay maden suyu. yörenin önde gelenleri, şifa için günde iki tane içilmesini tavsiye ediyorlar. %100 doğal mineralli maden suyu olup toplam mineral değeri 2767,50 mg/litredir.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamında, bu vadi doğal ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altındadır.
Beypazarı Köylü Pazarı - Ankara
Her ne kadar haftanın her günü açıkmış gibi görünse de asıl olarak çarşamba ve hafta sonları zenginleşiyor.
Dünyanın en büyük ikinci trona yatağı Beypazarı'nda Genel Müdürlüğümüz tarafından bulunmuştur. Yatakta % 56 ve üzeri trona tenörüne sahip 233.317.680 ton trona, 2.479.944 ton nakolit olmak üzere toplam 235.757.624 ton görünür soda rezervi vardır. İldeki bir diğer trona yatağı ise Kazan'da bulunmaktadır.
Beypazarı Doğal Maden Suyu, adından da anlaşılacağı gibi doğal maden suyudur.
Osmanlı döneminden kalan 200 yıllık tarihi özelliği olan 3500 civarındaki Beypazarı evleri 2000'li yılların başında başlatılan restorasyon hamlesiyle kent dokusu korunarak gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel miras bilinci oluşturulmuştur.
Beypazarı soda kaç ml sorusunun yanıtı 200 ml'dir.
Ankara'dan Beypazarı'na Ulaşım
Beypazarı ilçesi, Ankara şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta yer almaktadır.
Beypazarı İlçesi, Ankara İlinin 100 km. kuzeybatısında, Ayaş ve Nallıhan İlçeleri arasında, Ayaş-Güdül-Çamlıdere-Kıbrısçık-Seben-Nallıhan-Mihalıççık ve Polatlı İlçeleri ile komşu olup, yüzölçümü 1.868 km2 , yüksekliği 675 metredir. Son nüfus sayımında toplam nüfusu 47.234 olup 78 Mahallesi vardır.
Evin bu bölümünün iki amacı vardır; biri, ev halkı genişlerse gerekli alanı sağlamak diğeri ise kış için saklanan yiyecekleri depolamaktır. Beypazarı'nın tarihi bir öneme de sahip olan doğal bir zenginliği ise İnözü Vadisi'dir.
Zengin yer altı kaynaklarından elde edilen Beypazarı sade soda 200 ml 6'lı, vücudun ihtiyaç duyduğu mineral desteğini yüksek derecede sağlar. Sıvı nitelikte bir gıda olduğundan dolayı tercih edilen sodanın pH değerine bakılmalıdır. Beypazarı sade sodanın pH değeri 6.3 ile 7.1 arasındadır.
Yüz sayfandan oluşan kitapta Beypazarı'ndan derlenmiş yirmi üç efsane var. Bunlardan bazıları şunlar: Karakoca, Göyneksiz Köprü, Karaşar, Karakaş Seli, Semerci Baba, Gelegra, Âşıklar Mezarı, Yaşayan Efsane Yalnız Ağaç…
Polatlı Sarıobadan Beypazarı ilçesi merkezine kadar doğal gaz boru hattı döşendi. Doğalgaz dağıtım istasyonu Tozkoparan benzinliğinin bulunduğu yerde yapılıyor.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Listemizin ilk sırasında Beypazarı doğal maden suyu yer alıyor. Maden suları doğanın insanoğluna sağladığı doğal mucizelerden biri. Beypazarı da bu mucizeyi en doğal şekilde sunmayı hedefliyor. Öte yandan en iyi maden suları arasındaki yerini de yıllardır korumaya devam ediyor.
Elbette ki maden suyunu aşırı tüketmek de sorun yaratabilir. Örnek olarak çok fazla tüketim yapıldığında hipodermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşmesine yol açabilir. Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri