Antep Beyranı, etli ve pirinçli yöresel bir yemektir. Kayıtlara göre Gaziantep çarşısı içinde ilk beyran dükkanı 1885 yılında açılmıştır.
Vaktiyle Gaziantep'in İmam Çağdaş adındaki en meşhur ustasının torunu olan Beyran, bu geleneği başlatıyor. Sabahları bir kase beyran çorbası içenin akşama kadar karnı acıkmazmış, bu etli çorba oldukça doyururmuş.
Kendine has sunum şekli ile sıcak sıcak meydan gelmektedir. Fakat Beyran yemeğinin yöresi ve sahibi Gazi Antep olmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Gaziantep'te Osmanlı mutfağından lezzetler sunan Metanet'in, beyranı çok meşhur. Kuzu etinin 14 saat boyunca pişirilmesiyle hazırlanan beyranın meraklıları Metanet'e genellikle kahvaltı için geliyor. Kadıköy'de bulunan Dürümcü Emmi, Gaziantep'in meşhur tatlarını yıllardır İstanbulluların ayağına getiriyor.
Öncelikle beyran çorbası hangi yörenin çorbasıdır diyorsanız; bu lezzetin Gaziantep yöresine ait olduğunu belirtelim. Osmanlı mutfağında sıkça yapılan ve şifa dağıtan bir çorba olduğu bilinir.
Gaziantep'in meşhur lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, kuzu etiyle hazırlanan bir yemektir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen bu besin, özellikle kış aylarında tüketilir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için etkili olan beyran çorbası kemik erimesi gibi kemik hastalığı problemlerinin önüne geçmektedir. Özellikle kemik sağlığı için etkilidir. Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıkları için şifa kaynağı olmaktadır. İyileşmesini hızlandırmaktadır.
Seçenekler: Beyran62 TL.
Beyran çorbası yanına ne gider? Beyran çorbası etli ve kalorili bir yemek türü olması sebebiyle yanında ağır bir yemek tüketilmesi önerilmez. Yanına en çok yakışan yemek ise bulgur pilavı olarak bilinmektedir. Antep'te beyran çorbası ağırlıklı olarak bulgur pilavı ile misafirlere sunulur.
Metanet beyran yiyebileceğiniz en meşhur yer. Oldukça salaş, otantik bir yer ve 04.30'dan 18.00'e kadar açık. Beyran yiyecekseniz bizce ilk adreslerden biri burası olmalı.
antepligumus - Beyran çorbasının sakatat grubu içerisinde... | Facebook.
Beyran, geleneksel olarak kuzu etinden yapılır ve kuzu eti uzun saatler haşlanır.
Beyran, sabah sabah bile olsa bol sarımsaklı ve acılı içilir. Özellikle soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtır, güç ve enerji verir" ref.
Türk mutfağının en eski lezzetlerinden beyran çorbası, çok yüksek ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, baharat ve bol sarımsakla kış aylarında bağışıklık sistemini sağlamlaştırarak hastalıklara karşı koruyucu oluyor. Gaziantep kahvaltılarının vazgeçilmezi beyran, bakır sahanlarda tek tek hazırlanıyor.
Etler pişince suyu dökülmez bir tencereye alınır üstüne etler küçük taneler haline getirilip haşlanmış et suyuna atılır. Salça ,pul biber tuz ve rendelenmiş sarımsak konur 15-20 dk kaynatılır.
Gaziantep'in en ünlü yöresel lezzetlerinden Beyran Çorbası, içerdiği besinlerle grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmayı engelliyor. Hasta olanların çabuk şekilde iyileşmesini sağlayan “Gripsavar Çorba”, bağışıklığı da güçlendiriyor.
Beyran, bağışıklık sistemini güçlendiren, insanı gripten, nezleden, bitkinlikten koruyan bir çorbadır. Üzerine limon sıkılarak tüketildiğinde tansiyonu dengeler.
"Vücudumuzun savunma sisteminin, mikroplarla, virüslerle daha etkili başa çıkmasını sağlıyor. Beyran oldukça sıcak içilen bir yemektir. Bu da aynı zamanda semptomatik olarak boğaz ağrısında rahatlamaya, içinde içerdiği acının uyarıcı etkisiyle de burun ve sinüzitteki tıkanıklarda rahatlamaya yol açıyor.
Gaziantepliler'in grip savar olarak, kış aylarında kahvaltıda bile içtiği bir çorba var: beyran çorbası! Uzun saatler boyu, kısık ateşte ağır ağır pişen kemikli etin şifasından faydalanmamak olmaz.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Etli kemik düdüklü tencerede 2 saat pişer suyu ayrı tencereye alınır, içine salçası ilave edilir ve baharatlar bir taşım kaynatılır özleşsin. Ayrı bir tencerede pirinçle haşlanır et suyuna ilave edilir, etler de didiklenip içine atılır, son olarak sarımsak ezilerek ilave edilir, altı kapatılır. Afiyet olsun.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri