Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim . Çok köpürecek bilginiz olsun bu esnada altını kısıp yavaşça karıştırabilirsiniz.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Ph'ı ve bulanıklığın düzenlenmesi pekmez toprağı ile sağlanır. %80'in üzerinde kalsiyum karbonat içeren beyaz görünümlü pekmez toprağı 100 kg şıraya 1-1,5 kg katılır.
Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
Bildiğiniz yöntemlerle denediğiniz pekmez tarifine kıvam vermesi için farklı maddeler ekleyebilirsiniz. Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim . Çok köpürecek bilginiz olsun bu esnada altını kısıp yavaşça karıştırabilirsiniz.
Eğer kokusu ve tadı ekşiyse pekmez tam anlamıyla bozulmuş demektir. Bu pekmezi kesinle tüketmeden hemen imha etmeniz gerekir.
Sıkma ve kaynatma pekmezlerin farkları
Renklerinin de berrak ve parlak olduğunu görürsünüz. Haşlama pekmez biraz daha karamel tadındadır.
Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlerin çözümü için pekmez ve limon karışımının tüketilmesi öneriliyor. Tam bir şifa deposu olan pekmez limon karışımı, vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur.
Bir su bardağından biraz az olacak şekilde içme suyu doldurduğunuz su bardağının içine pekmez ve taze sıktığınız limon suyu ve sirke ilave edin. Güzelce karıştırın. Hazırlaması bu kadar pratik olan bu karışımı uygulamak da bir hayli kolay tahmin edebileceğiniz gibi.
Uygun ortam sağlanmadığında ise aşamalı olarak bozulma gerçekleşir. Pekmez serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir, mutlaka güneş ışığından korunmalıdır. Kapağı açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalıdır. Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir.
Çünkü pekmez toprağının yapısında %50 ila 90 oranında kireç, %80'in üzerinde kalsiyum karbonat bulunuyor. Zaten içeriğindeki bu maddeler sayesinde pekmezin pH dengesini sağladığı söylenen pekmez toprağının kurşun gibi vücuda çok zararlı olabilecek ağır metaller içerme olasılığının da yüksek olduğu biliniyor.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen şıra- nın pH'ı 3-4 arasındadır. Bu durumda üzüm şırası, asidik özellik taşır. Bununla beraber şıra içerisindeki meyve parçacıkları, şıranın kalitesini düşürmekte ve bulanık bir görüntü oluşturmaktadır.
Pekmez kaşığı batırıp çıkarınca üzerinden sıvı halde akmıyor, kaşığa yapışıyorsa veya katılaşmış bir yapı gözlemliyorsanız pekmez bozulmuştur. Bozulmayı ele veren bir diğer faktör ise pekmezin rengi. Pekmez bozuldukça koyu kahverengiye dönmeye başlar öyle ki çok uzun süre bekleyen pekmezler siyaha dönebilir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra, günde 2 defa içilebilir. Kansızlık tedavisinde; Sabah aç karnına 1 çay bardağı ılık su içine 2 tatlı kaşığı pekmez ve yarım limon suyu katılarak içilmelidir. Öksürük tedavisinde; 1 kahve fincanı pekmez, 1 adet limon ile karıştırılır.
Pekmez yaparken dikkat edeceğiniz ilk faktör meyve kalitesidir. Meyveleri ne kadar güzel seçerseniz pekmeziniz de bir o kadar lezzetli olacaktır. Pekmez piştikten sonra kavanoza aktarma işlemini yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Aksi taktirde yapmış olduğunuz pekmez bir süre sonra şekerlenebilir.
PEKMEZ LİMON KÜRÜNÜN FAYDALARI
Kan dolaşımını hızlandırır. Tatlı yeme isteğini azaltır. Bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin sona ermesini sağlar. Boğazda oluşan ağrı, kaşıntı ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı olur.
Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye eder. Pekmezli karabiber karışımı, boğazları bakterilerden arındırarak sinüs yollarının açılmasını destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri