Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
Beyti Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu. Daha sonra Sultanahmed Erkek Sanat Okulu'nu bitiren Güler, liseden sonra babasının bakkal dükkanında ve fırında çalıştı ve 1945 yılında restoran işletmeciliğine başladı. Güler, halen Florya'da iki oğluyla birlikte Beyti Restaurant'ı yönetmektedir.
Bugün sizlere urfa yöresine ait bir lezzeti olan beyti kebabı nasıl yapılır onu araştırdık. İşte beyti kebabı yapmanın püf noktaları... Daha çok Adana ve Urfa yöresinde yapılan bu lezzet hem hamur işlerini hem de kebabı sevenlerin vazgeçemeyecekleri yemekler arasında yer alacak.
Hem de 70 yıldan beri yaşıyor... Beyti Güler çok renkli bir kişiliğe sahiptir. Başta Vehbi Koç olmak üzere İstanbul'un gelmiş geçmiş başarılı iş adamlarının sevgisini kazanmış bir girişimcidir.
Güler ailesi 1934 yılında Kırım'dan göç etmiş. Bakkallık ve fırıncılık yapan baba Abdulmuttalip Güler işleri bozulunca 1945 yılında 4 masa ve 20 sandalyeli bir lokanta açmış. Başlangıçta kuru fasulye, pilav satarken zamanla köfte ve ızgara et yapmaya başlamışlar.
İlgili 29 soru bulundu
Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım. Köfteleri yassı ve uzun şekiller oluşturarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.185 derece ısınmış fırında 10-12 dakika fırınlayalım.
Kuzu kıymasını, sarımsakları,maydanozu, tuzu ve baharatları derin bir kapta yoğurun. Üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
Önceden adana köftelerimizi yağda pişiriyoruz. Sonra lavaş ekmeğimizi alıp 3 tane köfte diziyoruz, üstüne peyniri ekliyoruz, isteğe göre sos eklenebilir. Ekledikten sonra ekmeği rulo şeklinde duruyoruz. Yumurtanın sarısını ruloların üstüne sürüyoruz ve dürümün açılmaması için ucuna da sürüyoruz.
Tıpkı gazelde olduğu gibi kasidede de ilk beyitlere matla denir.
Beyti - Nişanyan Adlar. Çoğu zaman Beytullah ("Kâbe"), bazen "ehlibeyt yandaşı" ("Alevi") anlamında yorumlanır. Bulgaristan kökenli Alevi topluluklarda yaygındır.
Fiyatı: ₺215,00. Beyti Kebap (1,5) yanında gelenler, soğan salatası, mevsim salatası, ezme, cacık, közlenmiş soğan , közlenmiş domates, közlenmiş biber, ızgara mantar, fındık lahmacun, yeşillik olarak sunumu yapılmaktadır.
Biz bu işi bildik bileli bu kebabın adı 'Adana'dır. Acı katılmayan kebaba da 'Acısız Adana' denir. Kıymanın içine sarımsak katıyorlar 'Beyti' diyorlar. Acı katmıyorlar 'Urfa' diyorlar.
Bu tarifi köy yufkası ile de yapabilirsiniz. Öncelikle iç harcını hazırlayın. Kıymaya rondodan geçirdiğiniz soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin suyu da ekleyip güzelce yoğurun 3'e bölün.
larınız ve kendiniz için gönül rahatlığı ile servis edebileceğiniz beyti tarifimi defterinize ekleyebilirsiniz :) Yufkaların arasında leziz mi leziz patlıcan ve kıymanın uyumu yetmezmiş gibi üzerine bir de yoğurt ve tereyağlı sos eklenince, damaklarda adeta lezzet şöleni yaşanıyor.
Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çözü; her şişe iki tike ciğer, 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplayın. Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin. Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
Yağ ve salça hafif kavrulunca yıkanmış bulgur konulur ve hafif kavurup su ve tavuk suyu eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Bulgur pilavı ve yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
1 Porsiyon (Orta) Beyti Kebabı 489,37 kaloridir. Beyti Kebabı içeriğinde 27,50 Karbonhidrat(g), 24,12 Protein(g), 30,73 yağ(g), 2,00 lif(g), 673,07 Sodyum(mg), 541,34 potasyum(mg), 113,60 Kalsiyum(mg), 141,95 A Vitamini(ui), 5,08 C Vitamini(mg), 2,77 ve Demir barındırır.
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir. Kuzunun bonfile biftek kısmından yapılan Beyti hem lezzeti hem de pratikliği açısından ızgarada oldukça tercih edilir.
Urfa yöresi ile özdeşleştirilen beyti, kuzu eti ile hazırlanır. Lavaş ekmeğinin içerisinde servis edilen bu yemek, protein ve demir bakımından oldukça zengindir. Yoğurt ve domates sosu ile servis edilir.
Sarma için; yuvarlak yufkaları ortadan keselim. (yarım ay şeklini alacak). Yufkaya tereyağını sürüp yaydıralım ve üzerine köfteleri ve kaşarları dizelim. Kenarlarından kapatıp yuvarlayalım. Ve son olarak bu dürümleri keselim.
Yoğurtlu Beyti Sarma Tarifi İçin Malzemeler
500 gram kıyma. Yarım ekmek içi (suda ıslatılmış, sonra suyu sıkılacak) 1 adet rendelenmiş kuru soğan. 1-2 diş sarımsak.
Alkol Menüsü Bulunmaktadır. Pazartesi günleri kapalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri