Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
Beyti Güler, 1961 yılında İsviçre'ye yaptığı ziyarette, ünlü kasap Möller'in et hazırlama tarzından ilham almış. Eve döndüğünde, kuzu pirzola yağı şeritlerine sarılmış kavrulmuş kuzu filetolarından oluşan bir yemek tanıttı. Kebabın ünü uluslararası alana yayıldığında Beyti kebabı olarak onun adını almıştır.
Bugün sizlere urfa yöresine ait bir lezzeti olan beyti kebabı nasıl yapılır onu araştırdık. İşte beyti kebabı yapmanın püf noktaları... Daha çok Adana ve Urfa yöresinde yapılan bu lezzet hem hamur işlerini hem de kebabı sevenlerin vazgeçemeyecekleri yemekler arasında yer alacak.
Beyti Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu. Daha sonra Sultanahmed Erkek Sanat Okulu'nu bitiren Güler, liseden sonra babasının bakkal dükkanında ve fırında çalıştı ve 1945 yılında restoran işletmeciliğine başladı. Güler, halen Florya'da iki oğluyla birlikte Beyti Restaurant'ı yönetmektedir.
Beyti genel olarak adana kebap içeriğiyle aynı olmakta birlikte, içinde fazladan maydonoz ve sarımsak bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Urfa kebabı ise acısı oldukça fazla olmasıyla tanınmaktadır. Acı sevenlerin vazgeçemediği Adana kebabı da benzer şekilde hazırlanarak servise sunulmaktadır.
Güler ailesi 1934 yılında Kırım'dan göç etmiş. Bakkallık ve fırıncılık yapan baba Abdulmuttalip Güler işleri bozulunca 1945 yılında 4 masa ve 20 sandalyeli bir lokanta açmış. Başlangıçta kuru fasulye, pilav satarken zamanla köfte ve ızgara et yapmaya başlamışlar.
Hem de 70 yıldan beri yaşıyor... Beyti Güler çok renkli bir kişiliğe sahiptir. Başta Vehbi Koç olmak üzere İstanbul'un gelmiş geçmiş başarılı iş adamlarının sevgisini kazanmış bir girişimcidir.
Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım. Köfteleri yassı ve uzun şekiller oluşturarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.185 derece ısınmış fırında 10-12 dakika fırınlayalım.
Önceden adana köftelerimizi yağda pişiriyoruz. Sonra lavaş ekmeğimizi alıp 3 tane köfte diziyoruz, üstüne peyniri ekliyoruz, isteğe göre sos eklenebilir. Ekledikten sonra ekmeği rulo şeklinde duruyoruz. Yumurtanın sarısını ruloların üstüne sürüyoruz ve dürümün açılmaması için ucuna da sürüyoruz.
Bu tarifi köy yufkası ile de yapabilirsiniz. Öncelikle iç harcını hazırlayın. Kıymaya rondodan geçirdiğiniz soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin suyu da ekleyip güzelce yoğurun 3'e bölün.
Küçük parçalar halinde doğranmış etler zırhta çekilerek kıyma haline getirilir maydanoz ve şeker biber ince ince doğranır. Sarımsak iyice dövülür. Hazırlanan bu malzemeler içine tuz ve karabiber ilave edilerek önceden hazırlanan kıyma harcına karıştırılır. Daha sonra porsiyonlar halinde servise hazırlanır.
1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Bir süre Edirne'de ikamet ettikten sonra İstanbul'a taşınan Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu.
Beyti Engin (d. 18 Eylül 1981, Çanakkale), Türk tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.
Alkol Menüsü Bulunmaktadır. Pazartesi günleri kapalıdır.
Beyti Pazartesi günleri kapalıdır.
Adana kebap ile Urfa kebap arasındaki fark; Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür. 1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
urfa belki derece olarak daha sıcaktır ama gölgeye geçtiğinizde ferahlarsınız. adanada ferahlamak için sonbaharın gelmesi lazım. klimasız yerde oturamazsınız. biri acılı biri acısızdır. adana sıcağı acılı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri