Yemeğin adı, İstanbul'daki popüler Beyti restoranının sahibi Beyti Güler'den geliyor. 1961'de İsviçre'yi ziyaret ettiği sırada İsviçreli kasap Möller'in et hazırlama yöntemini gördükten sonra kendi yemeğini oluşturmada ondan ilham aldı.
Lokanta işletmecisi Beyti Güler'e ait olan işletme, oğulları Cüneyt ve Ahmet ile birlikte işletilmektedir.
Beyti kebabı öyle bir lezzet ki, hangi yöreye ait olduğu konusunda dahi bir bilinmezlik ve bir rekabet mevcut. Şanlıurfa ve Adana'da sıklıkla yapılan bu nefis kebap tüm Güneydoğu Anadolu mutfağında da oldukça meşhur.
Cüneyt Güler geçtiğimiz ay vefat etti. Cumartesi geç saatte Beyti lokantasına gittiğimizde, Beyti Güler de oğlu Ahmet Güler de işlerinin başındaydı... Lokantada işletme sahibi işten anlıyorsa ve işinin başında ise o lokanta yaşıyor. Hem de 70 yıldan beri yaşıyor...
Köftesi için; kıyma, yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak, yarım çay bardağı galeta unu, karabiber, pul biber ve tuzu derince bir kaba alarak yoğuralım. Köfteleri yassı ve uzun şekiller oluşturarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.185 derece ısınmış fırında 10-12 dakika fırınlayalım.
İlgili 39 soru bulundu
1929 yılında Romanya'da doğan Beyti Güler, 1935 yılında ailesiyle birlikte Romanya'dan Türkiye'ye geldi. Bir süre Edirne'de ikamet ettikten sonra İstanbul'a taşınan Güler, ilkokulu İstanbul'da okudu.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
ülkemizde 100'ün üzerinde kebap çeşidi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; Adana. Urfa.
Kuzu böbrek yatağı kemiğinden sıyrılıp rulo şeklinde sarılmasıyla elde edilir. Kuzunun bonfile biftek kısmından yapılan Beyti hem lezzeti hem de pratikliği açısından ızgarada oldukça tercih edilir.
Gaziantep yöresine ait çok meşhur bir kebap olan 'altı ezmeli kebap', sadeliği ve özgünlüğüyle iştah kabartan geleneksel bir tat. İşte orijinal haliyle altı ezmeli kebap tarifi...
Küçük parçalar halinde doğranmış etler zırhta çekilerek kıyma haline getirilir maydanoz ve şeker biber ince ince doğranır. Sarımsak iyice dövülür. Hazırlanan bu malzemeler içine tuz ve karabiber ilave edilerek önceden hazırlanan kıyma harcına karıştırılır. Daha sonra porsiyonlar halinde servise hazırlanır.
Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de oldukça fazla kebap türü bulunmaktadır.
Bu tarifi köy yufkası ile de yapabilirsiniz. Öncelikle iç harcını hazırlayın. Kıymaya rondodan geçirdiğiniz soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin suyu da ekleyip güzelce yoğurun 3'e bölün.
Kıymanın içerisine küçük küçük doğradığımız soğanı ve baharatları koyup karıştırıyoruz. Yufkamızı seriyoruz, patlıcanları yan yana diziyoruz. Kıymayı uzunlamasına patlıcanın üzerine yerleştirip sarıyoruz. Dilimliyoruz ve fırında 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz.
Bulgur pilavı ve yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çözü; her şişe iki tike ciğer, 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplayın. Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin. Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
Hemşehrimiz, Orta İlçesi Özlü Köyü'nden Dünya Döner'in sahibi Satılmış ALTIPARMAK'ı ziyaret ederek fabrikasına konuk olduk.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir.
Güler ailesi 1934 yılında Kırım'dan göç etmiş. Bakkallık ve fırıncılık yapan baba Abdulmuttalip Güler işleri bozulunca 1945 yılında 4 masa ve 20 sandalyeli bir lokanta açmış. Başlangıçta kuru fasulye, pilav satarken zamanla köfte ve ızgara et yapmaya başlamışlar.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Urfa kebabı ise acısı oldukça fazla olmasıyla tanınmaktadır. Acı sevenlerin vazgeçemediği Adana kebabı da benzer şekilde hazırlanarak servise sunulmaktadır.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri