Ekmeğiniz kabarmamışsa maya miktarı olması gerekenden az, bayat ya da tuz fazla gelmiş olabilir. Hamurun sıvısı az veya unu fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olabilir. Pişme esnasında ekmeğin ortasının çöktüyse yine fazla su ya da eksik tuz problemi olabilir.
Hamuru yoğururken kullanacağınız suyun el yakmayacak ılıklıkta olması mayanın daha kolay aktifleşmesini ve hamurun güzelce kabarmasını sağlar.
Hamurumuzu ağzı kapalı bir kapta yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma sonunda hamuru göz kararı 8 bezeye ayırıp güzel şekil veriyoruz. Üstlerine birer çizik atıp fırçayla ıslatıyoruz (Su ile). Biraz da un serpip tekrar mayalanmaya bırakıyoruz (Yaklaşık 20 dakika).
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Hamurun üzerini fırça yardımıyla ıslatın ve dilediğiniz şekilde süsleyin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirin. Ekmek pişince fırından çıkarıp soğutma teli üzerinde dinlendirin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
İlgili 32 soru bulundu
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Tam buğday unu, beyaz unla aynı şekilde kullanılabilir. Ekmek, kek, kurabiye, makarna ve pizza hamuru gibi birçok farklı tarifte kullanılabilir. Tam buğday ununun lezzeti, diğer unlara göre daha yoğun olduğu için bazı tariflerde beyaz unla birleştirilerek kullanılması daha uygun olabilir.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzeme. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizma. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimya. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Tam buğday unu ile beyaz un arasında birkaç fark bulunur. Bu farkları hemen sizinle paylaşalım! Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Makinede Tam Buğday Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır? Makine haznesine sırasıyla su, un, ortasına maya, kenarlarına tuz eklenip ilgili Program ayarlanır ve ekmek pişirilir. Ben bu tarifte programda belirtilen dakikada ay çekirdeği de ekledim. Afiyet olsun.
Tam buğday unundan yapılan hamur işleri veya tam buğday ekmeği, beyaz unla yapılanlara göre daha düşük kalorili ve tok tutucu olur. Bu sebepten de sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin ilk tanıştığı yiyeceklerdendir.
tohum ekilir gübrelenir.tohumlar yeşerir. başaklar sararıp iyice olgunlaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. sonra tarlaya biçerdöver girer. buğday tohumları ayıklanır. öğütülüp un yapılmak üzere fabrikalara gönderilir. bu unları fırınlar satın alır. hamur yapılır pişirilir ekmek olur.
Ancak fizyolojik olarak bebeğiniz 6.ay itibari ile tam buğday ununu tüketmek için hazırdır.
Hep derim: Kabarmayan challah kabarmıyor. Hamuru daha pişirmediğiniz halde sonu belli yani kabarmayacak olsa bile, yine de pişirin. Pişirdiğiniz ekmek biraz soğuyunca dilimleyin ve dilimleri yağlı kağıt/silikon mat serilmiş fırın tepsisine dizin.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin. Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar. Ekmeğin yapısını ise undaki proteinler belirler. Ekmek yapımında; maya, tuz, un-hamur- ve sıcak su (süt ) karıştırılır. Yoğurma işlemi, iyi bir karışım elde edilinceye kadar sürer (Başka bir deyişle, gluten proteini açığa çıkarana kadar sürdürülür) ve ekmek hamuru kabarmaya bırakılır.
Hamurunuzu mayalandırmaya bıraktığınızın ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına da özen gösterin. Çok sıcak ortamlarda hamurunuz hemen kabarır ve ani ısı dengesizliği yaşadığı için pişerken beklediğiniz sonucu vermez. Bu nedenle tüm bunlara dikkat edin deriz. Hamurunuz kabarmadığında da hiç üzülmeyin.
İçerisindeki normal ununu tam buğday unu değiştirerek, iç malzemelerini de hafifleterek nefis bir poğaça yapmamız mümkün. Hem diyetimize kaldığımız yerden devam edelim, hem de poğaçalardan hiç vazgeçmeyelim diye tarifimize bekliyoruz sizleri. Buyursunlar.
Tam Buğday Ekmeği:
Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir.
Tam buğday unu 4-5 kat daha zengin besinsel lif ve protein içeriği sebebi ile 100 gramı 339-340 kalori enerji verirken, nişasta bakımında zengin olan rafine beyaz un 364 kalori enerji sağlar. Tam buğday unu, rafine beyaz una göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri