Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Bezelye nasıl saklanır? Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Bazı donmuş bezelyeler doğrudan torbada pişirilmek üzere yapılır. Torbayı dondurucudan çıkarın ve mikrodalgaya koyun, gerekli süre boyunca pişirin. Pişirmeyi bitirdikten sonra paketin 4-5 dakika soğuması gerekecektir. Genellikle torbayı hemen açmaya çalışırsanız sizi yakabilecek buharla dolarlar.
Kışlık Bezelye Şoklama Tarifi Nasıl Yapılır? Ayıkladığımız bezelyelerin rengini koruyarak saklamak için bezelyeleri önce kaynar suda 10 dk haşlayıp ardından buzlu suda (süzgeç ile aktarıp) şoklayalım. Ardından tekrar suyunu süzüp buzdolabı poşetine koyalım. Dondurucuya koyalım.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Eğer ürün soğuk dolapta (+3 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı +3⁰C'ye getirilerek soğutulur. Bu işleme ŞOK SOĞUTMA (BLAST CHILLING) denir. Eğer ürün derin dondurucuda (-18 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı -18⁰C'ye getirilerek dondurulur. Bu işleme ŞOK DONDURMA (BLAST FREEZING) denir.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Sebzelerin çok kalabalık bir şekilde haşlanması besin değeri ve renk kayıplarına neden olur. Çok fazla malzemenin aynı anda kaynar suya atılması suyun sıcaklığının düşmesine ve dolayısı ile pişme süresinin artarak renk kayıplarının meydana gelmesine sebep olur.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Bu enzim özellikle bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzelerde tadın bozulmasının başlıca nedenidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan liyaz ve izomeraz enzimleri de ürünlerin acımsı bir tat almasından sorumludur.
Bezelye Filizi sıcak ve soğuk yemeklerde ya da salatalarda kullanılır, bezelye gibi gerçek tat verir.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir. Ayrıca günlük olarak tezgahta bir gün yine saklanabilir.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Pişirirken düdüklü tencere kullanırsak daha çabuk pişiyor. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzerini dereotu ile süsleyip ılık servis ediyoruz. En az taze Fasülye kadar lezzetli olan bir yemek.
Taze bezelyeler ipleri çıkarılarak ayıklanır. Geniş bir tencerede su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra tuz atılır. Bezelyeler haşlanır.
Taze yaprak bezelye olarak da bilinen çok küçük taneli güzel görünüşlü bu sebzeden çok çeşitli yemekler yapılır: Tavada kızartması, kavurması, sarımsaklı yoğurtlusu, pürelisi, kuşbaşı etlisi, kıymalısı, haşlaması, yumurtalı kavurması, diblesi, makarnalısı, çorbası, cipsi sayılabilir.
Eriyen yağların üstüne eklediğimiz pirincin üstüne bir tutam tuz ekliyoruz. Bu aşamada tuz eklemek pirinçlerin kırılmasını önlemeye yarıyor. Ardından 1 su bardağı haşlanmış bezelyeyi ekliyoruz. Tahta kaşıkla çevirdiğimiz pilavımıza damak zevkimize uygun olacak şekilde yeterli miktarda tuz ekliyoruz.
Güzelce karıştırın. Son olarak sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Tüm sebzeler yumuşayınca yemeğiniz hazır olacaktır.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
➽ Birkaç parça eti veya köfteyi birlikte saklayacaksanız, yapışmalarını önlemek için aralarına yağlı kağıt koyabilirsiniz. ➽ Saklanacak etin hacmi ve işlenmişlik oranı saklama süresini değiştirir. Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır.
Bilgi. Kurulumu tamamlanan derin dondurucu dik bir konumda ve elektriğe bağlanmadan 4 saat bekletilmelidir. 4 saat sonra derin dondurucunuzun fişini takabilirsiniz. Ancak yiyecekleri yerleştirmeden önce 12 saat daha beklemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri