Eğer polyester ağırlıklı bir yapısı varsa giysilerin yüksek sıcaklıkta küçülebilir. Burada önemli yine giysinin içinde barındırdığı kumaş türü. Ortalama 70 derece ve üstü bunun için riskli bir yıkama sıcaklığıdır. Özellikle 90 da falan yıkarsan kıyafetlerin küçücük kalabilir.
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Fakat çok sıcakta yıkamak kıyafetlerin renginin açılmasına ve kıyafetlerde sarkmaya sebep olabilmektedir. Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir.
Yıkama Talimatlarına Göre Programınızı Seçin
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
Yıkanacak çamaşırların yapısına ve yüksek derecede kullanıma uygun bir deterjan ile, 90 derecede yıkanan beyazların grileşmesini önlemek ve zamanla oluşan sararmaları gidermek mümkün. Kıyafetlerin yaka ve manşet bölümlerinde oluşan renk değişimleri de 90 derecede yıkanarak gerekli beyazlığa ulaşabiliyor.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Beyaz pamuklu kıyafetler 95 derecede, renkli pamuklu kıyafetler 60 derecede, iç çamaşırı gibi daha hassas pamuklı kıyafetler ise 45 derecede yıkanmalıdır.
Normalde bilirsin 30-40 derece yıkamak en uygun yöntemdir. Çekme işlemlerinde, 90 derece yıkamak pantolonunu yıpratır. 60 derecede yıkamak pantolonunun çekmesi için uygun derecedir.
İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur. Yine de pamuklu kıyafetinizin etiketindeki talimatlara bakmak sağlıklı sonuç almayı sağlar.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Mesela narin kumaşlar için 30 derecede yıkamak daha doğru olacaktır. Çok kirli olanlar için ayarlama 40 derece olabilir. Daha fazlası renklerin solmasına etki eder. Bunun için 30 – 40 derece idealdir.
Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
Tişörtü sıcak suda yıka.
Çamaşır makinesi ayarlarını mümkün olan en sıcak su ayarına getir. Tişörtü normal yıkama programında yıka. Yeni bir tişört satın aldıysan ve giymeden önce onu küçültmek istiyorsan sıcak suda yıkamak lifleri sıkıştırıp tişörtün bedenini hafifçe küçültecektir.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Beyaz Sirke ve Saç Açıcı Krem
Yarım bardak kadar beyaz sirke, 62 ml kadar saç kremi ve göz kararınca suyu güzelce karıştırın. Hazırladığınız karışıma daralan kıyafetinizi bırakıp yarım saat kadar bekletin. Daha sonra durulayın, sonunda kıyafetinizin genişlediğine şahit olabilirsiniz.
Dikiş makinesi ile veya elde dikme işlemi yapılacaksa iğne, iplik ve makas gibi temel dikim malzemeleri gereklidir. Bu malzemeler, kumaşın sıkı bir şekilde tutturulmasını sağlayarak daraltma işlemini kolaylaştırır. Kemer takma yöntemi, bol elbise daraltma işlemi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Genelde kazakların yıkama derecesi 30 derece olmalı fakat leke varsa ve gerekiyorsa 40 derecede yıkanmalıdır. Kazakları ister elde ister makinede yıkarken çamaşır suyu içerikli deterjanlardan uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri