Derin Dondurucuya Bezelye Şoklama Yöntemi Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak temizlenen bezelyeyi yıkıyoruz. Ardından kaynar suda 2-3 dk fazla başlamadan hemen alıp buz dolu soğuk suya ( buz kalıpları olur ben buz olmuş bir şişe koydum leğene) hemen alıp şoklama yapıyoruz.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken buzdolabı poşetlerine tüketilecek miktarda eklemektedir.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca. Patates nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 ay, buzdolabında 3-4 ay, dondurucuda tavsiye edilmez.
Söylediğimiz gibi bezelyelerin bekletilmeden pişirilmesi en doğrusudur; ancak hemen pişirmeniz mümkün değilse bezelyeleri bir gün soğuk suda bekleterek kurumalarını önleyebilir daha diri olmalarını sağlayabilirsiniz.
Mikrodalgaya dayanıklı bezelye torbalarını doğrudan mikrodalgaya koyun ve 2-3 dakika pişirin. Bazı donmuş bezelyeler doğrudan torbada pişirilmek üzere yapılır. Torbayı dondurucudan çıkarın ve mikrodalgaya koyun, gerekli süre boyunca pişirin.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Bol soğuk su ile yıkayın toz ve kirden arınmasını sağlayın. Daha sonra bezelye tanelerini kaynayan suya atıp yaklaşık 10 saniye kadar haşlayın. Haşlanan bezelye tanelerini süzgece alıp fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Daha sonra buzdolabı ya da kilitli buzluk poşetlerine alın.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir. Ayrıca günlük olarak tezgahta bir gün yine saklanabilir.
Bunun için yapmanız gerekenler de bir hayli basit. Buzdolabı poşeti ya da kilitli poşetlerin içine bezelyeleri tek seferde kullanacağınız şekilde pay edin ve içindeki tüm havanın çıkmasını sağladıktan sonra buzdolabı poşetinin ağzını sıkıca kapatın. Ardından dondurucunuza koyun.
Tencereye yağ konur soğan ve sarımsak kavrulur. Sonra havuç patates ve biberler eklenir iyice kavrulur, salça eklenir. Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır. Sıcak su eklenir üzerine baharatları atılır ve kapağı kapatılır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Sindirim sistemi organlarından başta mide olmak üzere, bağırsak ve diğer organları da destekleyen bezelyenin faydalarını sıralayacak olursak; Kolesterol içermez ve iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
Bir tencere suyu kaynatıp içerisine tuz ve karbonat ekledikten sonra ayıklanmış ve yıkanmış bezelyeleri bu suda 2-3 dakika haşlayıp süzdükten sonra buzlu su dolu bir kapta beş dakika dinlendirmeniz yeterlidir.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
2-3 dakika kavurduktan sonra dondurucudan çıkardığımız bezelyeyi hiç çözdürmeden üzerine ekleyelim. (Taze de aynı şekilde kullanabilirsiniz. ) Güzelce karıştırdıktan sonra üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakalım.
Zeytinyağını tencereye koyup üzerine küçük doğradığımız soğanları ekliyoruz.Pempeleşene kadar kavuruyoruz. Daha sonra domates rendesi ve salçayı da ekleyip bir daha kavuruyoruz. Küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip az daha kavuruyoruz. En son bezelyeleri ve suyunu da ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
Su kaynadıktan sonra tuz atılır. Bezelyeler haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülerek soğuk sudan geçirilir.
Sonrasında içine sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte 40 dakika boyunca yemeği pişirin. Yemeğin piştiğini anlamak için bezelyelerin, havuçların ve patateslerin yumuşaklığını kontrol edin. Her biri yumuşadığında yemeği ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.
Bezelye: Fesleğen, nane, adaçayı, tarhun, kekik. Domates: Fesleğen, defneyaprağı, karanfil, kekik, küçük Hindistan cevizi. Mantar: Tarhun, kekik. Patates: Fesleğen, karaman kimyonu, Frenk soğanı, dereotu, maydanoz, kekik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri