Dolmaların hepsinin aynı anda pişmesi için dişi ve erkek biberleri karışık kullanmamalısınız. Yapısından dolayı dişi biberler çok daha çabuk pişerler. Erkek biberlerin pişme süresi uzundur. Sulu yemek yaparken biber kullanacaksanız eğer tercihinizi erkek biberlerden yana yapabilirsiniz.
Biber dolması,dolmalık veya kapya biberi içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir.
Öncelikle iç harcını yapmak için bir kabın içerisine soğanları küçük küçük doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci baharatları salçayı ve sıvı yağını da ilave edip, ince kıyılmış maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz. Dolmalık biberlerin içerisine bu hazırladığımız iç harcından dolduruyoruz.
Domateslerin bir tanesini doğruyoruz, bir tanesini rendeliyoruz onları da içine katıyoruz. Domatesler suyunu çekince bir bardak sıcak suyu ekliyoruz. Baharatlarımızı ve yeşilliklerimizi ekleyip karıştırıyoruz. Pirinçler suyunu çekince altını kapatıyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Etli biber dolmasında en önemli püf noktası, adından da anlaşılacağı üzere kıyma seçimidir. En güzelinden yağsız dana kıyma tercih etmelisiniz. Bol soğan, sarımsak, nane ile birleştiğinde etli biber dolmanız tadına doyulmaz hale gelecekir.
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Tamamen yağsız bir kıyma kullanmak isterseniz mutlaka içerisine ekstra yağ ve bolca baharat ilave edin. Kıymalı harcı çiğden eti pişirmeden hazırlayın ki lezzeti nefis olsun. Çiğden hazırladığınız harçlarda pirinci mutlaka önden yıkamak veya bir süre suda bekletmek pişerken sert kalmasını önleyecektir.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz.
Dolma iç harcı için; orta boy bir kap içine 200 gr kıyma koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanıp, suyu süzülmüş pirinci ekleyin.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Genelde sert ve parlak bir yüzeye sahip olan biberlerin acı olma ihtimalleri yüksektir. Diğer bir yöntem ise biberlerin sap kısmından gövdesine uzanan küçük yaprakların fazla olması da biberin acı olduğuna dair bir işarettir. Biberin acı olduğunu kokusundan da anlayabilmek mümkün.
Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir. Kırmızı, orta uzunlukta sivri bir yapısı vardır. Yemeklere doğranıp eklenen bu biber, kurutulduğunda baharat olarak da ilave edilir. Arnavut biberinin ortalama boyu 15 cm uzunluktadır.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Biberler doldurulurken çok sıkılıp bastırılmayacak, iyi pişmesi için pirinçler serbest olmalı. 2. Harç hazırlanmadan önce pirinç bir kapta sıcak suyla ıslatılmalı; bekletilmeli. Eğer bu uygulamalar tam olursa harika bir kıvam elde edersiniz.
Sarmaların pişerken dağılmaması için üstünü porselen bir tabakla kapatın. Artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Su bir kaba alınır ve salça ve tuz içerisinde ezilir tencereye ilave edilir. Sarımsaklar da üçe dörde kesilir ve tencereye konulur. Kaynayana dek yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilen dolma yaklaşık 50 dk. pişirilir.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Son sarmaya geldiğinizde iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar ayırın. Bu ayırdığınız iç harcı sarmaların üzerine koyun. Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
Tuz, tarçın, yenibahar, karabiber ve nane eklenerek ocağın altı kapatılır ve tenceredeki bütün malzemeler karıştırılır. Hazırlanan dolma içi soğumaya bırakılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç biberlerin içine doldurulur.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri