Dolmalık biberlerin ağızlarını domates dilimleriyle kapatıp, tek kat olmak şartıyla, yan yana dizin. Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Dolma biberler doldurulunca tencereye dizilir. Kapya biberler dolmalık biberlerin kapak kısmını kapatacak büyüklükte doğranır. Biberlerin üstü kapatılır ve salça-tuz-sıvı yağ-su birleşimi hazırlanarak biberlerin üzerinde gezinerek dökülür (salçanız tuzlu ise ayriyeten tuza gerek yoktur).
İç Yapılışı: Soğanlar küçük küçük doğranarak altı - yedi yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Orta boy bir domatesin kabukları soyularak rendelenir. Soğanların üzerine ilave edilerek diriliğini kaybeden kadar pişirilir. Biber ve domates salçası konulur.
Bir kaba hazırladığımız soğan, pirinç, salça, maydanoz, domates, karabiber, tuz, nane ve çok az sıvı yağı ekleyip iyice karıştıralım. Daha sonra bu harcı biberlere dolduralım.
İlgili 30 soru bulundu
Üzerine kıyma ilave edilerek suyunu salıp rengi dönene kadar kavrulmaya devam edilir. Kabuklarını soyduğumuz küçük doğradığımız domatesler eklenir ve 3-4 dk kavrulur. Salça, pul biber, karabiber, tuz ilave edilerek karıştırılır.
Öncelikle iç harcını yapmak için bir kabın içerisine soğanları küçük küçük doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci baharatları salçayı ve sıvı yağını da ilave edip, ince kıyılmış maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz. Dolmalık biberlerin içerisine bu hazırladığımız iç harcından dolduruyoruz.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tamamen yağsız bir kıyma kullanmak isterseniz mutlaka içerisine ekstra yağ ve bolca baharat ilave edin. Kıymalı harcı çiğden eti pişirmeden hazırlayın ki lezzeti nefis olsun. Çiğden hazırladığınız harçlarda pirinci mutlaka önden yıkamak veya bir süre suda bekletmek pişerken sert kalmasını önleyecektir.
Salçanın küflenmemesi için streç filmleri de devreye sokabilirsiniz. Salçayı kahvaltıdan akşam yemeğine her an kullanıyor ve bu yüzden ağzı açık kaplarda buzdolabına koyuyorsanız tıpkı burada olduğu gibi üzerini bir streç filmle kapatarak kurumasının, küflenmesinin ve ekşimesinin önüne geçebilirsiniz.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
Gaziantep Usulü Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanları biberleri ve yaprakları hafif yumuşayana kadar kaynamış suda haşlayın. Soğanı sarımsağı ince ince doğrayın büyük bir kaba alın üzerine kuyruk yağını sıvı yağı ,tuzu ,limon tuzunu karabiberini salçayı ekleyin .
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Tuz, tarçın, yenibahar, karabiber ve nane eklenerek ocağın altı kapatılır ve tenceredeki bütün malzemeler karıştırılır. Hazırlanan dolma içi soğumaya bırakılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç biberlerin içine doldurulur.
Etli biber dolmasında en önemli püf noktası, adından da anlaşılacağı üzere kıyma seçimidir. En güzelinden yağsız dana kıyma tercih etmelisiniz. Bol soğan, sarımsak, nane ile birleştiğinde etli biber dolmanız tadına doyulmaz hale gelecekir.
Kurumasını Önlemek İçin…
Biber dolması gerek iç gerekse dışının en kolay kuruma gösterdiği yiyeceklerden biridir. Bu durumu önlemek ve dolmanın daha parlak bir görünüme sahip olabilmesi için soğuturken tencerenin kapağını hafif aralık bir şekilde bırakmak işinize yarayacaktır.
Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edin.
Orta ateşte kapağı kapalı (herhangi bir kapak olur uyacak) 15 dakika suyu kaynayıp biberlerin rengi dönene kadar pişiriyoruz. 15 dakika sonra fırına 200 derece 45 dakika pişiriyoruz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domates salçası yerine biber salçası kullanılır mı? farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Biber salçası genel olarak yiyeceklere lezzet katması için kullanılır. Kış için saklandığı için, genel olarak tuz yoğun olarak kullanılır.
Acı biber salçası, çeşitli yemeklerde kullanılmak için tasarlanmış bir malzeme olarak özellikle Türk mutfağında sıklıkla tercih edilir. Kızartmalar, dolmalar, soslar ve marinatlar gibi yemeklerde kullanılabilir.
Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
Son sarmaya geldiğinizde iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar ayırın. Bu ayırdığınız iç harcı sarmaların üzerine koyun. Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Salça kaynarken sıçramaması için ne yapmalı? Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri