Tuz, tarçın, yenibahar, karabiber ve nane eklenerek ocağın altı kapatılır ve tenceredeki bütün malzemeler karıştırılır. Hazırlanan dolma içi soğumaya bırakılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç biberlerin içine doldurulur.
Dolma Harcının Hazırlanması: Yoğurma kabı içine kıyma, soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, domates, sarımsak, domates salçası, dolma baharı, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Öncelikle iç harcını yapmak için bir kabın içerisine soğanları küçük küçük doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci baharatları salçayı ve sıvı yağını da ilave edip, ince kıyılmış maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz. Dolmalık biberlerin içerisine bu hazırladığımız iç harcından dolduruyoruz.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor.
Dolmaların hepsinin aynı anda pişmesi için dişi ve erkek biberleri karışık kullanmamalısınız. Yapısından dolayı dişi biberler çok daha çabuk pişerler. Erkek biberlerin pişme süresi uzundur. Sulu yemek yaparken biber kullanacaksanız eğer tercihinizi erkek biberlerden yana yapabilirsiniz.
Malzeme olarak nane, maydanoz, dereotu gibi seçenekler ayrı bir lezzet katacaktır; ancak bu malzemeler herkes tarafından sevilmediği için tercihlere göre belirlemeye dikkat edin. Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz.
Biber dolması yaparken iç harcındaki soğanları rendelemek yerine bıçakla doğrarsanız, çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz. Dolma iç harcında taze nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler kullanmak yemeğinize farklı bir lezzet katacaktır.
dolma baharıİçinde karabiber, tarçın gibi baharatlar bulunduran ama içerisinde ağırlıklı olarak yenibahara yer veren bir karışımdır. Çeşitli baharatların karışımından oluşmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle dolma içine konulan ve lezzet veren bir karışımdır.
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz.
Ardından kaba 1 adet küçük boy ince ince doğranmış soğan, 1 diş ince ince doğranmış sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 tutam ince ince doğranmış maydanoz, damak tadınıza göre kimyon, karabiber, kuru nane ve tuz koyun. Son olarak kaba yarım çay bardağı zeytinyağının çoğunu koyun.
Salça, pul biber, karabiber, reyhan, sumak, sıvı yağ ve tuz eklenerek el ile güzelce karıştırılır. Yapılan iç harç, dolmalık biberlerin içine doldurulur.
Bulgurlu Biber Dolması Tarifinin Pişirme Önerisi
Dolmalarınızın iç harcına nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilir, dolmalarınızı fırında pişirebilirsiniz.
İşte işin püf noktalarından birisi; tarçın! Biber dolmanızı yiyenlerin damaklarını şenlendirecek bir çay kaşığı kadar tarçını karışıma ekliyoruz. Bir adet limonun suyunu (yarım çay bardağı kadar) harcımıza katıyoruz.
Mutfağımızın en çok kullanılan baharatlarından biri olan kimyon, yokluğunda yeri doldurulamayan baharatlardan. Hatta kimyonsuz bir köfte, mercimek ya da dolma düşünmek biraz imkânsız.
Sumaklı suyun kalan kısmı, zeytinyağı, tuz, salça karıştırılıp sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Biraz sıcak su gezdirilir (taze dolma yapacaksanız, su dolmaları basmasın çünkü taze sebze de su bırakır çok sulu pişen dolmanın bütün lezzeti suyuna geçer ) Tencere ateşe alınır.
Sumaklı Biber Dolması: Klasik biber dolmasına sumak ekleyerek yemeğine bambaşka bir aroma katabilirsin. Sumağın verdiği hafif ekşi lezzet, damaklarda farklı bir iz bırakan cinsten.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Bu aşamada üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos hazırlayarak gezdirin ve dolmaların üzerini tabak gibi ya da dolma pişirmek için özel hazırlanmış toprak ağırlıklarla kapatın. Bu sayede dolmalarınız dağılmadan pişecektir. Ardından pirinçlerinizi tarifteki pişme süresine bağlı kalarak, orta ateşte pişirmeye bırakın.
Dolmanın içinin lapa olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir püf nokta daha var. Dolma ve sarma iç harcı için kullanacağınız pirincinizi ılık suda bekletip yumuşatın ve nişastasından arındırmak için birkaç defa mutlaka sudan geçirin. Mümkünse bir gece önceden pirinci suda bekletmek daha sağlıklıdır.
Bir yemek kaşığı salçayı bir su bardağı suda erittikten sonra tencereye koyup (salçasız su da konulabilir), biberleri aşmayacak kadar sıcak su ilave edin, istenirse suya tuz ilave edilebilir.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Biber dolmasını annem bazen çiğ hazırlıyor, bazen de kıymasını kavurarak yapıyor.Ben kıymasının kavrularak yapıldığında ki tadını daha çok seviyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri