Ecza Deposundan İlaç Alabilir mi? Ülkemizde geçerli olan yönetmelik kapsamında ecza depolarının perakende satış yapması yasaktır. Bununla birlikte Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan şahsi kullanım amacıyla yurt dışından temin edilmesi bu yasağın dışında kalmaktadır.
GLN numaranızla ücretsiz bir şekilde üye olup hemen alışveriş yaparak Ecza1'in avantajlarından faydalanabilirsiniz. Ecza1 İmkânlarından Kimler Faydalanabilir? Ecza1'in imkânlarından kamu ve özel sektörde çalışan eczacılar, Eczacılık bölümünde mezun olanlar ve ecza depoları faydalanabilir.
MADDE 10– (Değişik:RG-31/7/2015-29431) Ecza depolarından perakende satış yapılması yasaktır. Ancak Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan doğruya şahsî kullanım için yurt dışından temini bu yasağın dışındadır.
Eczastok, ecza ve ıtriyat depoları ile eczacılar arasında alışverişi dijital ortama taşıyan bir pazar yeridir. Eczastok Türkiye'de eczanelerin reçeteli ilaç satın alabildiği tek dijital platformdur.
Maddesi; “reçete mukabilinde verilmesi meşrut olan ilaçların reçetesiz verilmesi ve müessir maddelerin eczanelerde toptan satılması yasaktır.” hükmü olduğundan reçetesiz ilaç satışı yasaktır.
İlgili 20 soru bulundu
SÜRELİ SAĞLIK RAPORLARI 30 Haziran 2023'e kadar geçerli sayılmaya devam edecek. Bilindiği gibi bu uygulama, salgınla mücadele kapsamında başlatılmıştı. Belirtilen tarihe kadar, raporlu ilaçlar eczanelerden aynı şekilde temin edilebilecek.
OTC ilaçlar doktorlar gibi sağlık profesyonellerinin denetimi olmaksızın güvenlikli ve kullanıma uygun görülen ilaçlardır ve müşteriler tarafından reçetesiz olarak satın alınabilirler.
Bulunduğu bölgedeki eczanelere, talep edilen ilaçların tedarik edilmesini sağlayan firmalara ecza deposu denir. İlaçların toptan alınması, saklanması, korunması ve eczanelere en doğru şekilde ulaştırılmasından sorumlu olan ecza depolarının açılabilmesi için ise çeşitli bilgiler ve belgeler talep edilir.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir.
Ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu ilaçlarınızı eczanelerden almaktır. Sadece reçete karşılığında verilebilen ilaçlarınızı, önce hekiminize danışarak mutlaka eczanelerden alınız. İnternet siteleri, telefon, tanıtım stantları ve benzeri yollarla asla ilaç almayınız.
-6197 sayılı Kanuna göre eczane açma yetkisi olan her eczacı ecza ticarethaneleri de açabilir. -Ecza ticarethanesi bir eczacı mesul müdür göstermek şartıyla eczacı olmayan kişiler tarafında da açılabilirler. -Bir şirket tarafından da ecza ticarethanesi açılabilir.
Türkiye'de, reçetesiz ilaç satışının, ilgili kanuna göre yasak olduğu vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi: "Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, hem hasta sağlığı açısından hem de ilaçlara güvenli erişim açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir.
İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.
Kimlik bilgileri yanında olmayan ilaç alamayacak
Artık sadece T.C kimlik numarasını söyleyerek eczaneden ilaç alınamayacak. İlacı alacak kişinin yanında mutlaka nüfus cüzdanındaki bilgileri içeren bir kimlik bulunması gerekiyor.
Madde 10 - Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir. Ancak bunun dışında yasal olmayarak eczaneler tarafından talep edilen fark ücreti ile ilgili başvuru olması halinde eczanelere işlem yapılacaktır” denilmektedir.
Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Bilindiği üzere 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 30 uncu maddesinde “Eczanelerle ecza depoları ecza ticarethaneleri ve ecza imalathaneleri ve laboratuvarları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletinin murakabesi altında olup her zaman teftişe tabidirler.
KISACA TÜRKİYE ECZACILAR DEPOSU A.Ş.
Türkiye Eczacılar Deposu A.Ş., sayıları 142'ye ulaşmış ve neredeyse tamamı geçmişin zor dönemlerinde ülkesine hizmet etmiş kıymetli eczacılar tarafından 4 Eylül 1941'de kuruldu.
Şöyle ki; istisnalar hariç hastalara 15 gün önceden raporlu ilaçlarını alma hakkı tanınmıştır.
SUT kapsamında belirli kronik hastalıklarda ilaçların eczanece karşılanabilmesi için mutlaka MEDULA sistemine ilaca dair hekim raporunun tanımlanmış olması gerekiyor. Bu sistem sayesinde hastaların her seferinde ilaç yazdırmak için doktora gitmelerine gerek kalmıyor.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri