Tahtalar 80-120 cm, masuralar 40-60 cm genişlikte olur. Tahtalara 2-4 sıra, masuralara ise tek veya çift sıra dikim yapılır. Fideler sıra arası 60- 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olarak dikilir.
Biber bitkileri, iyi drenajlı, organik madde bakımından zengin toprakları severler. Tohum başlangıç kaplarına ya da küçük saksıların üçte ikisine toprak koyun. Biber tohumlarını yaklaşık 1 cm derinliğe ekin. Toprağı sıkıştırmadan üzerini hafifçe örtün.
Yastıklara tohumlar, sıra arası 10 cm, sıra üzeri mesafe 1-2 cm, derinlik 1-3 cm olacak şekilde ekiliyor. Üzeri kapanan tohumların sulanması ile çimlenme başlıyor. 15 derecenin üstündeki toprakta yetişen fideler, daha sonra sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-35 cm olacak şekilde araziye dikiliyor.
Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir.
Biber tohumu erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu şartlarda iyi gelişim gösterir. Tohumlar yeşerip toprağın üzerine çıktıktan sonra 14- 20cm uzunluğa ulaştığında fideler seyreltilerek geniş bir alana dikilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece Page 2 2 sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC'nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır. 32-35 ºC'de çiçek dökülmeleri olur.
Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Yüksek sıcaklık, acı biberlerde acılığı artıran bir faktördür. Gelişme gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC' nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır.
Biber; ilkbahar, yaz ve sonbahar olmak üzere 3 mevsim ekilmeye uygun bir bitkidir. Ekim sonrası çimlenme süresi ağırlıklı olarak 10-20 gün arasında değişmektedir. Hasat zamanı ekildiği dönem çerçevesinde şekillenmektedir. İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür.
Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır. Sudan hoşlanması yanında, fazla suya karşı kökler duyarlıdır. Çabuk çürür ve hastalanır.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biber drenajı iyi olan, taban suyu yüksek olmayan, kumlu tın ve tınlı bünyeye sahip, organik maddece zengin, derin yapılı, hafif asit-nötr (pH 6,5-7,5) ve besin maddesince zengin topraklarda iyi gelişir.
Biber tohumun çimlenmesi için gerekli olan toprak sıcaklık eşiği 15 0C olarak verilmekte ise de bu sıcaklıkta biber tohumları 25 günde çimlenebilir. Çimlenme için optimum sıcaklık sınırları 22-25 0C arasıdır. Bu sıcaklıkta biber tohumları 8 günde çimlenebilir.
Çimlenme tahmini 12-20 gün içerisinde gerçekleşecektir. Biber Fideleri Nasıl Ekilir-Dikilir? Almış olduğunuz veya yetiştirmiş olduğunuz biber fidelerini dikimi yapmadan önce dikim yapacak olduğunuz bahçenizin tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir.
Dikimden yaklaşık 20 gün sonra birinci, bundan 3-4 hafta sonra ikinci, bundan 3 hafta sonra da üçüncü çapa yapılır.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Bunun yanı sıra çiçeklenme döneminde biber bitkisinin, sık aralıklarla hafif şekilde sulanması önemlidir. Fazla su takviyesi ise biber bitkisinin saçak kök yapısında bozulmalara neden olur. Yüksek neme sahip toprağa dikilen biberlerde, çürüme ve çeşitli bitki hastalıkları oluşabilir.
Kıl sivri biber, güçlü, çok erkenci, soğuk toleransı yüksek, verimli.
Biber tohumunu, bol humuslu ve geçirgen bir toprağa ekmeniz verimli bir biber hasadının ilk şartlarından. Bu amaçla toprağı biber tohumlarına hazırlarken kompost ve solucan gübresi katkısı sağlayabilirsiniz. Çok killi bir toprak gereğinden fazla su tutar ve biberi strese sokar.
Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir. Böylece iç kısımda ilk meyvelerin sıkışarak kalite kaybı ve erken tutumun önlenerek bitkinin güçsüzleşmesi önlenir.
Yaz Sebzeleri Hangi Aylarda Ekilir? Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
Biber : tatlı olanı 5. Aydan itibaren çorbalarına karıştırılabilir. içinde verilebilir. Çiğ soğan 1,5 - 2 yaşından sonra salatalarda verilebilir.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri