Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun. Alüminyum folyo sayesinde biberler sularını bırakmıyor ve közlenmeden ağır ağır kuruyor. Ardından fırından alın ve kuruyan biberlerinizi buzdolabı poşetinde ya da bir kavanozun içerisinde bekleterek saklayın.
İpe dizilen biberler balkon demiri ve ya uzak iki uca asılarak güneşte kurutulur. Güneşte kurutma yöntemi biberleri daha lezzetli bir hale getirecektir. Ayrıca biber fırında da kurutulabilir.
Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Üzerine temiz ve kuru biberleri yerleştirin. Fırını 75 dereceye ayarlayın. Yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
İlgili 29 soru bulundu
İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.
Yazdan ipe dizip kuruttuğum sivri biberleri yeteri kadar alıyorum, sonra bir tencereye su bırakıyorum ve kaynamaya başlayınca biberlerin ipini kesip suyun içine sıyırıyorum ve haşlanmaya bırakıyorum, çok haşlamaya gerek yok zaten biberler kendini hemen bırakıyor.
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklardan çok etkilenir. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Pul pul bir görünüme getirdiğiniz biberleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın ve 200 derecede 5 dakika fırınlayın. Bu şekilde tamamen kuruyacaktır. Fırınladığınız pul biberleri çıkarın. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozlara aktararak saklayın.
Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Biberlerinizi kolaylıkla soymak için ise mutlaka kapaklı bir kabın içerisine dizip kapağını kapatın.
Biberlerin üzerini yağlı kağıt ile kapatın. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 50 dakika pişirin.
Dileğimiz kadar biberi yıkayıp peçeteyle kuruluyoruz. Ardından tepsiye gelişigüzel dizip önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına veriyoruz. Yarım saat pişiriyoruz. Çıkardıktan sonra hafif tuzluyoruz.
Biberleri ortadan ikiye kesip iyice yıkayıp içlerine tuz sürüyoruz. 200-250 derece ısınmış fırında 10-15 dakika kızarana dek pişiriyoruz.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Kurutulmuş kapya biber, taze kapya biberin kurutulmuş şeklidir. Kapya biber yaklaşık %90-92 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 10-12 kg kapya biberden 1 kg kuru kapya biber kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Biber kaç gün susuz kalabilir? Biberin sulama düzeni ise toprağın yapısına göre kumlu topraklarda 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 gün olacak şekildedir.
Çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşmez. Çoğu kez çiçek silkmeleri görülür. Aynı durum suyun düzgün verilmemesi, yani bir bol sulamadan sonra, bitkiyi uzun süre susuz tutup tekrar bol su vermekle de ortaya çıkar.
Üzerini kaplayacak kadar su koyup biraz yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Daha sonra biberleri soğuk sudan geçiriyoruz, parçalara ayırıyoruz. Daha sonra bir tavaya sıvı yağ koyuyoruz ve biz acı tatlı karışık salça kullanıyoruz, salça koyuyoruz ve arkasından biberleri tavaya atıyoruz. 5 dakika kavuruyoruz.
Yazdan kalma biberleri sıcak suda beş dakika kadar bekletelim varsa saplarını çekirdeklerini temizleyelim ikiye bölelim. Daha sonra tavaya salçayı koyalım ve biberleri içine atıp beş dakika kadar kavuralım soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp naneyi serptikten sonra servis yapalım. Afiyet Olsun. .
Üst yaprakların buruşması toprakta azot eksikliğine neden olmaktadır. Toprağa azot uygulamanın en hızlı yolu sıvı kök gübre uygulamasıdır. Buruşmalar, sapın üstünde başlamaktadır. Biber üretiminin büyümesini ve gelişmesini engelleyen nedenler, kök parazitleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri