Biber galsineği; bitkide 100 tomurcuğun 5 veya 8'i bulaşık bulunduğunda veya 2 veya 3 larvaya rastlandığında mücadeleye ilaçlanmaya başlanması gerekmektedir.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Bitki büyüdükçe gövdenin büyük kısmının toprağın içinde kalması önemli. Ayrıca daha hızlı bir çimlenme yakalamak istiyorsanız ekim sırasında toprağınızın soğuk değil, ılık hatta sıcak olmasına da özen göstermelisiniz. Ayrıca biberler büyüdükçe sarkabileceği için toprağa şimdiden birkaç çubuk da saplayabilirsiniz.
Dikim öncesi yarısı, ara çapa da üçte biri, çiçeklenme öncesinde üçte biri verilmektedir. 8-10 kg/ dekara Fosforun tamamı dikim öncesinde verilmektedir. 20-25 kg/dekara potasyum yarısında çoğu dikim öncesinde verilmektedir. Diğer kısmı ise, çiçeklenme öncesinde verilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Biberde Çapalama
Biberde fide dikimden 15-20 gün sonra kaymak kırma ve boğaz doldurma amacı ile ilk çapa yapılır. Bu ilk çapanın 2-3 hafta sonrasında ikinci çapa yapılır. Sonrasında toprağın bünyesi ve yağış durumuna göre üçüncü çapada yapılabilir.
Biber sulamasına dikimden 10-15 gün sonra başlanmalı, ilk meyve görülünceye kadar sulamalardan kaçınılmalıdır. İlk meyve görüldükten sonra birer haftalık aralıklarla sulamalara devam edilmeli ve Eylül ayı sonu Ekim ayı başında sulamalara son verilmelidir. Biber yetiştiriciliğinde sulamaya çok dikkat edilmelidir.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Pul biber kuruturken ve kurutulmuş biberleri un haline getirirken mutlaka eldiven kullanmalı ve işlem açık havada yapılmalı. Küf oluşumunu önlemek için ise; güneşte kurutulan biberlerin biraz da fırında kurutulması yerinde bir işlem olacaktır.
Dikimden 10-20 gün sonra ilk çapa yapılarak, kök boğazları toprak ile doldurulur. 1. çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır.
Çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşmez. Çoğu kez çiçek silkmeleri görülür. Aynı durum suyun düzgün verilmemesi, yani bir bol sulamadan sonra, bitkiyi uzun süre susuz tutup tekrar bol su vermekle de ortaya çıkar.
Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır. Biberleri soğuk suyla sulamak uygun değildir. Eksiye düşen derecedeki su büyümeyi durdurmaktadır.
Biber Gübreleme Biber yetiştirilecek toprağa toprak hazırlığı sırasında 3 ton/da yanmış ahır gübresi verilir. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin yarısı uygulanır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar. Ilık ve sıcak iklimleri seven biber, sert kışlara dayanamaz.
Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir.
L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biberde su noksanlığı çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesine, su fazlalılığı ise yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle ilk meyveler görülünceye kadar sulama- dan kaçınılmalıdır. Bu devrede bitkiye gerekli olan su, düzenli aralarla çapa yapmak suretiyle toprakta muhafaza edilir.
Dr. Ahmet Korkmaz yaptığı çalışmada, aspirinin bitkilerin strese karşı dayanırlıklarında önemli bir etken olduğunu belirledi. Korkmaz, "Yaptığımız çalışmalarda aspirinin, biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu etkilediğini gözlemledik.
Filizlerin fungusitle kaplanması, sporların çimlenerek bitki içine girişine engel olur. Hastalık için en uygun mevsim olan ilk ve sonbaharda 7 gün aralarla uygulamanın yapılması ve yazın bu aralığın 10 güne çıkarılması gerekir. Yağmurlu havalarda uygulamanın daha da sıklaştırılması yarar sağlar.
Biber yetiştiriciliği için toprağın %60 ile 70 oranında nemli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 24-25 derecede olduğu, ışık alan bölgelerde biberler kolaylıkla yetişiyor. Sera yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, nem oranı %70-75 civarında tutuluyor. Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor.
Domatesin sulanması iklim koşullarına bağlıdır. Biber: Karık yöntemi ile sulanır. Bitkilerin su ile direk teması olmamalıdır. Sulamalara başlandıktan sonra 7-10 günlük sulama aralıklarıyla devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri