Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Salçayı karıştırırken metal kaşık kullanıyorsunuz
Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.
Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır. Küflenme oluşmuş olsa dahi salçanın bu kokusu değişmez. Fakat ekşi ve rahatsız edici bir kokuya sahipse salça bozulmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
2) Limon Suyu
Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
Eğer salçaları çok uzun zaman saklamak istiyorsanız, porsiyonluk olarak ayırın. Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir.
Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Biber salçası, yaş biberlerin tohum ve dip kısmının ayıklanmasından sonra makine veya öğütme işlemi sonucu, kaynatma işlemi veya güneşte kurutulduktan sonra salça haline dönüşmesi işlemidir. Şanlıurfa'da biber reçeli veya isot reçeli olarak bilinmektedir.
türk yemeklerinde domates salçası ile 1/3 oranı ile kullanıldığında lezzete lezzet katan muhteşem gıda ürünü ayrıca gerektiğinde mantı gibi yoğurtlu yemeklerin üzerine dökmek için zeytinyağında ezilip kullanılabilir.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
SALÇAYI ABSÖRBE ETMEK İÇİN NE YAPILIR? Salçası fazla konulmuş yemeklere içme sodası ilave ederseniz yemek eski tadına dönecektir. Yemeğin salçası fazla kaçmışsa uygun bir süzgeçten geçiriniz. Akabinde ise üzerine kaynar su tutunuz.
Eğer ev yapımı güneş kurutması biber salçası ise serin bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer fabrikasyon veya kaynatma biber salçası ise buzdolabına saklamanız gerekiyor aksi takdirde biber salçası bozulabilir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Biber Acı Kapya Kırmızı, birçok yöresel yemek tarifinde sıklıkla tercih ediliyor. Acıyı seven tüketicilerin beklentilerini karşılayan kırmızı kapya biber, sofralara hem lezzet hem de görsellik katıyor. Damaklarda hoş bir acı tat bırakan ürün, daha çok garnitürlerde ve salatalarda tercih ediliyor.
Soğuk işleme yönteminde ise püre çiğ olarak hazırlanıyor. Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Acı biber salçasıyla metabolizmanızı yeniden canlandırın
Bedeninizin yağ yakma motorlarını acı biber salçası yiyerek ateşleyebilirsiniz. Bu çeşni, biberlerin acısına sebep olan ve yedikten sonraki 30 dakika boyunca metabolizmayı yüzde 20 hızlandıran bir kimyasal olan capsaicin içeriyor.
Gramaj seçenekleri: 700 gr92,46 TL/kg. 900 gr105,56 TL/kg.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Özyaman, sağlıklı salça yapmaya mevsiminde organik domates tercih edilerek başlanması gerektiğini söyledi. Metal kaşık ile karıştırmanın ise salçanın kısa sürede küflenmesine sebep olduğunun altını çizdi.
İkici yöntemi inceleyecek olursak Biber pürenizi derin tencere içerisinde tüm suyunu çekene kadar kaynatın. Dibinin tutmaması ve sıçrama olmaması için tahta kaşıkla arada karıştırmayı unutmayın. Suyunu çektirdiğiniz biberleri temiz kavanozlara sıcakken döküp kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bekletin.
BUZDOLABINDA SAKLAMAYIN
Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir. Fakat, hazır salçaların aksine, yaz güneşinde kurutulduktan sonra tuz ile bir miktar kaynatıldıktan sonra saklanan salçanın küflenmesi söz konusu değildir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri