Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Salçanızın tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayın. Ancak şunu unutmayın: Tuzlu salça daha uzun ömürlü olur, salça tuzun bozulmasına engel olur. Miktarı ne olursa olsun salçaya mutlaka iyotlu tuz değil kaya tuzu ekleyin.
Salçadaki tuz oranı ne kadardır? Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir. Bazen her ne kadar doğru şekilde, doğru şartlarda muhafaza edilse bile, salçanın türünden ya da yapılış şeklinden ötürü de hızlıca bozulması mümkün olabiliyor.
Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. Beş kilogram etli kapya biber ortalama 50-75 gram kaya tuzunu kaldırır.Salça kavanozunun üzerini sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın.
İlgili 40 soru bulundu
Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçayı sulandırır. Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunun için en uygun ortam, buzdolabıdır.
gibi sorulara cevap verelim : Benim favori saklama yöntemim, cam kavanoz içindeki salça üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek saklamak. Gerçekten aylarca bozulmadan kullanabilirsiniz. Bozulmaması için diğer yöntem difrize atmaktır.Bunuda salçaları ufak buzdolabı poşetlerinde yapabilirsiniz.
TAZE SIKILMIŞ LİMON SUYU
Sebzeli ve salçalı yemeklerde 5-6 damla limon suyu, tuz tadının azalmasını sağlar. Yapmanız gereken basit, yemeğinizin içine limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Domates salçasının bir kaşığı yüksek miktarda A vitamini, likopen ve C vitamini içerir. Ev yapımı salçalar, sağlıklı yaşam için en güçlü vitamin takviyesidir.
09.00-11.00 ve 15.00-17.00 saatleri salçayı güneşte kurutmak için en ideal saatlerdir. Biber salçanız en fazla 5 gün içinde kavanozlara girmek için hazır olacaktır.
Dayanıklı olması için üzerine yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı eklenir. 5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salçanın Görünümü:
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır. Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın.
En bilineni: Patates
Hafif tuzlu yemekler için en çok kullanılan yöntem olarak bilinen patates ekleme kesin çözüm oluyor bu aşamada. Patatesi ekledikten 10-15 dakika sonra, tuzunu kontrol ettikten sonra kaşık yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri