Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Topraklama nasıl yapılır: Topraklama basit bir sistemdir. Cihaz üzerindeki kaçak elektriği topraklama kablosu ile alıp toprağa verir. Toprak geçişi ve yayılma direnci mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır. Elektrik şebekelerinde topraklama, kısa devre akımları insan hayatını tehlikeye sokmamalıdır.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
İlgili 27 soru bulundu
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Topraklamak için, birbirinden altı metre uzaklıkta üçgen şeklinde üç toprak çukuru kazılmalıdır. Topraklama çukuru 45cm x 45cm boyutlarında ve 5 ft derinliğinde olmalıdır. 3 adet 40 mm çapında ve 2.9 mm kalınlığında ve 3 mt. uzunluğunda topraklama kazıkları kullanılmalıdır.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
Tuz oranı artırılan toprakta, geçiş direnci %20 oranında avantaj sağlar. Tarla toprağıyla güçlendirme yapılabilir. Humuslu toprak ile odum kömürü eklemesi yapılabilir. Çeşitli serbest su alanlarında topraklama yapılırken, elektrot suya değil, ıslak alana konulmalıdır.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Topraklama kablosu hangi renk olmalıdır sorusunun cevabı sarı- yeşil çizgilidir. Topraklama kablolarının rengi dünyanın her yerinde aynı yani standarttır. Topraklama kablosu neden sarı yeşil sorusunun cevabı dünyanın her yerinde aynı olarak herkesin anlayabilmesi içindir.
Koruma topraklaması elektrik prizleri, elektrikli motorlar, elektrikli aletlerin metal bölümleri gibi alanlarda yapılmalıdır ve Koruma topraklaması için ölçülen toprağın karşı koyma gücü 5 OHM altında olmalıdır.
Eğer topraklama yapılmazsa klimanın çalışma performansı kararsız bir seyir izler. Ayrıca klimada iletişim arızaları çoğunlukla yetersiz topraklama veya topraklama yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra canlılarda elektrik çarpması veya yangın gibi etkisi büyük olan tehlikeli durumlara sebebiyet verir.
Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
kablosu en az 5x4 mm² Cu olmalıdır. 4x4 mm² olursa ayrıca müstakil topraklama kablosu çekilmelidir.
Topraklama Hangi Renk Kablo ile Yapılır? Topraklama için kullanılan kablolarda yeşil ve sarı renklere yer verilir.
Kuru kum, kireçtaşı, granit ve çok taşlı zeminlerden kaçınılmalıdır. Bu kısımlar iletkenliğin en az olduğu alanlardır ve topraklamanın asıl şartı olan 'düşük direnç' maddesini karşılayamazlar.
Sıfırlama tabir edilen toprak hattının nötre balanması hali vardır. Eğer sonradan prize gelen nötr-faz yer değiştirilirse sıfırlamalı priz toprağında faz yani elektrik bulunur.
Bu çalışma yılda bir tekrarlanması tavsiye edilir ve Topraklama tesisatı periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makine ve cihazlar için altı ayda bir defaya mahsus yetkili elektrik mühendisleri tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.
mevcut ise TS EN 62305 Madde 5.4.1' de belirtildiği üzere topraklama ölçümü sınır değeri 10 Ω' u aşmamalıdır.
Yine de yer toprağı bağlantısında en iyi- si bakırdır. Bildiğiniz gibi toprak ile servis topraklama bağlantısı arasındaki iletimi sağlayan iletkene “toprak- lama kablosu” bir diğer deyişle “topraklama elektrodu iletkeni” denir.
Çünkü kazıklar toprağın içindedir ve toprakta korozyon daha fazla olacağından korozyona mukavemeti daha yüksek olan bakır tercih edilir ama bakır yoksa daha yüksek kesitli galvaniz örgülü çelik iletken de kullanılabilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri