Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Suyunu çeken ve kıvam alan salçayı sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bu şekilde bekletin. Daha sonra afiyetle tüketin.
Bu tamamen sizin tercihiniz.Ticari olarak üretilen salçalar genelde 1 yada 1,5 gün güneş altında bekletilmektedir. Güneşte kurutma yöntemi ile üretilen biber salçasında ortalama 6 kg biberden 1 kg biber salçası olmaktadır.
Suyunu çeken biber salçası sıcakken, önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara eklenir. Kapakları sıkıca kapatılır. Ters çevirip bir gece bekletilir. Yine bozulmaması için üzerine biraz sıvı yağ dökülerek buzdolabında muhafaza edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan temel faktör tuzdur.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Dayanıklı olması için üzerine yaklaşık 1 parmak kadar zeytinyağı eklenir. 5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
09.00-11.00 ve 15.00-17.00 saatleri salçayı güneşte kurutmak için en ideal saatlerdir. Biber salçanız en fazla 5 gün içinde kavanozlara girmek için hazır olacaktır.
Salçanın üzerine 2 parmak kadar zeytinyağı koyun
Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir. Böylece siz de salçanızı kavanozun dibine kadar güvenle kullanabileceksiniz.
İlk olarak yıkadığımız ve içini temizlediğimiz ve kestiğimiz kapya biberlerini büyük bir tencereye alıyoruz. Biberleri 4'e kesmeniz yeterli. Tencereyi biberlerin yarısına kadar gelecek suyla dolduruyoruz ve biberler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20 dakika haşlıyoruz.
Biber salçası yapmanın asıl yöntemi şöyledir: Biberleri ayıklayıp robot veya kıyma makinasından geçirip püre haline getirin. İçine dile dokunur şekilde tuz atıp geniş kaplara koyun. Güneşte ara sıra karıştırarak suyunu çektirin. En güzel salça yöntemi güneşte yapılandır.
Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor.
Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin.Yaz sonuna doğru kullandığınız etli biberler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır.5 kilogram etli biberden ortalama 750 gram-1 kg. arası domates salçası elde edebilirsiniz.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Salçalarınızı kavanozlara bölüştürdükten sonra üstüne bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. Böylece salçanız hava ile temas etmez ve bozulmaz. Sıvı yağ yerine erittiğiniz tereyağını da salçanın üzerine dökebilirsiniz. Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir.
Eğer salçaları çok uzun zaman saklamak istiyorsanız, porsiyonluk olarak ayırın. Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir.
Salçanın Görünümü:
Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.
Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur.
Örneğin sulu bir domatesten çok fazla salça çıkmayacağını bilmelisiniz. Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Salçayı doğrudan güneş ışığına maruz bırakıyorsunuz
Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda çok iyi bir antioksidan. Likopene zarar vermemek içinse hazırladığınız salçayı direkt güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri