Salça bir gıda saklama yöntemidir, yaz aylarında daha bol ve lezzetli olan domates veya kırmızı biberin diğer aylarda da yemeklerde kullanılabilmesini sağlar. Salça Türk mutfağında sıkça kullanılan bir malzemedir. Çorbalarda, sebze yemeklerinde, et yemeklerinde, böreklerde veya pidelerde kullanılabilir.
Acı biber salçası, çeşitli yemeklerde kullanılmak için tasarlanmış bir malzeme olarak özellikle Türk mutfağında sıklıkla tercih edilir. Kızartmalar, dolmalar, soslar ve marinatlar gibi yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca, acı biber salçası, sandviçler, makarnalar ve pizza gibi fast food yemeklerde de kullanılabilir.
Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yemeklerde domates salçası mı biber salçası mı? farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Çekirdekleri kısımlarını çıkartın. Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin.
İlgili 44 soru bulundu
Un ve tereyağ iyice kavrulur ardından salça ve pul biber eklenir kavrulmaya devam edilir. Üzerine yaklaşık 3-4 su bardağı sıcak su dökülür ve kaynatılır. İsteğe göre nane maydanoz yada pul biber serpilerek sunulur, afiyet olsun.
Biber salçasını kimi güneşte kimi ocakta pişirmeyi tercih ediyor. Salçanızı hızlıca hazırlayabilmek için fırın da kullanabilirsiniz.
Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
Dilerseniz biber salçası yerine domates salçası kullanabilir, kısırın içerisine salatalık ya da incecik doğranmış marul da ilave edebilirsiniz.
Eğer Ucuz biber salçası satın aldıysanız büyük ihtimal domates salçası karıştırılmıştır veya kaynatılmış salçadır. Zaten hemen Biber salçasında ki domates salçasını fark ederiniz. Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salçayı soğandan sonra kavurmak gerekir
Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir. Kendi damak zevkinize göre her yemeğin içerisine salça ekleyebilirsiniz.
Makarna denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri olan salçalı makarna, kısıtlı vakte sahip olanların kurtarıcısı niteliğindedir. Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Buz kalıplarının içine salçayı dökün ve buzlukta dondurun. Kullanacağınız zaman buz küplerindeki salçayı, tencerede eritebilirsiniz. Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Dolma biberler doldurulunca tencereye dizilir. Kapya biberler dolmalık biberlerin kapak kısmını kapatacak büyüklükte doğranır. Biberlerin üstü kapatılır ve salça-tuz-sıvı yağ-su birleşimi hazırlanarak biberlerin üzerinde gezinerek dökülür (salçanız tuzlu ise ayriyeten tuza gerek yoktur).
Kapya biberinden üretilen salçalar tatlı bir aroma kazanır. Acı biber salçası ise sivri biberlerden üretilir.
En lezzetli biber salçası, mevsiminde toplanmış etli taze kapya biberlerle yapılır. Biber salçasında tuz Tuzu iyi ayarlanmalıdır. Az tuz kullanılırsa salça çabuk küflenir.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
Salçalarınızı kavanozlara bölüştürdükten sonra üstüne bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. Böylece salçanız hava ile temas etmez ve bozulmaz. Sıvı yağ yerine erittiğiniz tereyağını da salçanın üzerine dökebilirsiniz. Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir.
Bu tamamen sizin tercihiniz.Ticari olarak üretilen salçalar genelde 1 yada 1,5 gün güneş altında bekletilmektedir. Güneşte kurutma yöntemi ile üretilen biber salçasında ortalama 6 kg biberden 1 kg biber salçası olmaktadır.
Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Teneke kutuda aldığınız salçayı yine aynı kutuda kullanacaksanız, üzerine hava geçirmeyecek şekilde düz bir çay tabağı ile kapatın. Hava almayacağı için bozulmayacaktır. Salçayı ya da domates püresini buz kalıplarında dondurun, sonra kalıbtan çıkarın ve buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucuya kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri